Ivonna Poplanska
Ivonna Poplanska
Foto – Ilze Kalve

– Kā tiki pie iespējas radīt dizainu karalienes piespraudei? 4


– Lielbritānijas rotkaļu asociācija izsludināja valsts mēroga konkursu karalienes piespraudes dizainam, lai atzīmētu viņas 60 gadu valdīšanas jubileju. Pieteicās vairāki simti, beigās es uzvarēju konkursā. Lai simbolizētu karalienes misiju, izvēlējos dūjas siluetu, kas dekorēts ar četrām nacionālajām puķēm. Piespraude tika gatavota sešus mēnešus, vismaz 20 cilvēki pie tās strādāja – meistari, dimantu slīpētāji un ielicēji. Tā tika gatavota no platīna, izgreznota ar vairāk nekā 300 dimantiem. Anglijas simbolam rozei maza lapiņa izgatavota no zelta, kas izsijāts no upes Anglijā, Skotijas simbolam dadzim galvenais bumbulis izveidots no skotu zelta, Īrijas āboliņam kātiņš arī no Īrijas zelta, un Velsas narcisei arī Velsas zelts ir klāt. Mēs strādājam ar zelta skalošanas entuziastu Braienu, viņš braukā apkārt pa Angliju savā karavānā un sijā zeltu. Braiens ir ģeologs, Velsas zelta sijātāju asociācijas biedrs. Velsas zelts, piemēram, ir ļoti populārs materiāls laulības gredzeniem, vēsturiski karaliskā ģimene Velsas zeltu lieto savos laulību gredzenos, tādēļ Velsas zelts teorētiski ir ļoti vērtīgs. Pēc likuma, ja atrodi zeltu zemē, tad tas pieder valstij, taču, ja atrodi zeltu upē, tad vari ņemt, ja upes īpašnieks atļauj.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

– Tiešām kāds arī prasa upes īpašniekam, vai drīkst ņemt atrasto zeltu?

– Jā, Braians vienmēr jautā īpašniekam – vai varu jūsu upē iet paskatīties, vai tur kas ir? Parasti jau saka, ka var. Un tad iet iekšā upē ar gariem zābakiem, nostājas un uz priekšu! Tas ir vispopulārākais zelta ieguves veids – sijājot upes smiltis kopā ar ūdeni. Arī Latvijā droši vien varētu sijāt zeltu, zemē jau ir viss, tik neviens nemēģina. Zelts no Īrijas upes iznāca tikai 16 karāti (tīrs zelts ir 24 karāti – aut. piez.), kāds nu bija iznācis, tādu arī lietojām, nelikām klāt citu zeltu.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Cik tāda rota maksā? Droši vien ļoti daudz?

– Tas ir kaut kas, ko nevēlos atklāt, jo nav pieklājīgi runāt par karalienes rotām. Ar karaļnamu saistās ļoti daudz noteikumu, vesels gads pagāja, lai karaļnams vispār piekristu šo rotu pieņemt. Karalienei tiek pasniegtas ļoti daudzas dāvanas, un viņas pienākums nav tās pieņemt, kur nu vēl lietot!


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.