Māksliniece Rūta Briede teic – lai izveidotu stāsta galveno varoni, Bruņinieku, vajadzīgs vien plastmasas puķupods, metāliskas caurules gabals, kafijas vārāmais katliņš un mazliet izdomas.
Māksliniece Rūta Briede teic – lai izveidotu stāsta galveno varoni, Bruņinieku, vajadzīgs vien plastmasas puķupods, metāliskas caurules gabals, kafijas vārāmais katliņš un mazliet izdomas.
Foto – Timurs Subhankulovs

Viena ģimene ar algas bonusu 0


Leļļu teātris pašlaik pārspēj citus repertuāra teātrus bērnu izrāžu ziņā un arī pēc izrāžu skaita. Pēc teātra direktora Viļņa Beķera sniegtajām ziņām, gadā Leļļu teātrī tiek nospēlētas 550 izrādes (aizvadītajā sezonā Dailes teātrī – vidēji 495, Nacionālajā teātrī – 540), no tām aptuveni 30 izbraukumā. Toties aktieru trupa ir vismazākā – 11 štata aktieri katrā – latviešu un krievu – trupā. Vairāk nekā pusi izrāžu spēlē latviešu trupa, tomēr samērā liels ir arī krievu trupas spēlēto izrāžu skaits. Aktieru papildspēkus jau tagad veido topošo Leļļu teātra aktieru kurss, kas Latvijas Kultūras akadēmijas diplomus iegūs 2019. gadā. “Ir bijušas domas apvienot abas trupas, tā iegūstot papildu aktieru resursu, tomēr šobrīd tā ir tikai ideja,” atklāj R. Petrauska.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
VIDEO. Slovākijas premjerministrs pēc slepkavības mēģinājuma atrodas kritiskā stāvoklī; atklāta uzbrucēja identitāte 22
Lasīt citas ziņas

Leļļu teātra aktrise Santa Didžus tomēr nejūtas pārslogota, norādot, ka katra aktiera noslogojumam tiek sekots līdzi. “Nejūtamies kā cehā no zvana līdz zvanam. Tiek ņemts vērā, ka šī ir radoša profesija un aktierim vajadzīga arī atslodze. Reizēm nogurdinošākas ir izrādes, kurās jāspēlē vairākas lomas. Novērtējums (aktiera alga Leļļu teātrī vidēji ir 900 līdz 950 eiro mēnesī) nav mērāms algā – uztveru to kā patīkamu bonusu, darot darbu, kas man patīk. Esam kā viena maza ģimene, kurā strīdi notiek par profesionālām lietām, bet galvenais, lai priecīgs ir mūsu skatītājs.”

Leļļu teātra saimē darbojas arī trīs štata režisori (Ģirts Šolis, Vija Blūzma, Māris Koristins), divi mākslinieki scenogrāfi (Anita Znutiņa-Šēve un Rei­nis Pētersons), bet par košo izrādes varoņu un dekorāciju tapšanu gādā astoņi leļļu meistari, mākslinieki butafori un galdnieks. Leļļu meistare Aija Krūma teātrī nokļuvusi pēc Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas un aizraujošāku darbu nespēj iedomāties. Mazie skatītāji nenojauš par milzīgo darbu, kas ieguldīts katras izrādes tapšanā – viena varoņa izgatavošana var aizņemt pat nedēļu. “Protams, mūsu darbs prasa milzīgas darbaspējas un pacietību, nereti leļļu izskats jāpārveido pēdējā brīdī pirms izrādes, tomēr garlaicīgi nav ne mirkli – ikreiz mākslinieki nāk ar jaunu ideju, un vienmēr ir krietni jālauza galva, kā to īstenot.” Māksliniece butafore Inese Zelmene piebilst – brīdī, kad tevis veidotā lelle atdzīvojas un kļūst par personību, sajūta ir neaprakstāma!
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.