Foto no Sarmītes Grebežas privātā arhīva.

Restorāna saimniece Sarmīte: “Visprasīgākais viesis ir neviens cits, kā latvietis!” 0

Šodien RigaTV24 raidījumā “La Dolce Vita ar Roberto” viesojas restorāna LATVIAN HEROES saimniece un šefpavāre Sarmīte Grebeža un bārmenis Nils Gerasimovs.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Nils pagatavos kokteili, kam dots pikants nosaukums “Pikantā Margarita”, bet Sarmīte pagatavojusi divas uzkodas latviešu garšās – “Con carne sierīgā kesadija ar maigo grilēto dārzeņu salsu” un “Con carne tako ar pikanto mērcīti”. Kā savienot latvisko un pikanto? Lasi recepti!

Restorāna saimniece Sarmīte: “Visprasīgākais viesis ir neviens cits, kā latvietis!”

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto no Sarmīte Grebežas privātā arhīva

Restorāna koncepta un ēdienkartes īstenotāja, radītāja un saimniece Sarmīte Grebeža, kurai brīvajā laikā patīk kāpt augstos kalnos,  runāties ar vulkāniem un fotografēt, ikdienā ir juriste ar vairāk nekā 10 gadu stāžu. Sarmīte pēc horoskopa ir Auns. Viņas spīts, vēlme izjust adrenalīnu un piedzīvot jaunus izaicinājumus. Tieši tāpēc darbojoties jurisprudencē, viņa paralēli tam ir pilnveidojusi savu radošo personību un vairākkārt bijusi Indijā, Nepālā, Tibetā un kāpusi Himalajos. Sarmīte ir piedalījusies pat jogas čempionātā un saņēmusi tajā sudraba medaļu. Viņa atklāj, visa pamatā ir profesionalitāte un mīlestība pret darbu. Taču strādājot bārā, ir svarīgi radīt pareizo atmosfēru, lai viesi justos lieliski. “Gandarījums rodas brīdī, kad viesi, kas ieradušies ceļojumā uz Latviju vien uz 5 dienām, pie mums nāk ciemos katru vakaru. Pat, ja viņi pie mums nebauda ēdienus un dzērienus, viņi nāk, lai pastāstītu piedzīvoto. Tā ir neiedomājami jauka sajūta,” atklāj Sarmīte.

“Paralēli saspringtajai ikdienai jurisprudencē un korporatīvajai pasaulei, vienmēr esmu bijusi brīvdomātājā un brīvmāksliniece, kas vēlējusies kaut ko savu. Un tā pirms nu jau vairāk kā diviem gadiem kopā ar draugiem nokļuvu šajā vietā, ko sauc par LATVIAN HEROES, un iepazinos ar tās īpašnieku, kurš restorānu bija atvēris vien pirms nedēļas. Lieki piebilst, ka viņš pats bija tikko pārcēlies uz Latviju, un šobrīd jau esam laimīgi precējušies. Mūsu starpā veidojās pamatīga jūtu ķīmija, kas veicināja tik ilgi kārotās pārmaiņas ikdienas dzīvē. Šobrīd esmu juriste vairs tikai uz pusslodzi, jo ikdienā esmu restorānā un atbalstu vīru. ”

Sarmīte ar vīru Juriju radījuši vietu, kurā apvienojuši Latvijas un Meksikas kultūras, garšas un citas nianses. Latvijā integrējot krāsas, smaržas, garšas un jautrību, kas piemīt meksikāņu kultūrai. Savukārt ēdienu un dzērienu tapšanā viņi izmanto Latvijas produktus, lai “piešautu” tiem vietējo asumiņu. “LATVIAN HEROES ir vieta, kurā ļaujamies eksperimentēt un cenšamies atbalstīt jaunos talantus. Mūsu restorānā bieži vien ir vērojamas jauno talantu gleznas un fotogrāfijas. Brīvdienās te notiek dzīvās mūzikas vakari. Vislabākais ir tas, ka šajā vietā satiekas cilvēki un rada ko jaunu,” atklāj Sarmīte, neslēpjot, ka viņas mērķis ir popularizēt latviešu tradīcijas modernā un netradicionālā veidā.

Reklāma
Reklāma

Brīvajā laikā Sarmīte ar vīru dodas aizraujošos un piedzīvojumu pilnos ceļojumos. Turklāt viņi tajos cenšas doties ik pēc trīs mēnešiem. Pērn gadumijā Sarmīte ar vīru devās spontānā ceļojumā uz Kubu, kura laikā nolēma doties tālāk uz Ņujorku pie draugiem. Tā nu sanāca, ka esot Ņujorkā, spontānais pāris mija gredzenus un kļuva par vīru un sievu. Vēl brīvajā laikā Sarmīte cenšas veltīt enerģiju jaunu projektu realizēšanai, tāpēc šobrīd apgūst spāņu valodu.

