Kadrs no nupat Venēcijas kino festivālā rādītās ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas filmas “Notikums”, kas iekļauta “Riga IFF” konkursa filmu programmā.
Kadrs no nupat Venēcijas kino festivālā rādītās ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas filmas “Notikums”, kas iekļauta “Riga IFF” konkursa filmu programmā.
Publicitātes foto

Slēptās pretrunas 0


Runājot par latviešu kino un “Riga IFF”, šogad gan izveidojusies savdabīga situācija. Kā zināms, pērn pirmā “Riga IFF” ietvaros notika arī Nacionālais filmu festivāls “Lielais Kristaps”. Tobrīd kinojomas pārstāvju domas dalījās: daļai šķita, ka tas ir pozitīvs un vitalizējošs pavērsiens, kamēr oficiālais Latvijas Kinematogrāfistu valdes un Lielā Kristapa organizētāju uzskats ir: Latvijas kino centrālajam notikumam jābūt Nacionālajam filmu festivālam, kuram blakus līdzās būtu jāpastāv arī starptautiskajam festivālam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Šogad abi festivāli sākotnēji startējuši kā kopīgs projekts, finansiālais atbalsts saņemts no dažādām mērķ­programmām, taču vienādā apjomā: 50 000 eiro “Riga IFF” un tikpat – “Lielajam Kristapam”, tomēr pēc tam izlemts nacionālo festivālu rīkot atsevišķi.

Tajā ir sava loģika, ja vēlas, kā to šogad izlemts darīt, “Lielajā Kristapā” parādīt pilnīgi visas pieteiktās filmas. “”Riga IFF” rīkotāji vienkārši nesaprata, kāds filmu apjoms ir “Lielajā Kristapā”,” saka Ieva Romanova, kas ilgus gadus bija Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes priekšsēdētāja – tagad viņu amatā nomainījis jaunais režisors un producents Reinis Kalnaellis. Ieva Romanova uzskata – par to, vai ir labāk kopā vai atsevišķi, varēs spriest tikai pēc šā “Lielā Kristapa” no­slēguma. Pērnajam gadam bijuši savi ieguvumi – starptautiskā žūrija, kas vērtēja “Lielā Kristapa” filmas, uzzinājusi par mūsu vietējo kino festivālu un aiznesusi šo informāciju arī plašāk. Šogad jau vairākām filmām ārzemju festivālos redzēta norāde, ka tās ir “Lielā Kristapa” nominantes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pašreizējais LKS priekšsēdētājs Reinis Kalnaellis turpretī teic, ka ieguvums no starptautiskās žūrijas bijis diskutējams, daudz svarīgāk, viņaprāt, ka jaunākās latviešu filmas tiek parādītas tik plaši, uz izcila ekrāna – “Lielajam Kristapam” mēnesi atvēlēta “Kino Citadele” zāle. Tāpat Reinis Kalnaellis uzskata – pilnīgi visām Latvijā tapušajām filmām, kuras saņēmušas valsts atbalstu, būtu jāparādās nacionālajā kinofestivālā. Šogad bijušas 14 filmas, kuru veidotāji tās “Lielajam Kristapam” nav pieteikuši, bet vismaz dažas atrodamas “Riga IFF” programmā. Starp citu, arī jau pieminētā “Riga IFF” atklāšanas filma “Dubultie svešinieki”, kas gan iekļauta programmā “Lielais Kristaps. Izlase”.

Kā abi festivāli, kas grasās notikt ik gadu, turpinās līdzāspastāvēt, ir nākotnes jautājums, kurš mazāk svarīgs skatītājam, bet svarīgāks no racionālas valsts līdzekļu sadalījuma viedokļa, tādēļ tieši nozarei kopā ar Nacionālo kinocentru pēc abu festivālu noslēguma tas, iespējams, būtu jāizdiskutē.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.