Foto – Sandijs Stendze

Ieteicamās šķirnes 0

Populārākā. ‘Sonata’ – līdere Latvijā jau piecus gadus, arī citur Eiropā strauji iekaro popularitāti. Izveidota, krustojot pazīstamās šķirnes ‘Polka’ un ‘Elsanta’. Vidējs ienākšanās laiks. Augstas ražas. Ogas ir izlīdzinātas, ļoti garšīgas, viegli vācamas. Nogatavojušās ir spilgti sarkanā krāsā, saldas un sulīgas. Ražo aptuveni piecas dienas vēlāk nekā šķirne ‘Rumba’. Šķirne piemērota agras ražas ieguvei, audzējot apkurināmās siltumnīcās. Izturīga karstā un sausā laikā, labi pacieš arī lietusgāzes. Laba ziemcietība.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Veselam
Psihiatre safabricējusi informāciju pacientes ambulatorajā kartē, lai “uzliktu viņu uzskaitē”: “Es esot lauzusi kāju, un man esot seksuālā disfunkcija” 8
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Jaunums. ‘Wendy’ – agrīna šķirne, izveidota Kanādā. Spilgti sarkanās ogas ir plati koniskas, aromātiskas. Šķirne vidēji izturīga pret miltrasu, saglabā izlīdzinātu ogu lielumu visu sezonu, bet jānodrošina labi apstāk­ļi. Sliktāk aug stresa apstākļos. Vēl jāpārbauda Latvijas apstākļos. Labas atsauksmes no ASV un Kanādas, un pie mums varētu būt perspektīva šķirne.

Ļoti vēla. ‘Malwina’ – samērā jauna deserta šķirne. Vidēji lielas ražas. Skaistas, stingras, garšīgas ogas. Šķirnes priekšrocība: ogas ienākas vēlīni, kas ļauj pagarināt vākšanas periodu. Ogas vāc, kad noražojušas ‘Sonata’, ‘Polka’, bet šķirnei ‘Florence’ ražas laiks iet uz otru pusi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Agra. ‘Rumba’ – holandiešu selekcijas šķirne, kas ražo vienlaikus ar ‘Honeoye’. Piemērota agras ražas ieguvei plēves tuneļos. Spīdīgās, spilgti sarkanās, apaļās, smaržīgās, samērā garšīgās ogas ir piemērotas transportēšanai. Ražība nav tik liela kā vidējām šķirnēm.

Laba lielveikaliem. ‘Flair’ – Nīderlandes selekcijas šķirne. Ienākas nedaudz vēlāk par šķirni ‘Rumba’. Ogas spilgti sarkanas, nogatavojoties kļūst tumšākas, ir izteikti koniskas, saldas, ar spēcīgu aromātu.

Tuneļiem. ‘Clery’ – itāļu selekcijas šķirne. Koniskas, gaiši sarkanas, aromātiskas ogas ar labu garšu, saglabā spīdumu arī pēc ilgstošas uzglabāšanas. Daudz pirmās šķiras ogu.

Iecienīta. ‘Polka’ – vidēji agra, augst­ražīga šķirne. Ogas palielas, sulīgas, intensīvi sarkanā krāsā, ar labu garšu. Nīderlandē maz audzēta, bet Baltijas valstīs ļoti iecienīta, jo labi iztur salu.

Strauji nogatavojas. ‘Daroyal’ – franču selekcijas šķirne ar pievilcīgām, spīdīgām, lielām, koniskām ogām. Nogatavojas strauji (2–3 dienās), tāpēc ieteicams novākt katru dienu.

Remontantās. ‘Diamante’ – ASV selekcionēta neitrālās dienas šķirne ar lielām (ap 30 g) ogām. Divas trīs nedēļas vēlāka par pazīstamo šķirni ‘Aromas’. Izturīga pret tīklērci un miltrasu. Labus rezultātus var panākt, audzējot augstos plēves tuneļos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.