Foto – Shutterstock

Kādas ir videi un cilvēku veselībai bīstamās lietas, kuras nevajag mest sadzīves atkritumu konteineros? 0


Dzīvsudraba termometri un luminiscentās spuldzes satur dzīvsudrabu. Uzņēmuma “Latvijas Zaļais punkts” klientu apkalpošanas vadītāja Ilona Bērtulsone skaidro, ka bīstamas ir gan vecās, no padomju laikiem palikušās dienasgaismas spuldzes, gan jaunās, ekonomiskās spuldzes. Kad šie izstrādājumi saplīst, izdalās dzīvsudraba tvaiki, kas uzkrājas organismā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Akumulatori un baterijas satur smagos metālus – svinu, kadmiju, niķeli, dzīvsudrabu un varu. Nonākot vidē, tie var nokļūt cilvēka organismā un radīt veselības traucējumus.

Bīstamo atkritumu punktos pieņem arī laku, krāsu, līmes un špakteles kārbas. Laku un krāsu pārpalikumi ir viegli uzliesmojoši un toksiski. Turpat var nodot arī matu laku, dezodorantu, gaisa atsvaidzinātāju, dezinfekcijas līdzekļu, mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu un citas sadzīves ķīmijas taru un pārpalikumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Augu aizsardzības līdzekļi (insekticīdi, herbicīdi un fungicīdi) būtībā ir indes, tāpēc to pārpalikumi un tara jānodod bīstamo atkritumu savākšanas punktos. Tur pieņem arī izlietoto mašīneļļu un eļļas kannas, eļļas filtrus, bremžu šķidrumu u.tml.

Bez maksas no viena cilvēka vienā reizē pieņem līdz 10 kg bīstamo sadzīves atkritumu. Tie jāsaliek maisā un jānodod degvielas vai gāzes uzpildes stacijas darbiniecei. Sīkāku informāciju var saņemt mājaslapā www.bao.lv.

Izlietotās baterijas var nodot veikalos “RIMI”, “Supernetto”, “Narvesen”, “ELVI” un “Depo”, kā arī “Lukoil” degvielas uzpildes stacijās un “Latvenergo” apkalpošanas punktos. Kastītes izlietoto bateriju savākšanai novietotas arī daudzās skolās un bērnudārzos.

Luminiscentās, ekonomiskās un visu citu veidu elektriskās spuldzes, arī saplīsušās, iespējams nodot lielveikalos “Depo”.

Vecās zāles un saplīsušus termometrus – uz aptieku

Neizlietotos medikamentus var nodot jebkurā aptiekā.

Ja saplīst dzīvsudraba termometrs, to ērti savākt ar plastilīnu. Termometru kopā ar savākšanai izmantoto plastilīnu, lupatiņu vai papīra gabaliņu ieliek traukā un stingri noslēdz. Ieteicams trauku pieliet ar ūdeni, lai mazinātu dzīvsudraba iztvaikošanu. Dzīvsudraba termometrus pieņem “BENU”, “Mēness” aptiekās, “Euroaptiekās” un bīstamo atkritumu savākšanas punktos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.