Sīrijas bēgļu ģimene Beirūtas ielās. Foto – Ina Strazdiņa

Aizslēgtā zeme 5


Lai arī Sīrija atrodas ārkārtīgi tuvu, tajā iebraukt no Libānas ir sarežģīti un bīstami. Kopš kara sākuma daudzas ierastās ceļošanas artērijas ir stipri apgrūtinātas. Taču, par spīti augstajam riskam un briesmām, libānieši un sīrieši turpina ceļot no Beirūtas uz Damasku un atpakaļ. Vietējie saka, ka pie ilgstošiem konfliktiem pieradušajiem cilvēkiem arī apziņa par nokļūšanu uguns, bumbu ceļā vai iespēja krist teroristiskā grupējuma “Daeš” jeb “Islāma valsts” rokās dzīvi neaptur.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Pirms ceļoju uz Libānu, izpētu dažādas iespējas. Ar Libānas dokumentiem šķērsot robežu ir salīdzinoši vienkārši, bet ārzemniekiem­ tas ir gluži cits stāsts. Te nevar pieprasīt vīzu uz robežas, kā tas ir, ierodoties Libānā. Tas jādara Sīrijas vēstniecībās Eiropā. Tā kā visai iespaidīgs skaits eiropiešu pēdējā laikā ir devušies uz Sīriju karot teroristiskā grupējuma “Daeš” pusē, tad, piemēram, Beļģijas valdība ir izdevusi likumu, kas patur tiesības par ikvienu, kurš dodas uz Sīriju un piesakās vēstniecībā, ievākt papildu informāciju un uz nenoteiktu laiku aizturēt dokumentus papildu pārbaudēm.

Arī nokļūstot Libānas robežas otrā pusē – Sīrijā vienam, bez, piemēram, militāra aizsega, atliek vien paļauties uz augstākiem spēkiem, jo tas nozīmē nonākt būtībā naidīga režīma teritorijā, kuru kritizē gan NATO, gan Eiropas Savienības valstis. Par dažu starptautisko žurnālistu klātbūtni Sīrijā Bašara al Asada valdība ir informēta, man saka zinātāji. Sastapšanās ar Bašara al Asada armiju ir viens, bet tikpat liela iespēja ir kļūt par izdevīgu laupījumu gan teroristiem “Daeš”, gan ikvienam no daudzajiem grupējumiem, kas siro Sīrijā un kam viens no rūpaliem ir ārzemnieku laupīšana, pieprasot izpirkuma maksu. Līdz šim nav dzirdēts, ka jel kad šis darījums upurim būtu beidzies veiksmīgi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.