Sarmīte nenoliedz, ka šajā darbā ir regulāri jāsaskaras ar dažnedažādām grūtībām, tostarp spēju būt mainīgai un spēt pielāgoties. Viņa uzskata, ka šajā darbā vissvarīgākais ir radīt WOW efektu, lai cilvēki smaidītu, priecātos, līksmotu un novērtētu atmosfēru. “Taču visgrūtākais ir tas, ka katra diena ir ballīte. Es harmoniju spēju rast starp miera un adrenalīna periodiem, taču šajā darbā tā ir nemitīga līksmošana kopā ar viesiem. Cilvēki nāk katru dienu, un ir jāspēj radīt lielisku atmosfēru konstanti.” Turklāt Sarmīte neslēpj, ka viniem nav klientu, viņiem ir draugi un viesi. Savukārt visprasīgākie viesi tomēr ir neviens cits, kā latvietis.

Uzkodas „Tako un Kesadijas Latvijas garšās”:

Parādīsim kā no viena ātri pagatavojama liellopu (con carne) sautējuma varam pagatavot divus dažādus ēdienus – uzkodas. Šim mērķis variēsim ar salsām un improvizēsim ar ēdienu pagatavošanas veidiem.

Uzkodas ir krāsainas, sātīgas un tajā pašā laikā ļoti vieglas un ātri pagatavojamas. Lieliski derēs gan romantiskām pārsteiguma vakariņām, gan viesībām ar draugiem, gan līdzņemšanai uz darbu vai piknikiem. Ļoti labi garšos ar atspirdzinošiem dzērieniem vai kokteiļiem, īpaši “Pikanto Margaritu”.

Pagatavošana 4 porcijām:

Maigā salsa

  • 1 neliela sarkanā paprika
  • 1 vidējs tomāts
  • 6 daiviņas ķiploks
  • 2 nelieli sarkanie sīpoli
  • 60 ml augu eļļa
  • 30 ml Akmeņlauzis  – Ķiploku
  • 30 ml Akmeņlauzis – Pikantais

Pagatavošana:
Cepamajā traukā jaukti savieto: 1 sarkano papriku sagrieztu 6 daļās, tomātu sagrieztu 6 daļās, 6 daiviņas notīrītus ķiplokus, 2 notīrītus nelielus sarkanos sīpolus sagrieztus 4 daļās. Pievieno 30ml Akmeņlauzis-Pikantais Dravnieks, 30ml Akmeņlauzis-Ķiploku, šķipsniņu sāls, melnos piparus. Visam pāri pārlaista 60ml augu eļļu. Liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 min. Uzceptās sastāvdaļas sablendē (salsu labi garšos gan auksta, gan karsta).

Con carne sautējums (gan kesadijām gan tako):

  • 2 nelielas daiviņas ķiploka
  • ½ neliela sarkanā sīpola
  • 160 g malta teļa vai jaunlopa gaļa
  • 50 g tomātu pasta
  • 30 ml Almeņlauzis – Pikantais Dravnieks
  • 15 g tako meksikāņu garšviela
  • 70 g konservētas sarkanās pupiņas
  • Šķipsniņa sāls, cukurs, melnie pipari
  • Augu eļļa cepšanai

Pagatavošana:
Sīki sakapā ķiplokus un sīpolu. Pannā uzkarsē eļļu. Pievieno  un uz lielas uguns 3 minūtes maisot cep ķiplokus, sīpolus maltu teļa vai liellopa gaļu. Pēc tam samazina uguni, pievieno Akmeņlauzi, garšvielas, tomātu pastu un sautē vēl 5-7 minūtes zem vāka. Ja masa liekas pārāk bieza pievieno pāris karotes verdoša ūdens. Beigās pievieno pupiņas, apmaisa un pasautē vēl 3 minūtes.*sastāvdaļas norādītas 4 porcijām, ja gatavojam gan tako, gan kesadijas, tad sastāvdaļas dubultojam

Asā salsa:

  • 3 daiviņas ķiploks
  • 6 pipargurķīši
  • 4 halapenjo pipari
  • 1/6 sarkanā paprika
  • 10 ml Akmeņlauzis  – Ķiploku
  • 10 ml Akmeņlauzis – Pikantais
  • Šķipsniņa sāls, čili pipari, melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:
Sastāvdaļas sagriež lielos gabalos, liek traukā un visu sablendē.

Con carne sierīgā kesadija ar maigo grilēto dārzeņu salsu:

Foto: Sintija Dozberga
  • 4 tortiljas
  • 160 g rīvēts čedara siers
  • 100 g con carne sagatave
  • 1/2 tomāts
  • Eļļa cepšanai
  • Pagatavotā maigā salsa
  • Krējums
  • 4 šķēlītes laima

Pagatavošana:
Tortillā liek sastāvdaļas – sieru, con carni un tomātu. Pārloka uz pusēm, lai izveidojas pusmēness formas plācenīši. Saraksē pannā eļļu liek tortillas plācenīšus un 30 sekundes – 1 minūti apcep no abām pusēm, kamēr tortilla brūna un siers izkusis. Pasniedz ar maigo salsu un krējumu. Pēc vēlēšanās var apslacīt ar laima sulu.

