Ķīmijas doktors Einars Loža gandarīts, ka pirms 14 gadiem sintezētā viela beidzot pārtapusi efektīvā pretvēža preparātā.
Ķīmijas doktors Einars Loža gandarīts, ka pirms 14 gadiem sintezētā viela beidzot pārtapusi efektīvā pretvēža preparātā.
Foto – Timurs Subhankulovs

Sintezēta aktīvā pretvēža viela 4

Apbalvošanas ceremonijā nākampirmdien pagājušā gada zinātnes sa­sniegumu autori prezentēs savu veikumu, kā arī saņems LZA diplomu. Šķiet, vistaustāmākais un cilvēcei nozīmīgākais pagājušā gada Latvijas zinātnieku sasniegums ir sintezētā aktīvā pretvēža viela “Belinostats”, ko ASV pērn sāka izmantot periferālās T-limfomas ārstēšanā. “Belinostats” tapis Organiskās sintēzes institūtā un tā sintezēšanā līdzdarbojās ķīmijas doktori – institūta direktors, akadēmiķis Ivars­ Kalviņš, kā arī Einārs Loža un Klāra Dikovska. I. Kalviņš vairāk nodarbojies ar izpētes organizatoriskajiem jautājumiem un molekulu dizaina izstrādi, E. Loža izdomājis molekulu iegūšanas shēmas, bet K. Dikovska veikusi sintezēšanu. To, kādam vajadzētu būt savienojumam un kā pie tāda tikt, zinātnieki gan sprieduši arī kopīgi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Lasīt citas ziņas

Nonākot slimnieka organismā, “Belinostats” panāk, ka vēža šūnas vai nu iet bojā un izvadās no organisma, vai pat atjaunojas kā normālas, veselas šūnas. “Ārstēšana ar šādu preparātu ir daudz saudzīgāka organismam nekā cita veida ķīmijterapija vai apstarošana,” skaidro E. Loža. Klīniskajos testos piektdaļai T-limfomas slimnieku vēža šūnas izzuda pilnībā, vēl daudziem būtiski samazinājās to skaits. “Tie ir labi rādītāji. Nav tādu zāļu, ar ko varētu izārstēt visus,” teic E. Loža.

Šobrīd turpinās klīniskie pētījumi, lai noskaidrotu, vai “Belinostats” var palīdzēt arī citu vēža veidu ārstēšanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vai viela izmantojama pretvēža terapijā, to nepētīja Organiskās sintēzes institūtā, tomēr arī tālākie pētījumi notika ciešā sasaitē ar mūsu valsts ķīmiķiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.