Ivonna Poplanska
Ivonna Poplanska
Foto – Ilze Kalve

– Kas pasniedza rotu? 4


– Bekingemas pilī ir divas daļas – vienā tiek ielaisti tūristi, taču otra daļa ir karalienes privātā rezidence. Tieši uz šo privāto pils daļu arī devāmies, staigājot caur garajiem pils gaiteņiem, sajūta bija kā pasakā vai ļoti greznā filmā, jo ikdienā mēs tādu vidi neredzam. Gandrīz katras pils istabas interjers veidots atšķirīgā stilā. Mēs dzērām tēju istabā, kas ir dekorēta japāņu stilā ar roku apgleznotām greznām porcelāna vāzēm un ar smalki izšūtām segām klātām sienām. Tā ir istaba ar slaveno balkonu, no kura parasti karaliskās ģimenes pārstāvji māj publikai.

Reklāma
Reklāma

– Vai uz pili devies viena?

TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

– Uz pili devos kopā ar pieciem Britu rotu asociācijas biedriem, kuri bija karalienes piespraudes dizaina konkursa organizatori. Jau iepriekš zinājām, ka pašu rotu pasniegsim karalienes galvenajai ģērbējai un “labajai rokai” Andželai Kellijai. Tā kā iepriekš Zeltkaļu centra oficiālajā atklāšanas ceremonijā mums pievienojās karalienes māsīca princese Aleksandra, tad jau biju iepazinusies ar karalisko etiķeti. Karaliskā etiķete mūsdienās ir ļoti demokrātiska – dāmām nav obligāti jākniksē, var pasniegt roku, tas netiks uzskatīts par nepieklājības izrādīšanu.

Kad ieradāmies pilī, karaliene blakusistabā uzņēma jauno sūtni un viņai nebija laika mums pievienoties, taču viņas personiskā asistente uzreiz rotu viņai aiznesa un parādīja. Karalienei dāvana esot patikusi. Katros Ziemsvētkos karaliene kopā ar ģimeni dodas uz baznīcu, un, kad ieslēdzu televizoru 25. decembrī, sev par lielu pārsteigumu un sajūsmu ieraudzīju, ka karaliene savu zilo mētelīti bija izgreznojusi ar manu piespraudi! Nākamajā dienā visās britu avīzēs uz pirmā vāka bija karaliene ar šo piespraudi!

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai saistībā ar karalienes rotu bija vēl kādi oficiāli pasākumi?

– Nedēļu pirms rotas atdošanas karalienei devos uz parlamentu, kur notika oficiāla karalienes rotas prezentācija 50 cienījamākajiem rotu industrijas biedriem, kā arī dažiem britu parlamenta locekļiem. Grezno pusdienu laikā viesiem bija iespēja iepazīties tuvāk ar “Mūžīgo dūju”, pirms tā tika pasniegta karalienei.

– Tavs pasniedzējs maģistra studiju laikā bija karaļnama oficiālais rotkalis. Ko tas nozīmē?

– Esmu milzīgi pateicīga savam pasniedzējam Stjuartam Devlinam par visu, ko ir man iemācījis. Viņam jau 33 gadus ir oficiāls tituls “Karalienes rotkalis un zeltkalis”. Šāds statuss ir ļoti īpašs un nozīmē to, ka karaliene regulāri pasūta rotas, kā arī dažādus sudraba priekšmetus, piemēram, vēstuļu nažus, sudraba lādītes, smalkus sudrabā un zeltā darinātus rakstāmpiederumus, kas tiek pasniegti kā dāvanas ārvalstu viesiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.