Foto – Shutterstock

Sildīt vai nesildīt? 0


– Bitenieki ir konservatīvi, – joko Baiba, – jau vairākus gadus ziema nav barga, bet stropus cītīgi siltina. Saimes pārāk sasildot, iegūst pretēju efektu. Daudzām bišu mātēm ir dienvidniecisks gēns, un, tiklīdz kļūst siltāks, saimes sāk perot un reizēm to dara visu ziemu. Pavasarī agri atverot stropu, tas pilns ar bitēm. Bitenieks priecīgs, taču barības var pietrūkt. Perojot bites patērē 5–6 reizes vairāk barības. Daudzi steidz saimes piebarot ar kandiju, retāk – ar cukura sīrupu.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

Kandijs stimulē saimes attīstību, bet dabā ne vienmēr viss notiek saskaņā ar dravnieku. Saimes kļūst lielas, bet ienesuma nav. Šopavasar daudzviet jau maija vidū bija spieti. Ja spieto vasaras otrajā pusē, saimes ir nelielas, bet slikti ziemo vai pat nepārziemo. Varbūt var apvienot, divas saimes saliekot vienā stropā?

Kā pamanīt varras?

– Ja saimē daudz ērču, bites var nesagaidīt nākamo pavasari, – atgādina Baiba. Ja saimes pārtraukušas perot, var sākt ērču – varru – apkarošanu. Kaitēklēm bijuši vairāki attīstībai labvēlīgi gadi. Siltās ziemās saimes turpina perot, dažās dravās varbūt nav centīgi apkarotas ērces. Daudzi bitenieki saietā stāstīja, ka tās uz bitēm redzētas jau jūlija vidū. Šajā mēnesī bitēm ir attīstības maksimums, bet ērcēm tas ir septembrī un oktobrī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aktīvās sezonas laikā var ielikt vertikālās, trīsdaļīgās tranu kāres. Svarīgi ir laikus un regulāri, ik pēc septiņām dienām izgriezt tranus. Ja to nokavē, rodas pretējs efekts – trani dzimst un kļūst par ērču vairotavu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.