Māksliniece Rūta Briede teic – lai izveidotu stāsta galveno varoni, Bruņinieku, vajadzīgs vien plastmasas puķupods, metāliskas caurules gabals, kafijas vārāmais katliņš un mazliet izdomas.
Māksliniece Rūta Briede teic – lai izveidotu stāsta galveno varoni, Bruņinieku, vajadzīgs vien plastmasas puķupods, metāliskas caurules gabals, kafijas vārāmais katliņš un mazliet izdomas.
Foto – Timurs Subhankulovs

Izvēlas izklaidējošo un saprotamo 0


“Nepiekrītu, ka bērni mūsdienās būtu citādi nekā agrāk, vienīgi piedāvājums, no kā viņu vecākiem jāizvēlas piemērotākais, šobrīd kultūras un izklaides jomā ir milzīgs un tajā var apmaldīties. Mēs teātrī vēlamies darbināt viņu iztēli un esam par to, lai teātra valoda Leļļu teātrī būtu pēc iespējas daudzveidīgāka,” uzsver režisors Edgars Kaufelds.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

Tiesa, košās, jautrās izrādes ar pazīstamiem nosaukumiem pulcē pilnu skatītāju zāli, toties piesaistīt skatītāju eksperimentālām izrādēm ir grūtāk, atzīst LĻT pārstāve Rūta Petrauska. “Mūsu pieredzē ir pierādījies, ka izrādes nosaukums izšķir visu. Vecāki šobrīd akceptē sev pazīstamo literatūras klasiku vai stāstus, ar kuriem izauguši paši, piemēram, par izmeklētāju Capu,” teic R. Petrauska. Sausie teātra biļešu pārdošanas rādītāji joprojām liecina, ka bērnu vecāki parasti izvēlas kaut ko prognozējamu, pozitīvi noskaņotu, krāsainu, jautru un priecīgi izklaidējošu. Grūtāk sokas izrādēm, kas ir melnbaltā estētikā, arī tām, kas skumjākas vai pārdomas rosinošākas. “Iespējams, daļa vecāku baidās no neērtākiem jautājumiem, dialoga ar bērnu. Pēdējos gados audzinām jauno režisoru paaudzi gan tepat, teātra vidē, gan pieaicinām režisorus no ārpuses, kas gatavi dažādot repertuāru,” teic R. Petrauska. “Esam atvērti jaunām vēsmām – piemēram, martā Leļļu teātrī varēs noskatīties arī vairākas bērnu un jauniešu teātra festivāla “Eju meklēt” izrādes. Lielāki bērni varēs vērot Laura Gundara iestudēto “Hamletu”, mazākie – Vara Klausītāja “Septiņas pasakas par Ņukucīti”.” (vairāk sk. ejumeklēt.lv).

Latvijas Leļļu teātra piedāvājums šobrīd ir daudzveidīgāks nekā jebkad – sākot no klasiskām trosta leļļu izrādēm līdz smilšu, animācijas, objektu un partera leļļu izrādēm. Pēdējos gados īpaši domāts par skolēniem, mēģinot mainīt priekšstatu, ka leļļu teātris ir tikai pirmsskolas vecuma bērniem un mazuļiem. Joprojām tikpat kā neapgūts lauks ir arī izrādes pieaugušajiem, kas pasaulē ir norma. Teātra jaunais mākslinieciskais vadītājs Ģirts Šolis apņēmies šo kārtību mainīt. Tā maija beigās skatītājiem no 16 gadu vecuma tiks piedāvāta izrāde režisora An­dra Kalnozola iestudētā izrāde “Kazanova”, plānotas arī vairāku ārvalstu viesrežisoru izrādes, veidojot gan pasaules, gan latviešu literatūras lielo darbu iestudējumus jauniešu un pieaugušo auditorijai.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.