– Zemes pirkšana šobrīd ir aktuāla tikai pie robežas ar Krieviju vai arī pie robežas ar Baltkrieviju? 22


– Šodien notiek ierīkošanas darbi pie robežas ar Krieviju. Tur ir piešķirti finanšu līdzekļi, lai robežu apgūtu un iekārtotu. Tas sevī ietver arī demarkāciju, kas nozīmē pašas robežlīnijas ierīkošanu un 12 metru joslas attīrīšanu no apauguma. Šī programma sākās jau 2009. gadā, bet reāli zemes darbi noritēja no 2012. līdz 2014. gadam.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Veicot šo demarkāciju, tika konstatēts, ka atsevišķās vietās netiekam klāt, jo priekšā ir privāta zeme. Šīs problēmas jāatrisina, lai pabeigtu robežas iekārtošanas darbus.

– Kādā statusā šobrīd ir robežas demarkācija?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Demarkācija nozīmē atbilstoši starpvalstu līgumam dabā iezīmēt pašu līniju, pa kuru iet robeža, un uzstādīt valstu robežstabus vienu otram pretī. Šis darbs pamatā ir izdarīts, bet esam konstatējuši, ka dažās vietās nepieciešami papildu stabi, citur kaut kas nav izdarīts. Tādēļ darbs vēl turpinās. Robežas līnijas un stabu ierīkošana ir divu valstu attiecību jautājums, un tam jānoslēdzas ar abu valstu kopīgās demarkācijas komisijas dokumentu aprakstīšanu, kas ietver aprakstu, koordinātas un tamlīdzīgu informāciju.

– Tad vairs nav iespējamas tādas situācijas kā pirms dažiem gadiem, kad ogotāji, sēņotāji, paši to nemanot, šķērso Latvijas – Krievijas robežu?

– Robežstabi būtu jānovieto tā, lai no viena stabiņa varētu redzēt nākamo. Taču, kā jau teicu, vēl ir atsevišķas vietas, kur nepieciešami pilnveidojumi. Ja cilvēks tur tieši trāpa pa vidu diviem robežstabiem, tad viņš ne pa labi, ne pa kreisi neredz robežas apzīmējumus, redz tikai, ka kaut kas ir ticis zāģēts un tīrīts šajā joslā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.