Foto no LA arhīva.

Darbi kartupeļu augšanas laikā 0

Saskaņā ar izstrādāto datorizēto plānu attiecīgi aprīkota lauksaimniecības tehnika veic lauka sagatavošanas un stādīšanas darbus.
Augu veģetācijas laikā ļoti svarīgi ir augu apstrādi uz lauka veikt īstajā lakā, nenokavējot ne stundu. Tāpēc saimnieki regulāri seko visām mērierīcēm, kas uzstādītas atsevišķās lauka vietās, un meteoroloģiskajām prognozēm. Nokavējot apstrādi par dienu, tiek riskēts ar ražas apjoma samazinājumu vai kvalitāti. Saimnieki īpašu nozīmi pievērš ne tikai katra lauka kvadrātmetra apstrādei ar visu nepieciešamo, bet arī tam, lai visi darbi tiktu veikti tieši tad, kad tas ir nepieciešams. Šo priekšnoteikumu ievērot nav viegli, ņemot vērā lielo kartupeļu lauku skaitu un darbu apjomu, bet tā nozīme nav apstrīdama.
Veģetācijas periodā pagaidām saimnieki paši izvērtē augu attīstību, veicot dažādus mērījumus un novērojumus, nosakot, vai augiem netrūkst kādas no barības vielām, vai nav sākusies slimību un kaitēkļu attīstība. Darbs ir ļoti apjomīgs, tāpēc saimnieki, sadarbojoties ar zinātniekiem, cer izstrādāt iekārtas – skanerus –, kas noteiktu augu attīstības stadijas, nodrošinājumu ar barības vielām, nezāļu, slimību un kaitēkļu invāziju. Ja atsevišķos lauka posmos tiek konstatēts kāda barības elementa trūkums, laukam lieto selektīvu ārpussakņu mēslošanu, ko regulē datorizētās iekārtas miglotājā. Interesanti, ka lauka miglotājs aprīkots ar vairākām sprauslām vienuviet uz stieņa, kas savienotas ar vairākām darba šķīduma tvertnēm. Tas nozīmē, ka vienā lauka apstrādē izlases veidā var apstrādāt lauka daļas gan ar papildmēslojumu, gan fungicīdu, gan insekticīdu, turklāt tādā režīmā un apjomā, kāds nepieciešams saskaņā ar iegūto informāciju par augu stāvokli uz lauka. Saimniecībā darbojas arī meteoroloģiskā stacija, kas saistīta ar postīgās kartupeļu slimības – lakstu puves – prognozes programmu, kas sniedz informāciju par slimības ierobežošanas nepieciešamību un iespējām. Kartupeļu apstrāde ar fungicīdiem tiek veikta saskaņā ar Dacom programmu, kas pamatojas uz gaisa temperatūras un mitruma rādītājiem, augu attīstības stadijas, šķirņu īpatnībām, kā arī meteoroloģiskajām prognozēm.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Lasīt citas ziņas

Kartupeļu lauku sausākajās vietās topogrāfiski augstākos punktos izvietoti augsnes mitruma sensori, pēc kuriem nosaka brīdi, kad augiem nepieciešama ūdens piegāde. Lai gan vasaras Beļģijā ir diezgan lietainas, tomēr ļoti bieži kartupeļi tiek audzēti smilšainos laukos, kur jūtams mitruma trūkums. Tāpēc pusei saimniecības kartupeļu lauku tiek lietota irigācija. Nodrošinot augsnē pietiekamu mitrumu, tiek nodrošināta jaunās ražas bumbuļu kvalitāte, veicinot vienmērīgu bumbuļu augšanu un izslēdzot plaisu veidošanos, kā arī samazinot parastā kraupja bojājumu apjomu uz bumbuļu mizas.
Saimniecībā ražas novākšanas laikā tiek veikta ražas uzskaite no katra lauka nogabala, šie dati palīdz lauka kartēšanā, kā arī barības vielu iznešu no augsnes aprēķināšanā. Vienlaikus šāds izvērtējums palīdz vēl pamatīgāk izprast un turpmāk izmantot lauka datus, kurus jau šobrīd var saņemt no satelītiekārtām un citiem moderniem tehnoloģiskiem aprīkojumiem, attīstot precīzās lauksaimniecības izmantošanas iespējas.

Van der Borne Aardappelen pārliecība

Pārliecība, ar kādu saimnieki iepazīstināja ar savu saimniecību, bija tiešām iespaidīga. Mērķtiecīga darbība ekonomiskai lauku apsaimniekošanai, kā arī saudzīga attieksme pret apkārtējo vidi, interese par jaunākajiem sasniegumiem zinātnē un šo sasniegumu izmantošana, vienlaikus esot par atbalstu turpmākiem pētījumiem, – tāds varētu būt Van der Borne Aardappelen pozīcijas raksturojums.
Nebūt nav tā, ka saimnieki ir laimes lutekļi, kam viss veicas. Pirms vairākiem gadiem lielu postu saimniecībā nodarīja ugunsgrēks, gandrīz pilnībā iznīcinot noliktavu aprīkojumu un daļu tehnikas. Bet šis notikums kalpoja par atspēriena punktu, lai izmantotu visas iespējas un izpostītā aprīkojuma atjaunošanai talkā ņemtu jaunākās un progresīvākās tehnoloģijas. Protams, nozīmīga ir sadarbība ar zinātniekiem dažādu inovatīvu risinājumu ieviešanai ražošanā. Vienlaikus saimniecība kalpo kā platforma pētījumu veikšanai un arī lauksaimnieku apmācībai. Vairāk par saimniecības darbību var uzzināt interneta vietnē http://www.vandenborneaardappelen.com/.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iespējams, precīzās lauksaimniecības metožu lietošana nākotnē kļūs par ikdienu. Mūsu bērni un jaunieši uzauguši kopā ar datoriem un mobilajiem telefoniem, diez vai citu moderno tehnoloģiju apguve radīs viņiem grūtības. Arī lauku apsaimniekošanā informācijas tehnoloģijas var lieliski palīdzēt, jāiemācās tikai tās izmantot.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.