 Con carne tako ar pikanto mērcīti:

Foto: Sintija Dozberga
  • 4 tortillas
  • 40 g rīvēts Čedara siers
  • 160 g con carne sagatave
  • 1/2 tomāts
  • 20 g salātlapu
  • 40 g krējums
  • Eļļa cepšanai
  • Pikantā salsa
  • 4 šķēlītes laima

Pagatavošana:

Sakapā sastāvdaļas – tomātu, salātlapas, sarīvē sieru. Tortillas apdedzina ar gāzes pistoli no abām pusēm, kamēr brūnas (ja nav pistoles, tad 30 sekundes no abām pusēm karsējam sausā pannā vai uz atklātas uguns (gāzes plīts). Nosmērējam ar krējumu, liekam con carni un sieru. Pēc tam virsū liekam tomātu, sakapātu salātu. Pasniedzam ar pikanto salsu un apslaka ar laimu. Pēc vēlēšanās var pievienot un dekorēt ar dīgstiem, kapātiem pētersīļiem un rukolu.

Bārmenis Nils: “Modē joprojām ir klasiskie kokteiļi, bet ar odziņu!”

Foto no Nila Gerasimova privātā arhīva

“Godīgi sakot, es neizvēlējos kļūt bārmeni. Šis darbs mani vienkārši atrada. Ikdienā esmu iluzionists un jau vairākus gadus to vien daru, kā taisu dažādus šovus. Biju devies šovu tūrē pa Eiropu, taču atgriežoties Latvijā, gribēju arī Latvijā realizēt Eiropā populārās bāra ilūzijas. Diemžēl Latvijā tas nebija populāri, taču man bija plāns to realizēt. Tad viss notika ļoti spontāni, kopā ar draugiem devos piektdienas pastaigā un neskaitāmas reizes jau biju gājis garām restorānam LATVIAN HEROES. Līdz nolēmu ienākt. Tā iepazinos ar šīs vietas īpašnieku Juriju. Līdz arī izdevās realizēt sapni par trikiem aiz bāra letes. Jurijam bija vajadzīgs palīgs, un es piekritu kļūt par bārmeni – iluzionistu.”

Nils ir pieredzējis iluzionists, viņš neslēpj, ka ikdienā apgūst arvien jaunus trikus. Turklāt viņš atklāj, ka viņa mīļākais triks ir meitenes sirds nozagšana.

Bārmenis atzīst, ka, lai varētu strādāt šajā profesijā cilvēkam jābūt saprotošam, atraktīvam un pacietīgam. Taču pats par sevi viņš saka, ka ir kreatīvs, spontāns un enerģisks. Un, protams, ka ļoti jāmīl savs darbs, jo, kā atzīstas Nils, tas nav nemaz tik viegls vai vienkāršs, kā no malas kādam varētu izskatīties. Gadoties arī ļoti prasīgi klienti, kad Nils saprotot – izpildīt viņu lūgto ir praktiski neiespējami, taču arī šādos gadījumos bārmenim ir jācenšas un jārada klientā pārliecība, ka tu esi izdarījis visu, lai viņa lūgumu apmierinātu. Neskatoties uz to, viņš atklāj, ka šis darbs ir aizraujošs, jo ikdienā ir iespēja satikt jaunus cilvēkus no visas pasaules.

Kā vienu no vissarežģītākajām lietām savā darbā Nils min to, ka alkohols negatīvi ietekmē citus cilvēkus: “Tā ir ne vien sarežģītākā, bet arī sliktākā lieta šajā darbā. Bieži vien cilvēki neapzinās savas robežas un alkohols spēj ļoti negatīvi ietekmēt cilvēkus. Neskatoties uz to, foršākie viesi un klienti tomēr ir no Brazīlijas un Anglijas.”

“Modē joprojām ir klasiskie kokteiļi, bet ar odziņu!” par kokteiļu tendencēm stāsta Nils. Arī brīvajā laikā Nils joprojām ir bārmenis, jo tas ir viens no viņa lielākajiem hobijiem.

Kokteilis „Pikantā Margarita”:

Foto: Sintija Dozberga

Pagatavošana:
Kārtīgi sakrata šeikerī ar ledu: 45ml Akmeņlauzis-Pikantais Dravnieks, 40ml svaiga (citronu, laima, apelsīnu MIX) sula, 15ml Triple Sec, 10ml cukura sīrups, 2 sagriezti,  sastampāti halapenjo pipariņi. Pasniedz dekoratīvā viskija glāzē, kuras malas apmērc ar garšvielu maisījumu. Ievieto ledu un izkāš caur sietu no šeikera kokteili. Dekorē ar citrona miziņu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.