Kārļa tilts Pāgā
Kārļa tilts Pāgā
Foto: Andris Tiļļa

Citādi nekā pie mums 0

Interesanti, ka Prāgā nav trolejbusu, un, pārejot ielu, īpaši jāuzmanās no tramvaja – tas gājējus nepalaiž! Tramvajs kursē pa ielas vidu abos virzienos, turklāt tik ātri, ka var nobiedēt ar pēkšņo parādīšanos vai brīdinājuma signālu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Lai gan vidējā alga Čehijā ir aptuveni tāda pati kā Latvijā, ievēroju, ka Prāgā ir lētāka pārtika un sabiedriskais transports. Piemēram, mēnešbiļete uz visiem transporta līdzekļiem maksā vien 18 eiro, kamēr Rīgā par to jāšķiras no 50 eiro. Ja pērk gada biļeti, tad braukšana ir tikai par 14 eiro mēnesī. Vietējiem esot arī atlaides kuponi pārtikai un zālēm.

Pastaigājoties ar mazdēlu, ievēroju, ka bērniem Prāga ir kā paradīze – par viņu drošību rūpīgi piedomāts. Spēļu un rotaļu laukumi norobežoti ar sētu un aizveramiem vārtiņiem, vai katrā spēļu laukumā ir mājiņa, kurā vecāki var pārtīt mazuļus un pabarot. Arī spēļu ierīces ir daudzveidīgākas nekā pie mums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Re nu, pat krietnais Šveiks audzēja suņus, jo acīmredzot zināja, ka Prāgā tiem ir suņa cienīga dzīve – vislabākajā nozīmē. Tiem atļauts uzturēties parkos, veikalu priekštelpās (piesietiem pavadiņā), pat dažās kafejnīcās un restorānos! Viesmīlis šiem viesiem pasniedz bļodiņu ar ūdeni, tikai tie nedrīkst klaiņot pa telpu, tiem rātni jāguļ vai nu saimniekam klēpī, vai pie kājām zem galda. Protams, ja suns kādu sakodīs, atbildīgs būs tā saimnieks.

Bez ārišķībām

Lai gan līdz lielajam sporta pasākumam laika bija atlicis gluži maz, pilsētā nepamanīju nevienu hokeja čempionātam veltītu dižreklāmu… Tikai dažviet pavīdēja nelieli kādas bankas vai zīmola “Zepter” plakāti ar čempionāta logotipu vai čempionāta talismaniem – trušiem Bobu un Bobeku. Ak jā! Lielveikala “Billa” plauktā ieraudzīju Coca-Cola pudeles, rotātas ar čehu hokejistu attēliem un viņu autogrāfiem. Tur bija arī izcilā Jaromīra Jāgra attēls, viņš taču ir iekļuvis tā dēvētajā Trīskāršajā zelta klubiņā, proti, var lepoties ar olimpiskā un pasaules čempiona titulu, kā arī Stenlija kausu. Čehijā, līdzīgi kā Latvijā, hokeju mēdz uzskatīt par sporta karali. Šķiet, rīkotāji nevēlas ieguldīt mārketinga pasākumos līdzekļus, jo biļetes jau tāpat gandrīz visas ir izpirktas. Šādu saprātīgu taupīgumu būtu vērts pamācīties daudziem.

Jau zināms, ka Prāgā, līdzīgi kā iepriekšējos čempionātos, latviešiem būs pašiem savs krogs. “Prāgas Baltajos Kreklos” muzicēs grupa “Mākoņstūmēji”. Grupas solists Māris Aizpurietis sola, ka pēc Latvijas izlases spēlēm 4., 6. un 8. maijā krodziņā valdīs patiesa līksmība un neskanēs neviena skumja dziesma. Vienīgi jāielāgo, ka pēc pulksten 22 pilsētā ir jāvalda klusumam. Ja atbrauks likumsargi, pirmajā reizē gan soda nebūšot, taču, ja izsaukums būs atkārtos, jārēķinās ar visai nelāgām sekām. Sods par trokšņošanu nakts laikā (no 22 līdz 6) visnotaļ iespaidīgs – vainīgajam jāšķiras no 2000 līdz 5000 kronu, atkarā no pārkāpuma smaguma.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.