Foto: Shutterstock

7 foršas idejas! Kā ar dabīgām krāsvielām tikt pie rozā un zilganvioletām olām? 0

Tradicionālā Lieldienu rota ir košas, krāsainas un raibas olas. Taču vai zinām, kā Lieldienu olas pareizi uzglabāt un kā iegūt visdažādākos krāsu toņus ar dabiskām krāsvielām? Par šiem un citiem veselīgu Lieldienu svinēšanas jautājumiem stāsta eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un “Benu” Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.

Par ko 80 minūšu telefona sarunā šodien runāja Makrons, Šolcs un Putins?
Krievijas politiķi vēršas pret Putinu: “Ja nepārtrauks militāro operāciju, bāreņu būs vēl vairāk”
FOTO. Cilvēki joko par karu Ukrainā – par ko sapņo Ukraina bet par ko Krievija? Apskaties!
Lasīt citas ziņas

Lieldienās kā daudzos citos svētkos mēdzam sarūpēt svētku mielastu. Protams, īpašā goda vietā ir greznās Lieldienu olas. Taču svarīgi arī atcerēties par sarūpēto gardumu un Lieldienu olu pareizu uzglabāšanu, uzsver uztura speciāliste L. Sondore. Vārītās olas ieteicams uzglabāt ar visu čaumalu ledusskapī, pieļaujamais uzglabāšanas ilgums ir aptuveni viena nedēļa.

Ja olas čaumalas ir cietušas olu kaujās, taču ola uzreiz nav apēsta, tā ir jānoloba, jāieliek slēgtā traukā un jāuzglabā ledusskapī. Arī skaistās, krāsotās olas uz nakti liek ledusskapī un neatstāj uz galda kā svētku dekoru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lieldienās parasti apēdam pa kādai olai vairāk, nekā ierasts ikdienā. Jāņem vērā, ka dienā ieteicamais daudzums ir viena ola vai arī septiņas olas nedēļā. Ola ir labs olbaltumvielu avots, sniedz sāta sajūtu, un mūsu organisms jau pats pateiks priekšā, cik tad olas varam un gribam apēst.

Taču, ja svētkiem ir sanācis sarūpēt tik daudz Lieldienu olu, ka tās nevar vai nekārojas apēst, neapēstās olas var izmantot kā piedevu salātiem, piemēram, zaļo lapu salātiem ar ripiņās sagrieztām olām, rasolam, vai pagatavot plaši iecienītās pildītās olas: vārītu olu pārgriež uz pusēm, olu dzeltenumus samaisa ar sinepēm, nedaudz majonēzi un dekoratīvi pilda atpakaļ olu pusītēs. Tāpat vārītas olas tradicionāli pasniedz ar ķilavām un izmanto kā piedevu skābeņu un spinātu zupām.

Vienlaikus uztura speciāliste aicina pārdomāti plānot svētku galdu un Lieldienās krāsojamo olu skaitu, nepārspīlējot ar apjomiem, lai neveidotu pārtikas atkritumus un neradītu pārtikas bojāšanas risku.

Ieteikumi olu krāsošanai ar dabiskām krāsām

Farmaceite Ilze Priedniece uzsver – veselīgiem svētkiem noderēs dažādas dabas veltes, kas ļaus iegūt visdažādākos Lieldienu olu toņus.

Tradicionāli brūni sārtās

Foto: Shutterstock


Tradicionāli Lieldienu olu krāsošanai izmanto sīpolu mizas. Krāsojot olas sīpolu mizu novārījumā, iegūtā krāsu gamma variē no zeltaini brūnas līdz sarkanbrūnai krāsai. Novārījumu labāk sagatavot jau iepriekšējā vakarā: sīpolu mizas pievieno ūdenim un vāra aptuveni 20-30 minūtes, tad atstāj ievilkties. Šo novārījumu nākamajā dienā izmanto olu vārīšanai. Protams, krāsošana labāk izdosies ar baltām olām.

Raibi rakstainās

Rakstu veidošanai izmanto lapiņas, ziediņus, sūnas, skujas, smilgas, dzijas gabaliņus, sausos ziedus, zaļumus, rīsus, putraimus un citus materiālus. Nostiprināšanai izmanto marli vai auduma gabaliņus un diegu.

Pavasarīgi rozīgās

Rozā toni iegūst, vārot olas ūdenī, kam pievienota biešu sula vai sagrieztas, sarīvētas bietes. Sarkanos un rozā toņus piešķirs arī asinszāle, avenes, ķirši, dzērvenes un aronijas.

Saulaini dzeltenās

Dzeltenu krāsu iegūst ar kurkumu, novārījuma sagatavošanai ūdenim pievienojot 3-5 ēdamkarotes kurkumas. Dzeltenu krāsu dos arī stiprs kumelīšu, ķimeņu vai safrāna novārījums.

