Sīrijas bēgļu ģimene Beirūtas ielās. Foto – Ina Strazdiņa

Īsu mirkli pie 
pārejas punkta 5


Kopā ar beirūtieti Hasanu, kurš šajās dienās ir gan mans šoferis un palīdz ceļot pa nezināmajām Libānas ceļu artērijām, gan arī vienlaikus arābu valodas tulks, dodamies ceļā uz Libānas un Sīrijas robežu, kas miera laikos visātrāk ļautu nokļūt Damaskā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Veselam
6 padomi senioriem, lai pareizi lietotu medikamentus un nekaitētu savai veselībai
Lasīt citas ziņas

Robežpunkts atrodas Libānas austrumos, tuvāk dienvidu daļai, un tas izveidots ciematā ar nosaukumu Masna, kurā lielākoties dzīvo Libānas musulmaņi un kur aktīvi darbojas Libānas šiītu bruņotais grupējums “Hezbollah”. Zinātājs šīs teritorijas var atpazīt pēc ceļu malā plīvojošajiem “Hezbollah” dzeltenajiem karogiem ar zaļo ieroci centrā. Pa ceļam mums ir jāapstājas vairākos pārbaužu punktos, kurus kontrolē Libānas civilā armija. Šeit dokumentus neprasa, taču auto ir jāapstādina, Hasans atver logu, sasveicinās, un tad ir ļauts doties tālāk. Līdz Sīrijas robežai braucam pa teritorijām, kurās mīt gan Libānas kristieši, gan musulmaņi. Šādos kvartālos ir sadalīta arī Libānas galvaspilsēta Beirūta.

Dažādos avotos lasāms, ka Libānā oficiāli atzītas ir 18 reliģiskās grupas. Libānā ir īpaša politiskā sistēma, kas pazīstama kā konfesionālisms, un tās būtība ir garantēt to, ka, ņemot vērā iedzīvotāju etnisko un reliģisko sastāvu, visas reliģijas tiek respektētas. Taču šī sadrumstalotība ir arī pastāvīgas spriedzes iemesls gan valdībā, gan ikdienas dzīvē, kas izpaužas arī kā fiziski uzbrukumi un sadursmes pretējo nometņu starpā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, Beirūtā vietējie man dod padomu piektdien pusdienlaikā, kad ir musulmaņu lūgšanu laiks, neuzturēties mošeju tuvumā, jo šajā laikā pastāv risks negaidīti iekļūt pretējas pārliecības cilvēku sarīkotā sprādzienā. Nesenākais, kas pāršalca arī starptautisko mediju slejas, notika tieši dienu pirms novembra teroraktiem Parīzē. Beirūtas dienvidu piepilsētā, kur lielākoties dzīvo šiītu musulmaņi, spridzekļus detonēja divi pašnāvnieki. Bojā gāja vairāk nekā 40 cilvēku. Atbildību uzņēmās Irākas “Daeš” jeb “Islāma valsts” teroristi, kas ir sunnītu musulmaņi. “Hezbollah”, kura teritorijām dodamies cauri, atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un ir pastāvīgā konfliktā ar opozīcijas grupām un arī ar teroristisko grupējumu “Daeš” jeb “Islāma valsti”.

Arī Masna pie Sīrijas robežas ir “Hezbollah” teritorija, un, ņemot vērā gan šo apstākli, gan to, cik kopumā trausla ir drošības situācija pie robežas, Hasans nogriežas ceļmalā, bet neizslēdz automašīnas motoru un ļauj tikai īsu brīdi palūkoties uz Sīrijas robežu, kas dienas vidū šķiet visai tukša. Stāvvietā ir ap divdesmit automašīnu, lielākoties veca gada gājuma tumšas krāsas “Mercedes”, pa kā­dam cilvēkam, kas nes lielas somas. Tālumā redzami robežsargu posteņi – gaišas krāsas nami, kam uzklāts sarkans jumts, un aiz tiem jau Sīrijas pusē slejas majestātiski, zaļiem krūmājiem noauguši pakalni. Damaska no šejienes būtu pusstundas braucienā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.