Kotletītes ar sieru un pētersīļiem.
Kotletītes ar sieru un pētersīļiem.
Foto: Shutterstock

Kārtīga latvieša ēdieni: 6 sātīgu, mājās gatavotu ēdienu receptes 3

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Kad termometra stabiņš laukā noslīd krietni zem nulles iedaļas un vaigos kniebj sals, biežāk nekā citkārt pusdienās un vakariņās kārojas sātīga ēdiena: aromātiskas un gardas zupas, dārzeņu un gaļas sautējuma vai kā cita, kas sasilda un piesien dūšu.

Kotletītes ar sieru un pētersīļiem

Kotlešu masai:

• 1 kg maltās gaļas

• 4 baltmaizes šķēles

• 200 ml ūdens

• 2 olas

• 2 tējkarotes sāls

• ½–1 tējkarote piparu

• eļļa cepšanai

Kotletes ar zilo sieru:

• puse no maltās gaļas daudzuma

• 150 g zilā siera

• 1–2 ēdamkarotes skābā krējuma

Kotletes ar pētersīļiem:

• puse no maltās gaļas daudzuma

• 1 ēdamkarote zaļo vai melno piparu

• puse saišķīša sasmalcinātu pētersīļu

• 2 tējkarotes franču vai krievu sinepju

Pagatavošana:

RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 40
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 13
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Balss maskā” uzvarētāja, repera Strūberga divu bērnu māte vēršas policijā par vardarbību, “Pieci.lv” pat pārstāj atskaņot grupas dziesmas radio 18
6 stundas
Lasīt citas ziņas

Bļodā sadrupina maizi. Pielej ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Tad pievieno malto gaļu, olas, piparus un labi samaisa.

Masu sadala divās daļās. Vienai masas daļai pievieno sasmalcinātu zilo sieru un skābo krējumu. Ja masa pārāk cieta, pielej nedaudz ūdens. Veido mazas kotletītes un kārto uz samitrināta gaļas dēļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrai masas daļai pievieno zaļos vai melnos piparus, sasmalcinātus pētersīļus un sinepes. Pielej nedaudz ūdens, ja masa ir pārāk cieta. Veido kotletītes un kārto uz gaļas dēļa.

Pannā uzkarsē eļļu un cep kotletes vidējā temperatūrā 3–4 minūtes no abām pusēm.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Sīpolu zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 ml liellopa buljona

• 1 glāze baltvīna

• 1 kg sīpolu

• 3 ķiploka daiviņas

• 200 g cietā siera

• 50 g sviesta

• 1 ēdamkarote miltu

• 2–3 timiāna zariņi

• sāls, pipari

• bagete

Pagatavošana:

Sīpolus nomizo un sagriež pusgredzenos. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Ķiploka daiviņas sagriež un kopā ar garšvielām un svaigo timiānu pievieno sīpoliem.

Ik pa laikam apmaisot, sīpolus sautē 30–40 minūtes. Pievieno miltus un nedaudz apcep (jo ilgāk sīpolus sacep ar miltiem, jo tumšāka būs zupa). Pielej baltvīnu, mazliet pasautē. Izņem timiāna zariņu, pielej karstu buljonu un turpina vārīt vēl 15 minūtes.

Bageti sagriež šķēlītēs un apgrauzdē. Sieru sarīvē uz rupjas rīves. Zupu salej karstumizturīgos podiņos, pārklāj ar bageti un pārber sieru. Podiņus uz dažām minūtēm ieliek karstā cepeškrāsnī, lai, cepoties sieram, zupai veidotos zeltaina virskārtiņa.

Apgrauzdētu bageti ar sieru var pasniegt arī atsevišķi. Ja zupu vēlas saldāku un pikantāku, apcepšanas fāzē var pievienot brūno cukuru.

Vista ābolu mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 nelielas vistas filejas

• 400 g skābenu ābolu

• 1–2 puravi

• 1–2 sīpoli

• 2 sarkanā čili pākstis

• 300 ml dārzeņu buljona

• 200 ml bezpiedevu jogurta

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 2 ēdamkarotes karija

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Pagatavošana:

Vistas fileju sagriež gabaliņos. Notīrītus puravus sagriež plānās ripiņās, nomizotus sīpolus daiviņās. Iztīrītas čili pākstis sagriež gredzenos.

Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep vistu. Pievieno puravus un sīpolus un pāris minūšu pasautē. Iemaisa kariju. