Vienkāršs, bet košs koka žogs, kas labi izceļas uz puķu fona.
Vienkāršs, bet košs koka žogs, kas labi izceļas uz puķu fona.
Foto – Sandra Ruska

Koka žogi 0


Koka žogs ir tradicionāls risinājums, to var nokrāsot mājai pieskaņotā tonī, radot vienotu ansambli. Trūkumi – krāsa pēc vairākiem gadiem sāk lobīties, un pārkrāsošana ir darbietilpīga. Krāsa parasti jāatjauno pēc aptuveni trim gadiem, bet ēnainā vietā tā turēsies ilgāk, pat septiņus gadus. Koka žogiem labi noder “Rilak” ražotais Tekstūrdekors, piemēram, riekstkoka tonī.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Lasīt citas ziņas

Lai žogi nebūtu vienveidīgi, jaunās tehnoloģijas tagad dod iespēju veidot oriģinālus, agrāk neredzētus izstrādājumus. Piemēram, interesantus dekoratīvos koka žogus izgatavo uzņēmumā “Gravtex”. Izmantojot datorpro­grammu, dēlīšus zāģē ar atšķirīgu reljefu. Apvienoti vienā panelī, tie rada telpisku trīsdimensiju iespaidu. Dēlīši izgatavoti no priedes koka, apstrādāti ar lineļļas beici. Viens 1,2 m augsts un 1,8 m plats žoga panelis maksā 80–90 eiro (neskaitot stabus). Var veikt arī individuālus pasūtījumus, un tad žogu komplektēs no atšķirīgiem paneļiem, kuri kopā veidos vienotu rakstu.

Metāla žogs kā mākslas darbs

Metāla žogi ir visdārgākie. Meistars Rinalds Smilga Garkalnē darina metāla žogus un vārtus. Gatavos izstrādājumus ved uz karsto cinkošanu uzņēmumā “Baltic Zinc Technics”. Šis process notiek lielās vannās, +800 °C temperatūrā. Ja paši vēlaties cinkot kādu metāla izstrādājumu, tas maksās 0,50–0,70 eiro par 1 kg.

CITI ŠOBRĪD LASA

Metāla žogus un vārtus meistars gruntē un krāso ar Latvijas uzņēmuma “Rilak” metālam domātajām krāsām. Parasti izvēlas melnu toni, bet, ja māja ir brūna, var būt arī tumši brūns. Pēc diviem vai trim gadiem krāsa vietumis sāk lobīties, un tad ar to pašu krāsu žogu atsvaidzina. Agrāk meistars izmantoja arī pulverkrāsošanu, taču no tās atteicies, jo pēc kāda laika krāsas kārta lec nost, atstājot bedres.

Metāla žogu cenas ļoti atšķiras, tas atkarīgs no materiāla un dizaina. Piemēram, uzņēmumā “Lat Met” klienti iecienījuši metālkaluma sētas Klasika. Viens 1,5 m augsts un 2,8 m garš sētas posms maksā 245 eiro. Tāda paša dizaina divviru 4 m plati metāla vārti maksā 548 eiro, bet 1,2 m plati gājēju vārtiņi – 175 eiro. Vēl būs vajadzīgi betona vai metāla stabi, kā arī betona pasēta, lai žogu var ērtāk appļaut un tas labāk izskatās.

Uzņēmumā “Mītavas Metālkalējs” pavisam vienkāršu 1,5 m augstu metāla žogu apņemas izgatavot, sākot no 200 eiro metrā. Interesantāks maksās 300 eiro, bet pavisam grezns – 400 eiro metrā. Divviru kalti vārti 4 m platumā maksās ap 1200 eiro. Ja tos izgatavos no metāla caurulītēm (un nezinātājs starpību parasti neredz), cena būs par trešdaļu mazāka. Gājēju vārtiņi 1,2 m platumā maksās ap 250 eiro. Cenā ietilpst arī cinkošana, krāsošana un uzstādīšana.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.