Gan “Rūjienas saldējumam”, gan “Food Union” “Ekselences” “tīra piena” saldējumam pievienotas daudzas sastāvdaļas – biezinātāji, stabilizatori, emulgatori, kas laizītāja mēlei rada sajūtu par tā “īstumu”. Saldējumos var būt gan neveselīgā palmu eļļa, gan guāra sveķi un karagināns.
Gan “Rūjienas saldējumam”, gan “Food Union” “Ekselences” “tīra piena” saldējumam pievienotas daudzas sastāvdaļas – biezinātāji, stabilizatori, emulgatori, kas laizītāja mēlei rada sajūtu par tā “īstumu”. Saldējumos var būt gan neveselīgā palmu eļļa, gan guāra sveķi un karagināns.
Foto – Timurs Subhankulovs

Mājas un rūpnieciskais – divas dažādas pasaules 12

Arī SIA “Rozīne” Skrīveros ražo plombīra tipa saldējumu. Tā sastāvdaļas ir piens, saldais krējums, olas, cukurs, Alojas bioloģiskā kartupeļu ciete un vaniļas pāksts pupiņas. “Tā saucamais industriālais un mājražotāju saldējums ir divas dažādas pasaules. Rūpniekiem ir jānoslogo jaudas, ir vajadzīgi lieli tirgi un ilgs produktu pārdošanas termiņš. Pēc stabilizatoru un emulgatoru pievienošanas saldējumam tas vairs nav tik kaprīzs un tam ir ilgs pārdošanas termiņš,” skaidro SIA “Rozīne” saimniece Lelde Sotniece. Atgādināšu, ka uzņēmums ražo saldējumu ar zīmolu “Skrīveru mājas saldējums”, kam nepievieno uzlabotājus. Lelde teic, ka “Rozīnes” ražotos aukstos našķus mīnus 20 grādu temperatūrā varot glabāt vien divus mēnešus, turklāt īpaši vēlams šāds režīms neesot, jo iz­tvaikojot saldējuma sastāvdaļas. “Ne vairāk kā divas nedēļas,” optimālo glabāšanas laiku aukstuma vitrīnā nosauc saimniece. Savukārt “Ekselences” derīguma termiņš ir aptuveni 18 mēneši. Tātad atšķirīgais saldējuma izejvielu sastāvs ir iemesls garšas atšķirībām.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Īsta piena saldējumiem pievieno… augu taukus

Šonedēļ arī sociālajos tīklos izraisījās diskusija par ūdens un augu tauku izmantošanu Latvijas vispopulārākajā saldējumā “Karlsons”, kā arī par palmu eļļas klātbūtni “Rūjienas saldējuma” ražotajos aukstajos našķos. Lai gan AS “Food Union” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņevičs šās nedēļas pirmdienas publikācijā laikrakstā “Dienas Bizness” apgalvo, ka uzņēmums saldējuma ražošanā vairs neizmanto augu taukus, tomēr trešā lielākā sastāvdaļa “Karlsonam” ir hidrogenizēti (ķīmiskā ceļā iegūti) augu tauki. Pirmā lielākā sastāvdaļa – ūdens… N. Staņevičs gan vēlāk vietnē “Facebook” bija spiests atzīt – augu taukus uzņēmums neizmanto vien “premium” grupas saldējumu ražošanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ražotāji piena tauku aizvietotājus saldējumā izmanto tāpēc, ka tie ir vairākas reizes lētāki nekā piena tauki.

Rūpīgi vērtējot, augu tauki ir arī SIA “Rūjienas saldējums” produktos. Šis uzņēmums aizvien sevi pozicionē kā saldējuma ražotāju no piena un saldā krējuma. Tā ir taisnība, tomēr līdz galam viss netiek pateikts. “Rūjienas saldējuma” līdzīpašnieks Rolands Gulbis šonedēļ sociālajos tīklos vispirms norādīja, ka palmu eļļa (lēts piena tauku aizstājējs) ir vien saldējuma trauciņos – vafelēs. Tās “Rūjienas saldējums” neražo. Palmu eļļa esot gandrīz visu margarīna šķirņu sastāvā, tāpēc pēc vafeļu cepšanas tā ir jāuzrāda, skaidroja uzņēmējs.

Uz “LA” repliku, ka augu tauki ir arī, piemēram, “Rūjienas saldējuma” ražotajā “Krējuma saldējumā – plombīrā ar kafiju un valriekstiem”, R. Gulbis uzsvēra, ka tā ir kafijas piedevā, turklāt palmu eļļas īpatsvars neesot liels. Patiešām visā kafijas piedevā, kuras īpatsvars šajā saldējumā veido 2,5%, palmu eļļa un shea kauliņu eļļas ir vismazāk. Otrs “Rūjienas saldējuma” līdzīpašnieks Igors Miezis piebilst – “Rūjienas saldējums” pats palmu eļļu nepievieno. “Visa Rūjienas saldējuma pamatā ir tikai piena un krējuma masas, ko piegādā vietējie zemnieki. Mēs neaizstājam vērtīgos piena taukus ar lētākiem – palmu eļļām, tomēr diemžēl piedevas, zaptes pērkam, un to sastāvā ir gan E vielas, gan arī vafeles un citas piedevas ar augu taukiem. Tomēr šo augu tauku īpatsvars ir niecīgs pret pamatmasu, tādējādi saldējuma pamatvērtība saglabājas augsta!” vēsta I. Miezis.

Rūjienā ražotajā “Krējuma saldējumā – plombīrā ar kafiju un valriekstiem” piena īpatsvars ir 37,4%, saldā krējuma – 36,3%, bet valriekstu – 4,1%. Tātad 22,2% saldējumā veido citas piedevas, tostarp aromatizētāji, kas nosaka saldējuma garšu. Salīdzinājumam “Skrīveru mājas saldējuma” kafijas saldējuma sastāvs: svaigpiens, cukurs, olas dzeltenums, salds krējums, kartupeļu ciete, kafija (5%), vaniļas pāksts pupiņas.

Reklāma
Reklāma

Atšķirības sastāvā starp mājās ražoto saldējumu, ko var gatavot ikviens, un rūpnieciski ražoto saldējumu, ir neapstrīdamas. Izvēle pircēja ziņā. Tā atkarīga no baudkārās mēles un arī maciņa biezuma.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.