Foto – Shutterstock

Bērnu audzināšanas kultūra 2

Līdz ar Eiropas Padomes un Britānijas bērnu tiesību aizstāvības organizācijas šiem jautājumiem pievērsto uzmanību arī Francijā norisinās debates, vai bērna pēršana būtu uzskatāma par audzināšanas metodi, informē britu laikraksts “The Guardian”. 2007. gadā veiktā aptauja liecina, ka Francijā 87 procenti vecāku ir iepēruši savas atvases. “Francijā valda uzskats, ka bērni ir bīstami un viņus nepieciešams dresēt un padarīt rāmus. 50 procenti vecāku ir iepēruši savas atvases, kas ir jaunākas par diviem gadiem. Tas ir skandāls!” sarunā ar “The Guardian” sacījis Žils Lazimī, kurš sācis kampaņu, kā mērķis ir panākt, ka Francijā bērnu pēršana tiek aizliegta ar likumu. Savukārt organizācijas “Francijas ģimenes” direktors Tjerī Vidors televīzijas debatēs izteicies, ka iepēršanai nav nekāda sakara ar vardarbību ģimenē un ka “pēriens dažreiz ir mīlestības izrādīšana”.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Francijā diskusijas par bērnu pēršanu sabiedrības uzmanību piesaistīja jau 2013. gadā, kad kādam tēvam tika piespriests 500 eiro naudas sods par sava deviņus gadus vecā dēla iepēršanu. Daļa sabiedrības šo lēmumu atbalstīja, tikmēr citi uzskatīja to par nepamatotu. Savukārt 2010. gadā Francijā tika aizsākta kampaņa, kā mērķis bija panākt, lai Francijas likumdevēji bērna pēršanu atzīst par sodāmu. Taču arī togad šie centieni izrādījās velti, jo, kā rādīja sabiedriskās domas aptaujas, 82 procenti Francijas iedzīvotāju bija pret šādu ideju. Britu izdevums “The Economist” norāda, ka šādi uzskati ir “daļa no bērnu audzināšanas kultūras Francijā, kur dominē disciplīna un autoritāte”. Šā iemesla dēļ, visticamākais, Francijas sociālistu valdība diezin vai atbalstīs jebkādas izmaiņas likumos, kas attiecas uz ģimenes lietām. “Pēdējo reizi, kad valdība pieķērās šai jomai, 2013. gadā legalizējot viendzimuma laulības, izcēlās nikni kultūru kari. Jau tā nepopulārais prezidents Fransuā Olands darīs visu, lai izvairītos no jaunām šāda rakstura sadursmēm,” secina “The Economist”.

Februāra sākumā arī Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks izteicās, ka atbalsta bērnu iepēršanu, ja vien tas neaizskar viņu godu. “Kāds tēvs man reiz teica, ka viņš dažreiz ieper savus bērnus, bet nekad nesit pa seju, lai viņus nepazemotu. Cik skaisti! Viņš zina cieņas nozīmi. Viņš soda bērnus, taču to dara taisnīgi,” sacīja Francisks. Vēlāk Vatikāns izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka Francisks neaizstāv vardarbību pret bērniem, bet uzskata, ka dažos gadījumos pēriens “palīdz augt un nobriest”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.