“Pupuchi” kaļ plānus Eiropas iekarošanai

Pateicoties Covid-19 krīzei, kraukšķīgo pupu ražotājas guvušas otro elpu. “Pupuchi” kaļ plānus Eiropas iekarošanai 16

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Kraukšķīgo pupu “Pupuchi” ražotājs – SIA “Zekants” – iekļuvis “Rimi” veikalu tīklā un kaļ eksporta plānus Eiropas iekarošanai. Pateicoties Covid-19 krīzei, uzņēmums atradis jaunas iespējas un otro elpu, lai attīstītos un augtu.

Ideja ražot kraukšķīgās pupas uzņēmējai Zandai Ozolai radās pirms vairākiem gadiem ceļojuma laikā.

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 5
20 stundas
Lasīt citas ziņas

“Mūsu ģimene iecienījusi ceļojumus ar mugursomām, mums patīk iet no punkta A uz punktu B. Toreiz mūsu izvēle bija Spānija un Dienvidamerika. Ideja radās tieši Dienvidamerikā, kur pēc viena pārgājiena fritētas cūku pupas mums tika pasniegtas kā sagaidīšanas uzkoda jeb “Welcome Snack”. Tad notika klikšķis – domāju, mums taču arī Latvijā ir cūku pupas un tā būtu lieliska biznesa ideja,” stāsta uzņēmēja.

Ideja uz brīdi nolikta malā, taču pēc 2016. gada janvāra ceļojuma mugursomā bija palikusi vēl viena kraukšķīgo pupu paciņa – to uzņēmēja jau uztvērusi kā zīmi, ka jāsāk rosīties. Tolaik jauna ceļa meklējumos bija arī uzņēmējas māsa Kristīne Ozoliņa, pēc profesijas – pārtikas tehnologs.

Zanda viņai iedevusi mazo pupu paciņu ar aicinājumu – varbūt kaut kas izdodas kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes studiju biedriem. Taču vēlāk atklājies, ka Kristīne eksperimentus veica pati savas mājas virtuvē, kas vainagojies ar labu rezultātu.

“Februāra sākumā saņēmu zvanu no Kristīnes ar priecīgu saucienu – būs kraukšķīgas pupas, jo viena ir kraukšķīga!” atceras Zanda Ozola.

Tā sācies “Pupuchi” ceļš. Jau sākotnēji uzņēmējas vēlējās iegūt veselīgu produktu, un tas kā mugurkauls balsta visu biznesu, arī izstrādājot jaunus produktus, tiek domāts par atbildību dabas un cilvēku priekšā.

Eksperimentu gads

Pirmais gads pagājis neskaitāmos eksperimentos, lai nonāktu līdz ražošanas tehnoloģijai. Uzņēmumā tiek pārstrādātas Latvijā audzētas mazās lauku cūku pupas, tās “Zekants” iegādājas no Latgales lielsaimniecības ZS “Kotiņi”.

“Viņi ir vienīgie Latvijā, kas mums var piedāvāt jau nomizotas pupas tādā apjomā, kas nepieciešams ražošanai. Pusotru gadu pupas mizojām paši – tas bija roku darbs un milzīgs resursu patēriņš. Labi, ka tagad ir iespēja tās iegādāties. Būtiski – tā ir viena šķirne, kas mums svarīga pārstrādei. Ražojam arī produktus no lielajām cūku pupām, bet tās iepērkam no Spānijas,” stāsta Kristīne Ozoliņa.

Svarīga ir pupu pirmapstrāde – mērcēšana un blanšēšana, kas aizņem 24 stundas. Pašu tehnoloģiju jeb “know how” uzņēmējas gan neatklāj, jo tas ir komercnoslēpums.

Turklāt līdz minimumam samazināts pupām raksturīgais blakusefekts, kas rada vēdera pūšanos, pilnībā likvidēta arī tradicionālā pupu pēcgarša, jo to rekomendē zinātne.

“Pupuchi” eksporta plāni

Pašlaik lielāko daļu saražotā uzņēmums realizē Latvijā, bet novembrī jau uzsākts eksports uz Igauniju. Ar eksportu uzņēmējām saistās lieli plāni. Proti, jau sāktas sarunas ar Somiju, kur redzams liels potenciāls.

Nākamgad plānots izvērsties Lietuvā, pēc tam nākamā sarakstā ir Polija, kur “Pupuchi” iecerējuši startēt gardēžu veikalos. Paralēli eksporta plāniem uz priekšu virzās iecere produkciju ražot kā bioloģisku.

Proti, tiklīdz būs saražotas bioloģiskās pupas dabai draudzīgā iepakojumā, tiks sākta virzība pārdošanai Vācijā, Dānijā, Holandē un Zviedrijā.

Taču pagaidām ceļā uz bioloģisko produkciju sperti tikai pirmie soļi – ir apzināts laiks un finanses, kas nepieciešami ražotnes sertificēšanai, apzinātas iespējas iegādāties izejvielas, bet tās nebūs vietējās izcelsmes, jo galvenā prasība – biopupām jābūt mizotām un tādas vietējā tirgū neviens nepiedāvā.

