Foto – Shutterstock

Plūmes ungārietes – cvečes 1

Kas ir cvečes plūmes? ĒRIKS KULDĪGAS NOVADĀ

“Pilnībā neaizsargāta!” Britu medijs nosauc vājāko valsti Eiropā cīņā pret Krieviju 1
Kokteilis
Ko stingri aizliegts darīt kapsētā, lai tevi “nepaņemtu līdzi” – noteikumi, kas noteikti jāievēro
TV24
Maestro Pauls: Vai no tās tantiņas, kas ceļmalā pārdod ābolīšus vai ķiršus, ir jāņem nodokļi? Nu lai viņa pārdod! Viņa no tā dzīvo!
Lasīt citas ziņas

Krievu valodā šīs plūmes sauc vengerka, angļu – prune, vācu – zwetsche. Tās piemērotas žāvēšanai, jo satur daudz cukura un maz skābes. Īsta cveče ir zila, iegarena plūme ar izteiktu sānu rievu, ļoti stingru mīkstumu un brīvi atdalāmu kauliņu. Ienākas pārsvarā vēlu.

Vislabākās cvečes ir tik vēlas, ka Latvijā nenogatavojas un neuzkrāj vajadzīgo saldumu, arī ziemcietība tām ir vāja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pie mums no cvečēm plašāk sastopama ‘Stanley’ (garš veģetācijas periods, tāpēc tumši violetie augļi labi ienākas tikai Latvijas siltākajos novados, turklāt siltās un saulainās vasarās) un ‘Eksperimentālfeltets’ (ķiršsarkanbrūni augļi), kā arī ‘Āženas’ plūme. Žāvēt mūsu cvečes lāgā nevar (parasti trūkst cukura), bet var pagatavot izcilus kompotus. Cvečes zied vēlu (‘Stanley’) un tad labi apputek­snējas ar renklodēm un mirabelēm, kā arī vidēji vēlu (‘Āženas’, ‘Eksperimentālfeltets’). Daudzas ungārietes ir pašauglīgas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.