Foto – Shutterstock

Pēriens kā audzināšanas metode 2

Eiropas Padome sāka vētīt Francijas likumus pēc tam, kad pirms diviem gadiem Britānijas bērnu tiesību aizstāvības organizācija “Approach” cēla iebildes pret sešām Eiropas valstīm, tās apsūdzot Eiropas Sociālās hartas 17. panta pārkāpumos. Britu organizācija uzskata, ka Francijas, Beļģijas, Itālijas, Īrijas, Slovēnijas un Čehijas likumi nepietiekami vēršas pret vecākiem, kuri fiziski iespaido savus bērnus, kā arī mācību iestādēm, kur pedagogi atļaujas fiziski sodīt audzēkņus. Atbildot britu organizācijas paustajām bažām, Eiropas Padome sāka izskatīt šīs apsūdzības. Vakar tika publicēts ziņojums par Franciju, bet līdz maija beigām Eiropas Padome sola nākt klajā ar savu vērtējumu arī par pārējām piecām valstīm.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Izvērtējot Francijas likumus, Eiropas Padome secinājusi, ka šī valsts nedara gana daudz, lai novērstu “bērnu iepēršanu un citus miesas sodus”. Eiropas cilvēktiesību uzraudzības organizācija secinājusi, ka Francija pārkāpj Eiropas Sociālo hartu, jo Francijas likumos nav “stingri, tieši un saistoši” atrunāts aizliegums vecākiem piemērot bērniem miesas sodus. Britānijas organizācijas “Approach” pārstāvis Pīters Nevels sarunā ar raidsabiedrību BBC uzteica Eiropas Padomes ziņojumu, norādot, ka “daudzās valstīs starppersonālā vardarbība ģimenē joprojām ir legāla”.

Tikmēr Francijas valdības pārstāvji kategoriski noraidījuši Britānijas bērnu tiesību aizstāvju un Eiropas cilvēktiesību uzraugu izvirzītās apsūdzības, norādot, ka gan civillikumā, gan krimināllikumā ir atrunāti sodi par vardarbīgu vēršanos pret bērniem. Francijas ģimenes lietu ministre Lorensa Rosiņjola sarunā ar ziņu aģentūru “AFP” norādījusi, ka neredz nepieciešamību tieši pēršanas liegumu ietvert likumā. “Mums nav nepieciešams šāds likums. Taču mums ir nepieciešams kolektīvi izspriest miesas sodu lietderību bērnu audzināšanā,” sacījusi Rosiņjola. “Uz vardarbīgiem vecākiem attiecas krimināllikums. Savukārt vecākiem, kuri reizēm izmanto miesas sodus savu bērnu audzināšanā, mums jāpalīdz lietas kārtot citādi.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.