“Pupuchi” sadarbības partneris arī strādā šajā virzienā, taču likumdošanas ierobežojumu dēļ to nav iespējams ātri īstenot.

“Bioprodukcija noteikti būs! Taču galvenais – cik daudz varam pārdot? Ja apjoms ir mazs, tas būs dārgi, jo izaudzēt bioloģiskās pupas ir dārgi, jāņem vērā arī iepakojuma cena. Galarezultātā produkta cena veikala plauktā var sanākt pircējiem neinteresanta. Tāpēc ejam soli pa solim. Eksporta tirgos startēsim ar savu produkciju, vērtēsim atsaucību, lai spertu tālākos soļus,” atklāj Zanda Ozola.

Uzņēmums piedāvājis kraukšķīgās pupas arī Latvijas skolām, taču izglītības iestādes savā izvēlē ir ierobežotas, daudz kas atkarīgs no ēšanas paradumiem ģimenē, lielu lomu spēlē cena.

“Jebkuram augstvērtīgam produktam cena ir atbilstoša. Mēs nekad nekonkurēsim ar lielā Ķīnas rūpnīcā ražotu pupu, kura ir fritēta palmu eļļā, kurai pievienoti kviešu milti, akāciju sveķi un kukurūzas ciete. Mēs neesam un nebūsim šajā kategorijā. Mūsu produkts ir augstvērtīgs un tīrs, un tas vienmēr maksās vairāk nekā Ķīnas prece,” uzsver uzņēmuma vadītāja.

Tiesa, viņa novērojusi, ka jaunā paaudze aizvien vairāk skatās, ko ēd, un izglītojas šajā jomā, tādēļ nonākšot līdz veselīgu uzkodu izvēlei. “Pupuchi” saimnieces rosina skolēnu pusdienu kastītes papildināt ar savu produkciju tieši šobrīd, kad jārūpējas par pilnvērtīgu maltīti.

Jau kopš 2016. gada, kad uzņēmums sāka piedalīties izstādēs, tieši jaunieši apliecinājuši – viņu produkts ir garšīgs un veselīgs.

Sava tehnoloģija

Uzkodu segmentā konkurence ir liela, arī pākšaugu jomā konkurence pieaug, taču līdzīgu tehnoloģiju kā “Pupuchi” neviens neizmanto. Kā atzīst Zanda Ozola: “Esam vienīgie un unikālie Eiropā. Braucot pa izstādēm, neesam sastapuši līdzīgu produktu.

Grauzdētas pupas tirgū ir, bet tās visas ir fritētas eļļā. Mūsu produktam līdzīga Eiropā nav, jo “Pupuchi” pupas ir grauzdētas bez taukvielām un tā ir galvenā atšķirība. Mūsu produkts ir brīvs no alergēniem, no nātrija glutamāta, riekstiem un palmu eļļas, no sojas lecitīna, neizmantojam ĢMO,” priekšrocības uzskaita uzņēmējas.

“Pupuchi” labi iekļaujas šobrīd valdošajās tirgus tendencēs, ražojot proteīniem bagātu produktu. Uzņēmuma produktu portfelī ir 10 garšu produkti, ejošākās ir kraukšķīgās pupas ar siera garšu, kam seko “Pupuchi” ar sāli un čili, bet tikai ceturtajā vietā – ar šokolādi.

Nākamgad paredzēts izveidot atsevišķu saldo produktu portfeli, kurā viens no produktiem būs glazētās saldās pupas, kas atgādina bērnības garšu. Šobrīd “Pupuchi” produktus Latvijā var iegādāties “Narvesen”, “Stockmann”, “Virši-A”, “Lāču”, “Liepkalnu” un “Klēts” veikalos. Kopš vasaras uzsākta sadarbība ar “Gemosu” un nule kā noslēgts līgums ar “Rimi” – tiek gaidītas pirmās piegādes.

Vēl viens jaunums – uzņēmums plāno uzsākt darbību miltu segmentā, sākot piedāvāt “Pupuchi” miltus. No tiem neveidosies rūgtā pākšaugu pēcgarša. Pircējus tas jau ieinteresējis, jo daudzi maltītes gatavo mājās, tādēļ šajā nišā tiek saskatīts potenciāls.

Pavisam nesen izveidots interneta veikals, un tas labāk ļauj sasniegt pircējus.

“Krīzes sākumā mums bija 70% apgrozījuma kritums, bija jautājums, vai izdzīvosim līdz augustam. Kā redzat, darbību turpinām, un liels paldies pircējiem, kuri nepērk tikai griķus, bet izvēlas sabalansētu ēdienu,” skaidro Zanda Ozola.

“Ikvienam uzņēmumam ir kāpumi un kritumi. Vienmēr esam pakāpušās uz akmentiņa, uz kura paklupām, un gājušas tālāk. Līdz šim to esam darījušas intuitīvi, bet tagad jau rīkojamies apzināti. Tā ir veiksmes atslēga – saredzēt dotās iespējas,” piebilst “Pupuchi” dibinātājas.

