Kad valdība lēma par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas likvidāciju, pie Ministru kabineta ēkas notika studentu, darbinieku un atbalstītāju pikets.
Kad valdība lēma par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas likvidāciju, pie Ministru kabineta ēkas notika studentu, darbinieku un atbalstītāju pikets.
Foto – Sintija Zandersone/LETA

  1

Komisijai – slepenības zvērests

Likvidācijas plānā paredzēts, ka līdz augusta beigām jāizbeidz darba attiecības ar tiem RPIVA darbiniekiem, ko nepārņem LU un Mūzikas akadēmija. J. Stonis skaidro, ka šis punkts attiecas tikai uz tiem akadēmijā strādājošajiem, kas nav akadēmiskais personāls un kuru pienākumos neietilpst studiju programmu īstenošana. “LU nepārņems visus sētniekus un PR speciālistus,” saka J. Stonis. Taču, cik tieši RPIVA darbinieku likvidācijas procesā zaudēs darbu, viņš pagaidām nevarēja pateikt.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Jāpiebilst, ka J. Stonis ir vienīgais, kurš drīkst stāstīt par komisijas veikumu. IZM rīkojuma par komisijas izveidi 14. pants paredz, ka “komisijas locekļi apņemas neizpaust informāciju, kas saistīta ar darbu komisijā un iegūta darba komisijā laikā, kā arī tiesības paust viedokli un pārstāvēt komisiju publiskajā telpā ir tikai komisijas vadītājam”.

J. Stonis taisnojas, ka viņš nav šīs konfidencialitātes prasības autors. Viņš pieļauj, ka tāda ieviesta tāpēc, ka komisijas locekļu rīcībā ir daudzu personu – RPIVA darbinieku un studentu – dati. Līdzīgu pamatojumu slepenībai – personas datu aizsardzību – pauda arī IZM pārstāve Inta Bērziņa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga toties ir sašutusi par konfidencialitātes prasību, un argumenti par datu aizsardzību viņai nešķiet pietiekami. Tādā gadījumā konfidencialitātes prasība, viņasprāt, bija jāattiecina tikai uz personu datiem, nevis komisijas darbu kopumā. Arodbiedrību likvidācijas komisijā pārstāv RPIVA arodorganizācijas pārstāvis jurists Raimonds Dzintars, taču konfidencialitātes nosacījuma dēļ LIZDA nevarot iegūt pilnvērtīgu informāciju par komisijā lemto. “Ja mūsu pārstāvis vēlētos apspriest savu darbību un savu nostāju dažādu komisijas lēmumu pieņemšanā ar LIZDA vadību, viņš to nedrīkstētu darīt,” secinājusi I. Vanaga.

Ar pašu R. Dzintaru neizdevās sazināties, taču, piemēram, Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvis likvidācijas komisijā Kirils Solovjovs teic, ka, viņaprāt, konfidencialitātes prasība neliedzot viņam apspriesties ar LSA valdi. “Esmu taču komisijā nevis kā fiziska persona, bet gan kā LSA pārstāvis. Tāpēc skaidrs, ka varu runāt ar organizāciju, kas mani deleģējusi,” spriež K. Solovjovs.

Kopumā komisijā ir 16 locekļi – LU, Mūzikas akadēmijas un RPIVA darbinieki un studenti, kā arī IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece Diāna Laipniece.

Neoficiāli dzirdēts, ka RPIVA likvidācijas procesā iesaistītie IZM darbinieki saņēmuši piemaksas. Taču arī pār tām ir slepenības plīvurs. Nedēļas laikā IZM tā arī nesniedza informāciju, kādas piemaksas un par kādiem nopelniem šopavasar saņēmuši IZM darbinieki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.