Kotletītes ar sieru un pētersīļiem.
Kotletītes ar sieru un pētersīļiem.
Foto: Shutterstock

Kārtīga latvieša ēdieni: 6 sātīgu, mājās gatavotu ēdienu receptes 3

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Kad termometra stabiņš laukā noslīd krietni zem nulles iedaļas un vaigos kniebj sals, biežāk nekā citkārt pusdienās un vakariņās kārojas sātīga ēdiena: aromātiskas un gardas zupas, dārzeņu un gaļas sautējuma vai kā cita, kas sasilda un piesien dūšu.

Kotletītes ar sieru un pētersīļiem

Kotlešu masai:

• 1 kg maltās gaļas

• 4 baltmaizes šķēles

• 200 ml ūdens

• 2 olas

• 2 tējkarotes sāls

• ½–1 tējkarote piparu

• eļļa cepšanai

Kotletes ar zilo sieru:

• puse no maltās gaļas daudzuma

• 150 g zilā siera

• 1–2 ēdamkarotes skābā krējuma

Kotletes ar pētersīļiem:

• puse no maltās gaļas daudzuma

• 1 ēdamkarote zaļo vai melno piparu

• puse saišķīša sasmalcinātu pētersīļu

• 2 tējkarotes franču vai krievu sinepju

Pagatavošana:

LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
13 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
14 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
Lasīt citas ziņas

Bļodā sadrupina maizi. Pielej ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Tad pievieno malto gaļu, olas, piparus un labi samaisa.

Masu sadala divās daļās. Vienai masas daļai pievieno sasmalcinātu zilo sieru un skābo krējumu. Ja masa pārāk cieta, pielej nedaudz ūdens. Veido mazas kotletītes un kārto uz samitrināta gaļas dēļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrai masas daļai pievieno zaļos vai melnos piparus, sasmalcinātus pētersīļus un sinepes. Pielej nedaudz ūdens, ja masa ir pārāk cieta. Veido kotletītes un kārto uz gaļas dēļa.

Pannā uzkarsē eļļu un cep kotletes vidējā temperatūrā 3–4 minūtes no abām pusēm.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Sīpolu zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 ml liellopa buljona

• 1 glāze baltvīna

• 1 kg sīpolu

• 3 ķiploka daiviņas

• 200 g cietā siera

• 50 g sviesta

• 1 ēdamkarote miltu

• 2–3 timiāna zariņi

• sāls, pipari

• bagete

Pagatavošana:

Sīpolus nomizo un sagriež pusgredzenos. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Ķiploka daiviņas sagriež un kopā ar garšvielām un svaigo timiānu pievieno sīpoliem.

Ik pa laikam apmaisot, sīpolus sautē 30–40 minūtes. Pievieno miltus un nedaudz apcep (jo ilgāk sīpolus sacep ar miltiem, jo tumšāka būs zupa). Pielej baltvīnu, mazliet pasautē. Izņem timiāna zariņu, pielej karstu buljonu un turpina vārīt vēl 15 minūtes.

Bageti sagriež šķēlītēs un apgrauzdē. Sieru sarīvē uz rupjas rīves. Zupu salej karstumizturīgos podiņos, pārklāj ar bageti un pārber sieru. Podiņus uz dažām minūtēm ieliek karstā cepeškrāsnī, lai, cepoties sieram, zupai veidotos zeltaina virskārtiņa.

Apgrauzdētu bageti ar sieru var pasniegt arī atsevišķi. Ja zupu vēlas saldāku un pikantāku, apcepšanas fāzē var pievienot brūno cukuru.

Vista ābolu mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 nelielas vistas filejas

• 400 g skābenu ābolu

• 1–2 puravi

• 1–2 sīpoli

• 2 sarkanā čili pākstis

• 300 ml dārzeņu buljona

• 200 ml bezpiedevu jogurta

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 2 ēdamkarotes karija

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Pagatavošana:

Vistas fileju sagriež gabaliņos. Notīrītus puravus sagriež plānās ripiņās, nomizotus sīpolus daiviņās. Iztīrītas čili pākstis sagriež gredzenos.

Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep vistu. Pievieno puravus un sīpolus un pāris minūšu pasautē. Iemaisa kariju. Pielej buljonu, pieber čili un uz mazas uguns sautē 10 minūtes.

Tikmēr nomizo ābolus un sagriež paprāvos gabalos. Kopā ar citrona sulu pievieno vistai un turpina sautēt 5 minūtes. Visbeidzot iemaisa sāli un jogurtu un vēlreiz uzkarsē.

Ķīnas kāposts ar malto gaļu un rīsiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 Ķīnas kāposts

• 300 g maltas liellopa gaļas

• 300 g maltas cūkgaļas

• 200 g basmati rīsu

• 2 lieli burkāni

• 1 sadrupināta kaltēta čili pāksts

• 2–3 ēdamkarotes sojas mērces

• 1–2 ēdamkarotes karija

• 2 ēdamkarotes rupji kapātu riekstu

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Pagatavošana:

Rīsus izvāra sālsūdenī gatavus un iztvaicē lieko šķidrumu. Ķīnas kāpostu sagriež strēmelītēs. Burkānus nomizo un sagriež plānās ripiņās.

Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep malto gaļu. Pievieno rīsus, kāpostus un burkānus un maisot cep aptuveni 4 minūtes. Iemaisa kariju un sadrupinātu čili. Pielej sojas mērci. Ja šķidruma par maz, var pieliet kādu karoti ūdens. Sautē vēl pāris minūšu. Pārkaisa sadrupinātus lazdu vai Indijas riekstus.

Liellopa gaļas zupa ar dārzeņiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g liellopa gaļas

• 4 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 selerijas sakne

• 1 liels sīpols

• 1 brokolis

• 1 paprika

• 1 lauru lapa

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Gaļu liek katlā, pārlej 1,5 litrus ūdens, uzvāra, noputo, pievieno sāli un piparus. Lēni vāra, līdz gaļa mīksta (aptuveni 2 stundas). Sasmalcina sīpolu, apcep sakarsētā eļļā un pievieno zupai.

Kartupeļus, burkānus un seleriju sagriež mazos gabaliņos. Gaļu izņem no zupas, tās vietā liek sagrieztos dārzeņus, vāra aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno rozetēs sadalītu brokoli, gabaliņos sagrieztu papriku un lauru lapu un vāra vēl 5 minūtes. Beigās liek zupā atpakaļ gabaliņos sagrieztu vārīto gaļu, pēc garšas vēl pievieno sāli, piparus, izņem lauru lapu.

Maltā gaļa ar ziedkāpostiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g maltās gaļas

• 400 g konservētu tomātu

• 1 liels ziedkāposts

• 1 mazs puravs

• 2 olas

• 1 ēdamkarote rīvmaizes

• 100 ml ūdens

• 1 tējkarote sāls

• ¼ tējkarotes melno piparu

• 1–2 tējkarotes kaltēta bazilika, timiāna un rozmarīna

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Rīvmaizi ieber dziļā traukā un pārlej ar ūdeni, uzbriedina aptuveni 10 minūtes. Pievieno malto gaļu, olas, sāli, piparus un garšvielas. Pielej ūdeni un samaisa mīkstu mīklu. To liek cepamtraukā, vidū izveidojot nelielu uzkalniņu.

Ziedkāpostus noskalo, sadala rozetēs, liek uz maltās gaļas un nedaudz piespiež. Uzkarsē sasmalcinātus konservētos tomātus, tiem pieliek sasmalcinātu puravu, uzbārsta sāli un piparus. Maisījumu lej uz maltās gaļas (gar trauka malām). Trauku rūpīgi pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 225 °C aptuveni 50 minūtes. Tad foliju noņem un turpina cept vēl 10 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
13 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
14 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
IM
Ingūna Mieze
Ziņas
Kūdras izmantošanu dārzkopībā būtu jāizbeidz. Vai atrasts aizstājējs? 37
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 4
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Omicron – jaunais kovida paveids, par ko brīdina PVO un ECDC 124
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Kā starptautiskajā izstādē “EXPO 2020” Dubaijā aizvadīta Latvijas nacionālā diena 12
10 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
“Briti” sapņo, ka viņu valsti vadītu Putins. Kā anonīmi interneta komentāri kļūst par ziņām vienā no ietekmīgākajiem propagandas medijiem 69
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Naktī valsts lielāko daļu pārklās sniegs, stiprāk snigs Talsu un Tukuma novadā 4
14 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tad par bērnu vakcināciju nebūtu jādomā!” Circene uzsver, kāda kļūda Latvijā pieļauta 124
13 stundas
IA
Ieva Alberte
Ziņas
Vācijā skolās mācīs makšķerēt, dzīvnieku aizstāvji nosoda, ka “bērniem māca nogalināt” 71
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Radio Marija” vadītājs: “Kovida laikā reizēm lūgšana ir pēdējais salmiņš” 21
22 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
Rīga – bez atkritumiem? Ko nozīmē galvaspilsētas pievienošanās “Zero Waste City” programmai 14
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Pētnieks: Baltkrievija neriskētu attīstīt bruņotu konfliktu ar NATO dalībvalstīm 25
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Romāns Meļņiks: “Ticība interneta saturam ir arvien mazāka” 21
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Kādus soļus valdība spērusi pretī uzņēmējiem, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem? 11
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Dēls, liecinot tiesā: “Man vairs nav ne tikai tēva, bet arī mātes.” Jaunjelgavas lauku sētas traģēdija 42
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 161
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Talsos domes vadībai algu palielina pat par 450%, aizmirstot par darbiniekiem 59
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Šobrīd zaļais sertifikāts ir izgāzts no zinātniskā viedokļa.” Ekonomists Krusts par vakcinācijas ietekmi uz Covid-19 izplatības ierobežošanu 109
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Stāsti
“Mājas Viesis” – uzticams sarunbiedrs arī turpmāk
22:23
LE
LETA
Ziņas
Omicron – jaunais kovida paveids, par ko brīdina PVO un ECDC 124
21:29
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijā, Vācijā un Itālijā apstiprināti pirmie inficēšanās gadījumi ar Covid-19 jauno Dienvidāfrikas paveidu 29
21:24