Ķīmijas doktors Einars Loža gandarīts, ka pirms 14 gadiem sintezētā viela beidzot pārtapusi efektīvā pretvēža preparātā.
Ķīmijas doktors Einars Loža gandarīts, ka pirms 14 gadiem sintezētā viela beidzot pārtapusi efektīvā pretvēža preparātā.
Foto – Timurs Subhankulovs

Par kritērijiem var diskutēt 4

Sasniegumu sarak­stā nav jāmeklē tikai atklājumi. Nokļūšana sasnieguma godā var būt arī kas līdzvērtīgs balvai par mūža ieguldījumu vai atzinībai par veiksmīgu sadarbību. Tomēr LZA prezidents atzīst: iespējams, kritērijus vajadzētu pārskatīt. Piemēram, varētu būt, ka ir izcili zinātnes sasniegumi, kas LZA sarak­stā nenokļūst tāpēc vien, ka konkursam nav pieteikti. Tāpat LZA diskutēts par to, ka precīzāki kritēriji ļautu vieglāk izvēlēties sasniegumus un kā panākt, lai vairāk nominantu būtu no humanitārās jomas.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Pērn kā sasniegumi tika pieteikti 39 zinātniski veikumi, no kuriem izraudzīti divpadsmit. Citus gadus LZA sasniegumu sarakstā bija tikai desmit veikumi, taču 2013. gadā jau izraudzīti vienpa­dsmit. Vai sasniegumu skaita pieaugums nozīmē, ka 2014. gads Latvijas zinātnē bija sevišķi veiksmīgs, vai to, ka grūti izlemt, ko no saraksta izņemt? “Abējādi,” atbild O. Spārītis. Vai ir kāda vienošanās, ka no katras zinātņu jomas jābūt kādam nominētam sasniegumam? Pēc LZA prezidenta teiktā var spriest, ka tādas vienošanās nav, tomēr kādu nozari atstāt pavisam bešā arī nebūtu labi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.