“Pupuchi” kaļ plānus Eiropas iekarošanai

Pateicoties Covid-19 krīzei, kraukšķīgo pupu ražotājas guvušas otro elpu. “Pupuchi” kaļ plānus Eiropas iekarošanai 16

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Kraukšķīgo pupu “Pupuchi” ražotājs – SIA “Zekants” – iekļuvis “Rimi” veikalu tīklā un kaļ eksporta plānus Eiropas iekarošanai. Pateicoties Covid-19 krīzei, uzņēmums atradis jaunas iespējas un otro elpu, lai attīstītos un augtu.

Ideja ražot kraukšķīgās pupas uzņēmējai Zandai Ozolai radās pirms vairākiem gadiem ceļojuma laikā.

LE
LETA
Ziņas
Latviešu tenisista Ernesta Gulbja ģimenē sēras 1
16 stundas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs džinu izlaidām no pudeles ārā! Paši šo vīrusu ievazājām!”: profesors Ivars Kalviņš par Covid-19 “trešo vilni” 66
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja un režisore Liene Greifāne 11 dienu garumā slimnīcā cīnījusies par savu veselību 24
22 stundas
Lasīt citas ziņas

“Mūsu ģimene iecienījusi ceļojumus ar mugursomām, mums patīk iet no punkta A uz punktu B. Toreiz mūsu izvēle bija Spānija un Dienvidamerika. Ideja radās tieši Dienvidamerikā, kur pēc viena pārgājiena fritētas cūku pupas mums tika pasniegtas kā sagaidīšanas uzkoda jeb “Welcome Snack”. Tad notika klikšķis – domāju, mums taču arī Latvijā ir cūku pupas un tā būtu lieliska biznesa ideja,” stāsta uzņēmēja.

Ideja uz brīdi nolikta malā, taču pēc 2016. gada janvāra ceļojuma mugursomā bija palikusi vēl viena kraukšķīgo pupu paciņa – to uzņēmēja jau uztvērusi kā zīmi, ka jāsāk rosīties. Tolaik jauna ceļa meklējumos bija arī uzņēmējas māsa Kristīne Ozoliņa, pēc profesijas – pārtikas tehnologs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zanda viņai iedevusi mazo pupu paciņu ar aicinājumu – varbūt kaut kas izdodas kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes studiju biedriem. Taču vēlāk atklājies, ka Kristīne eksperimentus veica pati savas mājas virtuvē, kas vainagojies ar labu rezultātu.

“Februāra sākumā saņēmu zvanu no Kristīnes ar priecīgu saucienu – būs kraukšķīgas pupas, jo viena ir kraukšķīga!” atceras Zanda Ozola.

Tā sācies “Pupuchi” ceļš. Jau sākotnēji uzņēmējas vēlējās iegūt veselīgu produktu, un tas kā mugurkauls balsta visu biznesu, arī izstrādājot jaunus produktus, tiek domāts par atbildību dabas un cilvēku priekšā.

Eksperimentu gads

Pirmais gads pagājis neskaitāmos eksperimentos, lai nonāktu līdz ražošanas tehnoloģijai. Uzņēmumā tiek pārstrādātas Latvijā audzētas mazās lauku cūku pupas, tās “Zekants” iegādājas no Latgales lielsaimniecības ZS “Kotiņi”.

“Viņi ir vienīgie Latvijā, kas mums var piedāvāt jau nomizotas pupas tādā apjomā, kas nepieciešams ražošanai. Pusotru gadu pupas mizojām paši – tas bija roku darbs un milzīgs resursu patēriņš. Labi, ka tagad ir iespēja tās iegādāties. Būtiski – tā ir viena šķirne, kas mums svarīga pārstrādei. Ražojam arī produktus no lielajām cūku pupām, bet tās iepērkam no Spānijas,” stāsta Kristīne Ozoliņa.

Svarīga ir pupu pirmapstrāde – mērcēšana un blanšēšana, kas aizņem 24 stundas. Pašu tehnoloģiju jeb “know how” uzņēmējas gan neatklāj, jo tas ir komercnoslēpums.

Turklāt līdz minimumam samazināts pupām raksturīgais blakusefekts, kas rada vēdera pūšanos, pilnībā likvidēta arī tradicionālā pupu pēcgarša, jo to rekomendē zinātne.

“Pupuchi” eksporta plāni

Pašlaik lielāko daļu saražotā uzņēmums realizē Latvijā, bet novembrī jau uzsākts eksports uz Igauniju. Ar eksportu uzņēmējām saistās lieli plāni. Proti, jau sāktas sarunas ar Somiju, kur redzams liels potenciāls.

Nākamgad plānots izvērsties Lietuvā, pēc tam nākamā sarakstā ir Polija, kur “Pupuchi” iecerējuši startēt gardēžu veikalos. Paralēli eksporta plāniem uz priekšu virzās iecere produkciju ražot kā bioloģisku.

Proti, tiklīdz būs saražotas bioloģiskās pupas dabai draudzīgā iepakojumā, tiks sākta virzība pārdošanai Vācijā, Dānijā, Holandē un Zviedrijā.

Taču pagaidām ceļā uz bioloģisko produkciju sperti tikai pirmie soļi – ir apzināts laiks un finanses, kas nepieciešami ražotnes sertificēšanai, apzinātas iespējas iegādāties izejvielas, bet tās nebūs vietējās izcelsmes, jo galvenā prasība – biopupām jābūt mizotām un tādas vietējā tirgū neviens nepiedāvā.

“Pupuchi” sadarbības partneris arī strādā šajā virzienā, taču likumdošanas ierobežojumu dēļ to nav iespējams ātri īstenot.

“Bioprodukcija noteikti būs! Taču galvenais – cik daudz varam pārdot? Ja apjoms ir mazs, tas būs dārgi, jo izaudzēt bioloģiskās pupas ir dārgi, jāņem vērā arī iepakojuma cena. Galarezultātā produkta cena veikala plauktā var sanākt pircējiem neinteresanta. Tāpēc ejam soli pa solim. Eksporta tirgos startēsim ar savu produkciju, vērtēsim atsaucību, lai spertu tālākos soļus,” atklāj Zanda Ozola.

Uzņēmums piedāvājis kraukšķīgās pupas arī Latvijas skolām, taču izglītības iestādes savā izvēlē ir ierobežotas, daudz kas atkarīgs no ēšanas paradumiem ģimenē, lielu lomu spēlē cena.

“Jebkuram augstvērtīgam produktam cena ir atbilstoša. Mēs nekad nekonkurēsim ar lielā Ķīnas rūpnīcā ražotu pupu, kura ir fritēta palmu eļļā, kurai pievienoti kviešu milti, akāciju sveķi un kukurūzas ciete. Mēs neesam un nebūsim šajā kategorijā. Mūsu produkts ir augstvērtīgs un tīrs, un tas vienmēr maksās vairāk nekā Ķīnas prece,” uzsver uzņēmuma vadītāja.

Tiesa, viņa novērojusi, ka jaunā paaudze aizvien vairāk skatās, ko ēd, un izglītojas šajā jomā, tādēļ nonākšot līdz veselīgu uzkodu izvēlei. “Pupuchi” saimnieces rosina skolēnu pusdienu kastītes papildināt ar savu produkciju tieši šobrīd, kad jārūpējas par pilnvērtīgu maltīti.

Jau kopš 2016. gada, kad uzņēmums sāka piedalīties izstādēs, tieši jaunieši apliecinājuši – viņu produkts ir garšīgs un veselīgs.

Sava tehnoloģija

Uzkodu segmentā konkurence ir liela, arī pākšaugu jomā konkurence pieaug, taču līdzīgu tehnoloģiju kā “Pupuchi” neviens neizmanto. Kā atzīst Zanda Ozola: “Esam vienīgie un unikālie Eiropā. Braucot pa izstādēm, neesam sastapuši līdzīgu produktu.

Grauzdētas pupas tirgū ir, bet tās visas ir fritētas eļļā. Mūsu produktam līdzīga Eiropā nav, jo “Pupuchi” pupas ir grauzdētas bez taukvielām un tā ir galvenā atšķirība. Mūsu produkts ir brīvs no alergēniem, no nātrija glutamāta, riekstiem un palmu eļļas, no sojas lecitīna, neizmantojam ĢMO,” priekšrocības uzskaita uzņēmējas.

“Pupuchi” labi iekļaujas šobrīd valdošajās tirgus tendencēs, ražojot proteīniem bagātu produktu. Uzņēmuma produktu portfelī ir 10 garšu produkti, ejošākās ir kraukšķīgās pupas ar siera garšu, kam seko “Pupuchi” ar sāli un čili, bet tikai ceturtajā vietā – ar šokolādi.