Jāpiebilst, ka eksperti atzīmē pasaulē valdošo tendenci vairāk lietot uzturā pākšaugus, un tā ir laba iespēja Latvijas ražotājiem.

Šķiet, ka tas ir pamanīts, jo divi lielākie lauksaimniecības kooperatīvi – VAKS un “Latraps” – plāno celt pirmo dzelteno zirņu proteīna ražotni Austrumeiropā un piedāvās inovatīvu produktu globālajam tirgum no vietējām izejvielām.

Savukārt SIA “Karavela” jau strādā pie vegānā tunča ražošanas tehnoloģijas no zirņu proteīna.

VĒRTĒJUMS: Labs produkts

Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore, studiju programmu “Uzturs un Uzturzinātne” vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente Lolita Neimane: “”Pupuchi” produkts ļoti labs, bet jāskatās, lai tajā nav par daudz sāls vai cukura.

Pākšaugi ir ļoti laba alternatīva dzīvnieku izcelsmes produktiem. Turklāt cūku pupas ir Latvijā labi pazīstams ēdiens. Šobrīd pasaulē valda tendence daudz vairāk ieviest ēdienkartē pākšaugus, samazinot dzīvnieku izcelsmes produktus.”

Uzziņa:

SIA “Zekants” dibināts 2016. gada novembrī. Ražotne atrodas Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā.

Pašlaik uzņēmumā nodarbināti četri strādājošie, vairāki pakalpojumi tiek nodrošināti ārpakalpojumā. 2019. gadu uzņēmums pabeidza ar 78 tūkstošu eiro apgrozījumu, kas bija par 28% lielāks nekā gadu iepriekš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī gada novembrī uzsākts “Pupuchi” eksports uz Igauniju. Nākamgad plānots iesoļot Somijas, Lietuvas un Polijas tirgos. Sākts darbs pie ražotnes sertificēšanas bioloģiskās produkcijas ražošanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Tītars ir ļoti cimperlīgs! Piņķerīgās audzēšanas dēļ Latvijā šos putnus turēt uzņemas vien daži
1 stunda
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
“Nav brīvu vietu.” Ziemas prieki pandēmijas apstākļos. Svarīgākais, kas jāzina
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lietuvas Īpašais izmeklēšanas dienests: Vakcinācija netiek pienācīgi kontrolēta
1 diena
LE
LETA
Laukos
Lauksaimnieki varēs saņemt aizdevumu īpašuma iegādei 1
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 5
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 60
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena ir kā radīta mīlestībai! Horoskopi 17.janvārim
20 stundas
Lasīt citas ziņas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
“Viss sākās ar Covid-19 šoku pērn pavasarī.” Kā nišas produktu ražotāji Latvijā spēja noreaģēt un izmantot pašizolāciju 3
6 dienas
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
Latvijā plāno atbalstīt vien no atkritumiem ražotu biogāzi, rosinot ražotājus kļūt par sanitāriem
6 dienas
SK
Skaties.lv
Laukos
“Latvijas PVD ļauj šo preci tirgot Latvijas pārtikas veikalu tīklos!” Pircējs sašutis par maldināšanu 23
6 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Laukos
Pētnieks Jānis Jaško veido nezāļu ravēšanas robotu, kurš šobrīd jau spēj atpazīt sešus kultūraugus 7
Nedēļa
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Pateicoties Covid-19 krīzei, kraukšķīgo pupu ražotājas guvušas otro elpu. “Pupuchi” kaļ plānus Eiropas iekarošanai 16
9. janvāris, 2021
LE
LETA
Laukos
Lietuvā konstatēta putnu gripas uzliesmojuma dēļ aicina stingri ievērot biodrošības pasākumus 1
8. janvāris, 2021
LE
LETA
Veselam
Aizvadītajā diennaktī pieaudzis Covid-19 pacientu skaits ar smagu slimības gaitu
58 minūtes
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību 13
3 stundas
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem
24 minūtes
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām
54 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 20
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas laikapstākļi mainīsies: sinoptiķu prognoze nākamajai nedēļai
4 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
Kovidsitienam bija gatavi: Kolkas uzņēmuma recepte krīzes rūdījumam 7
5 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Tītars ir ļoti cimperlīgs! Piņķerīgās audzēšanas dēļ Latvijā šos putnus turēt uzņemas vien daži
1 stunda
SK
Skaties.lv
Stāsti
”Piezvanīja, ka ir mirusi, bet izrādījās, ka vēl ir dzīva!” Atklāti par prestižā pansionātā notiekošo 27
1 diena
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Gada necilvēks un vēl daži zvēri 61
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 75
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 29
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
3 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Melnajā jūrā nogrimis Krievijas kravas kuģis; uzsākta apkalpes glābšanas operācija
14:48
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem
14:24
GN
Gints Narogs
Ziņas
Fāzels turpina laipot: kopbildē ar “asiņaino” prezidentu abiem smaids līdz ausīm…
14:08