Foto – Zanda Birze

Ārpus telpām izraidīt nesteidz 0


Ja vēl sola salnas, kā tas ir patlaban, nebūtu gudri izstādīt laukā tomātus, gurķus un citus augus, kas bīstas sala. Bet ko darīt, ja stādi sākuši pāraugt? Aldis Bražūns iesaka labu metodi šādam pavasarim. Siltumnīcā audzējamos tomātus izstāda 50 x 50 cm attālumā citu no cita. Ņem palielus, vismaz septiņu litru podus vai spaiņus un tajos iestāda laukam paredzētos augus. Toverus izvieto starp siltumnīcas tomātiem. Kad salnu periods šķiet garām, tos var izstādīt ārā. Šim nolūkam izrok lielāku bedri un tomātu no poda uzmanīgi izkrata, neizjaucot sakņu kamolu.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Nākamgad jāielāgo īstais sēšanas laiks, nevajag iesēt par agru. Tomātu dēsti izaug aptuveni divu mēnešu laikā. Ja ir neapkurināma siltumnīca un plānots stādīt arī ārā, stādāmais laiks jāparedz maija beigās.

Vēsā laikā sevišķi jāuzmanās augus nepārlaistīt, it īpaši vakarā.

Drošībai sega un aizgalds

CITI ŠOBRĪD LASA

Gan pret nelielām salnām, gan aukstu vēju siltummīļiem patiks aizgaldiņi. Apkārt tomātu dobei iedzen mietiņus un apvelk agrotīklu. To ērti var piestiprināt ar būvniecībā izmantojamo skavotāju.

Ražas likteni reizēm var izšķirt pat daži grādi, tāpēc neapkurināmā siltumnīcā naktī var novietot sveces. Izgaismotā augu māja naktī izskatīsies kā Titāniks okeānā! Vēsā laikā ilgi degošās sveces var palikt pat dienas laikā. Ja nav apkures, varētu izmantot elektrisko sildītāju, bet tad tomātu pašizmaksa krietni pieaugtu.

Protams, augus labi pasargā un ērti lietojams ir agrotīkls. Tam nevajag kapitālas konstrukcijas, pietiek ar tomātu balstiem saliktajiem mietiņiem. Pret vēju nostiprina, stūros un ik pa gabaliņam gar malām iesienot akmeņus. Tas izdevīgi, arī sedzot zemeņu lauku. Siltumnīcā plēvi labi var piefiksēt ar veļas knaģiem.

Jāielāgo, ka visi augi, jo īpaši ārā augošie, jāsatuntulē, kamēr vēl nav sācies vakara dzestrums, lai tie var saglabāt savu mikro­klimatu. Ja salna pārsteigusi negaidot, augus var mēģināt glābt, agri no rīta laistot ar vēsu ūdeni. Pieskarties lapām gan nevajag. Reizēm pat zāle, kur salnas laikā dārznieks staigājis, kļūst gluži melna.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.