Nākamgad paredzēts izveidot atsevišķu saldo produktu portfeli, kurā viens no produktiem būs glazētās saldās pupas, kas atgādina bērnības garšu. Šobrīd “Pupuchi” produktus Latvijā var iegādāties “Narvesen”, “Stockmann”, “Virši-A”, “Lāču”, “Liepkalnu” un “Klēts” veikalos. Kopš vasaras uzsākta sadarbība ar “Gemosu” un nule kā noslēgts līgums ar “Rimi” – tiek gaidītas pirmās piegādes.

Vēl viens jaunums – uzņēmums plāno uzsākt darbību miltu segmentā, sākot piedāvāt “Pupuchi” miltus. No tiem neveidosies rūgtā pākšaugu pēcgarša. Pircējus tas jau ieinteresējis, jo daudzi maltītes gatavo mājās, tādēļ šajā nišā tiek saskatīts potenciāls.

Pavisam nesen izveidots interneta veikals, un tas labāk ļauj sasniegt pircējus.

“Krīzes sākumā mums bija 70% apgrozījuma kritums, bija jautājums, vai izdzīvosim līdz augustam. Kā redzat, darbību turpinām, un liels paldies pircējiem, kuri nepērk tikai griķus, bet izvēlas sabalansētu ēdienu,” skaidro Zanda Ozola.

“Ikvienam uzņēmumam ir kāpumi un kritumi. Vienmēr esam pakāpušās uz akmentiņa, uz kura paklupām, un gājušas tālāk. Līdz šim to esam darījušas intuitīvi, bet tagad jau rīkojamies apzināti. Tā ir veiksmes atslēga – saredzēt dotās iespējas,” piebilst “Pupuchi” dibinātājas.

Jāpiebilst, ka eksperti atzīmē pasaulē valdošo tendenci vairāk lietot uzturā pākšaugus, un tā ir laba iespēja Latvijas ražotājiem.

Šķiet, ka tas ir pamanīts, jo divi lielākie lauksaimniecības kooperatīvi – VAKS un “Latraps” – plāno celt pirmo dzelteno zirņu proteīna ražotni Austrumeiropā un piedāvās inovatīvu produktu globālajam tirgum no vietējām izejvielām.

Savukārt SIA “Karavela” jau strādā pie vegānā tunča ražošanas tehnoloģijas no zirņu proteīna.

VĒRTĒJUMS: Labs produkts

Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore, studiju programmu “Uzturs un Uzturzinātne” vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente Lolita Neimane: “”Pupuchi” produkts ļoti labs, bet jāskatās, lai tajā nav par daudz sāls vai cukura.

Pākšaugi ir ļoti laba alternatīva dzīvnieku izcelsmes produktiem. Turklāt cūku pupas ir Latvijā labi pazīstams ēdiens. Šobrīd pasaulē valda tendence daudz vairāk ieviest ēdienkartē pākšaugus, samazinot dzīvnieku izcelsmes produktus.”

Uzziņa:

SIA “Zekants” dibināts 2016. gada novembrī. Ražotne atrodas Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā.

Pašlaik uzņēmumā nodarbināti četri strādājošie, vairāki pakalpojumi tiek nodrošināti ārpakalpojumā. 2019. gadu uzņēmums pabeidza ar 78 tūkstošu eiro apgrozījumu, kas bija par 28% lielāks nekā gadu iepriekš.

