Ilze Viņķele ir jaunās partijas idejas autore, taču tajā iesaistījušies arī daudzi citi viņas radi, to vidū tēvs Juris Vidiņš.
Ilze Viņķele ir jaunās partijas idejas autore, taču tajā iesaistījušies arī daudzi citi viņas radi, to vidū tēvs Juris Vidiņš.
Foto – Māris Antonēvičs

Vairākums “Kustības Par” biedru gan aktīvajā politikā nav darbojušies un pašlaik ir ideālistiski noskaņoti par savu misiju. “Man šķiet, ka būtiskākais mērķis partijai ir sabiedrības saliedētība. Tas ir svarīgi ne tikai valsts ekonomiskajai izaugsmei, bet arī valsts drošībai, kas man ir tuvāks jautājums. Uzrunā arī tas, ka partijā iesaistījušies vairāki politiķi, kuru līdzšinējā darbība man simpatizē, piemēram, Aleksejs Los­kutovs,” savu motivāciju izklāstīja Aizsardzības ministrijas darbinieks Olevs Nikers. 63

Partijā tomēr izlēmuši iestāties arī zinātnieki Vjačeslavs Kaščejevs un Andris Ambainis, kuri iepriekš bija izteikušies, ka viņu līdzdalība aprobežosies tikai ar manifesta parakstīšanu. “Es iepriekš nebiju šo jautājumu pietiekami pārdomājis. Manas piesardzības iemesls bija tas, ka es neesmu gatavs sevi tik lielā mērā veltīt politikai, lai kandidētu uz partijas institūcijām vai būtu vēlēšanu sarakstā. Taču tagad esmu sapratis, ka partijā ir dažādi iesaistes līmeņi. Mani pārliecināja arguments, ka ir jārāda priekšzīme citiem pilsoņiem, neatkarīgi no viņu politiskās pārliecības. Aktīvs vari būt, ne tikai kandidējot vēlēšanās, bet arī vienkārši iesaistoties partijā, kas pārstāv tavu redzējumu,” sacīja V. Kaščejevs, gan bilstot, ka tālākus soļus politikā nesperšot un palikšot fizikas nozarē. Viņu īpaši uzrunājot tas, ka partija esot ļoti atvērta dažādiem priekšlikumiem.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Tieši par atvērtību un atklātību kopumā diezgan tehniskajā kongresā (debates par programmatiskiem jautājumiem šajā sanāksmē izpalika) raisījās lielākās diskusijas, jo daļa biedru iebilda pret statūtu punktu, kas paredz arī slēgtas valdes sēdes. P. Viņķelis norādīja, ka esot jautājumi, kas tomēr prasa slepenību, piemēram, vēlēšanu taktikas apspriešana un tamlīdzīgi. Tikmēr vairāki citi topošās partijas biedri iebilda, ka sēdes var būt slēgtas interesentiem no malas, taču pašiem partijas biedriem gan tajās jāļauj piedalīties.

“Kustība Par” norādījusi, ka tās pamatvērtības ir “brīvs cilvēks, saliedēta sabiedrība, tiesiska valsts, Eiropas vienotība”. Mērķis – “nodrošināt vienādas iespējas visiem Latvijas cilvēkiem modernā, tiesiskā Eiropas valstī”, bet uzdevums – “saliedētas sabiedrības veidošana, demokrātijas un tiesiskuma nodrošināšana parlamentārā republikā, uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides radīšana, lai veicinātu dinamisku un ilgtspējīgu Latvijas attīstību”.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Mūsu kustība atšķiras no partijām parastajām,” dibināšanas sapulcē uzsvēra P. Viņķelis. Viena no atšķirībām būšot tā, ka partija pagaidām neveidos teritoriālās nodaļas: “Mēs tās neveidosim ap pašvaldībām, bet ap tēmām, jautājumiem un interesēm.” Nebūšot arī revīzijas un ētikas komisijas kā citās partijās, bet institūcija ar “romantiskāku” nosaukumu – Pārskatu padome. Partijas biedru nauda tikšot aprēķināta pēc progresīvās likmes – tiem, kuru ienākumi ir līdz 1500 eiro, būs jāmaksā 10 eiro mēnesī, virs 1500 – 15 eiro, bet, ja ienākumi pārsniedz 2000 eiro, būs jāmaksā 20 eiro.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.