Neparastās zilganvioletās

Foto: Shutterstock


Violetu un tumši zilu toni var iegūt ar upeņu ogām – var izmantot saldētas ogas vai pašu vārīto ievārījumu, ko pievieno, vārot olas, un patur tās novārījumā vēl pēc vārīšanas, lai krāsa sanāk tumšāka. Arī mellenes dos tādu pašu krāsu efektu.

Koši zilās

Foto: Shutterstock


Sarkanais kāposts Lieldienu olām piešķir zilu toni. Novārījumu labāk gatavot iepriekšējā dienā: kāpostu sagriež un vāra, tad atstāj ievilkties un nākamajā dienā izmanto olu vārīšanai.

Brūnie un zaļganie dabas toņi

Brūnu toni iegūst, vārot olas kafijas novārījumā, bet zaļa toņa iegūšanai izmanto spinātus un bērzu lapas.

SAISTĪTIE RAKSTI

Knifiņi smukām oliņām!

Lai krāsa izteiksmīgāka un košāka, kā arī lai neplīst olai čaumala, vārot olas, ūdenim pievieno sāli.
Lai olas būtu skaisti spīdīgas, iesmērē ar sviestu.

Laiks sakopt dārza mēbeles! 9 soļi, kas nolietotu pārvērtīs gandrīz jaunā
iegūt dzeramo ūdeni ekstremālos apstākļos?
Sodas brīnumainās īpašības! 10 veidi, kā to gudri uzmantot mājās
Vai forsītijas ir piemērotas dzīvžoga veidošanai?
Par ko 80 minūšu telefona sarunā šodien runāja Makrons, Šolcs un Putins?
Krievijas politiķi vēršas pret Putinu: “Ja nepārtrauks militāro operāciju, bāreņu būs vēl vairāk”
FOTO. Cilvēki joko par karu Ukrainā – par ko sapņo Ukraina bet par ko Krievija? Apskaties!
Mūžībā devies bijušais LNT žurnālists Ivo Goldmanis
VIDEO. Āgenskalnā pie atkritumu konteineriem klaiņo milzīga izmēra grauzējs
Lasīt citas ziņas
Ļoti gardi! Sparģeļu un zirņu biezzupa
VIDEO. Āgenskalnā pie atkritumu konteineriem klaiņo milzīga izmēra grauzējs
Raža līdz pat septembrim! Labākās “vēlās” zemeņu šķirnes, ko audzēt Latvijā
Kā izaudzēt tādus tomātus un gurķus, kādi auga vecmāmiņas siltumnīcā?
Garda uzkodiņa – avokado ar garnelēm
Stāda gladiolas, liek balstus peonijām, sēj skābenes un garšaugus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 30.maijam?
Krievijas politiķi vēršas pret Putinu: “Ja nepārtrauks militāro operāciju, bāreņu būs vēl vairāk”
“Nevis pirkt griķus par pieciem eiro, bet putraimus par 69 centiem?” Pārtikas cenas šogad turpinās augt
Ivars Auziņš par Kariņu: Viņš mēģina būt viens no mums
FOTO. Pašmāju slavenības ierodas uz Maestro Raimonda Paula koncertu “Dzintaros”
FOTO. Cilvēki joko par karu Ukrainā – par ko sapņo Ukraina bet par ko Krievija? Apskaties!
“Ja jūs kādu nogalināt, dabūjat piemaksu” – kāds ir atalgojums militārajos grupējumos?
Ukraina veidos mūsdienīgu bumbu patvertņu sistēmu
Arī svētdien daudzviet Latvijā gaidāms lietus
Krievija apsūdz ASV pērtiķu baku radīšanā laboratorijās Nigērijā
Aptauja: Iedzīvotāju satraukums par Covid-19 izplatību zemākais pēdējo divu gadu laikā
Planētas noslēpumi: Globālā sasilšana nav atcelta! Mitrie tropi virzās uz poliem
FOTO. Latvijā vēl retums – saimniecība, kur top produkti no aitu piena
Planētas noslēpumi: Radīts neievainojams materiāls – nevar ne sagriezt, ne caururbt
Planētas noslēpumi: Starptautiska pētnieku grupa nākusi klajā ar jaunu diagnozi Staļinam
Vai dzīvesvietu drīkst deklarēt jebkur – arī vasarnīcā?
Lasītāja: Agrāk īpašuma nodoklis bija 0,2–0,5%, bet šogad 1,5% – trīs reizes dārgāk. Kāds tam pamatojums?
Planētas noslēpumi: Teju vai neticami! Kā izskatās pasaules diženākie baseini
FOTO. Pašmāju slavenības ierodas uz Maestro Raimonda Paula koncertu “Dzintaros”
23:53
Lietuvā jau izdevies savākt Ukrainai paredzētā “Bayraktar” iegādei vajadzīgos piecus miljonus eiro
23:32
Planētas noslēpumi: Starptautiska pētnieku grupa nākusi klajā ar jaunu diagnozi Staļinam
22:40