SAISTĪTIE RAKSTI

Šī gada novembrī uzsākts “Pupuchi” eksports uz Igauniju. Nākamgad plānots iesoļot Somijas, Lietuvas un Polijas tirgos. Sākts darbs pie ražotnes sertificēšanas bioloģiskās produkcijas ražošanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LB
Latvijas Bizness
Laukos
“HKScan Latvia” investē oglekļa neitrālas pārtikas ražošanā
4 dienas
OZ
Olafs Zvejnieks
Laukos
Lauksaimnieku vidū apdrošināšana kļūst arvien populārāka un uzņem apgriezienus
4 dienas
LA
LA.LV
Laukos
Zemniekiem šogad atkal ļaus izmantot migrējošo zosu letālo atbaidīšanu 9
2 dienas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
“Valsts atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu.” Saruna ar Saldus maiznīcas vadītāju Ivaru Skrebeli 10
Intervija 3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Latviešu tenisista Ernesta Gulbja ģimenē sēras 1
16 stundas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs džinu izlaidām no pudeles ārā! Paši šo vīrusu ievazājām!”: profesors Ivars Kalviņš par Covid-19 “trešo vilni” 66
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja un režisore Liene Greifāne 11 dienu garumā slimnīcā cīnījusies par savu veselību 24
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Režisora un dramaturga 14 gadīgā meita rakstīs iesniegumu valstij: lai skolniekiem ļauj kā valdībai! 22
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Klāt būs aukstuma vilnis!” Bricis par laiku nākamnedēļ 17
1 diena
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Laukos
Augsti patogēnās putnu gripas izplatības dēļ mājputnu turētājiem putni jātur slēgtās telpās 2
4 dienas
LA
LA.LV
Laukos
Jaunas iespējas Latvijas kokmateriālu eksportam uz ASV 8
18. februāris, 2021
LE
LETA
Laukos
PVD: Latvijā līdz šim nav konstatēta ūdeļu saslimšana ar Covid-19 2
18. februāris, 2021
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Cūkām miljoni, sabiedrība neizpratnē. Cik nepieciešams valsts atbalsts cūkkopjiem? 16
17. februāris, 2021
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Ievērojot mājsēdes nosacījumus, var izlaist kādu līkumu pa Latviju. Ko apskatīt Latgalē?
14. februāris, 2021
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Laukos
Vairāk naudas zemes pirkumiem. Jaunā kārtība paredz arī ierobežojumus aizdevumu saņemšanai
13. februāris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs džinu izlaidām no pudeles ārā! Paši šo vīrusu ievazājām!”: profesors Ivars Kalviņš par Covid-19 “trešo vilni” 66
15 stundas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs redzējām, ka visā pasaulē vasarā saslimstība ar Covid-19 samazinājās”: infektoloģe atklāj, vai siltajos mēnešos var gaidīt vīrusa atkāpšanos 16
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Alvis Hermanis publicē Jaunā Rīgas teātra uzvedības noteikumus darbiniekiem un skatītājiem: “Lai Dievs jums stāv klāt!” 11
13 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
Dailes teātra direktors Juris Žagars: “Mums ir milzīgas ambīcijas!” 9
Intervija 17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Režisora un dramaturga 14 gadīgā meita rakstīs iesniegumu valstij: lai skolniekiem ļauj kā valdībai! 22
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja un režisore Liene Greifāne 11 dienu garumā slimnīcā cīnījusies par savu veselību 24
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latviešu tenisista Ernesta Gulbja ģimenē sēras 1
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man nebija ne jausmas, ka Latvijas mežos mīt tik lieli lielu staltbriežu bari!” Annai izdevies nofilmēt iespaidīgu skatu 14
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Krievu estrādes zvaigzne Filips Kirkorovs Latvijas bankai parādā teju vai 2 miljonus eiro: parādu nav atdevis, sākusies tiesa 20
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas? 40
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Acu infekcijas ir ļoti lipīgas, tās izplatās arī “paliec mājās” apstākļos. Kā neieberzt acīs infekciju? 2
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā atgriežas pavasara vēstneši cīruļi
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Krievu dziedātāja Anna Sedokova kopā ar mīļoto Jāni Timmu ieradusies Rīgā. Vai uz palikšanu? 7
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Līvija, Līva un Andra
21 stundas
SR
Sandra Ruska
Veselam
Vai tiešām lapu izsvīduma medus vērtīgāks? 1
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Harija sieva Megana tikusi vaļā no stingrā karaliskās ģimenes tvēriena: sākusi aizrauties ar pārmaiņām izskatā – “kopē” Kimu Kardašjanu 7
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 27. februāra līdz 5. martam: kādas vēlmes piepildīsies
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Nosūti kosmosā savas vēlmes! Horoskopi 28.februārim 1
21:27
LE
LETA
Ziņas
Vilciena Lielvārde – Rīga un atpakaļ maršrutā braucis Covid-19 saslimušais: jānovēro veselība 1
20:44
LE
LETA
Veselam
Nosauc pilsētu, kurā pagājušajā diennaktī Latvijā ar Covid-19 inficējušies visvairāk cilvēku 1
19:22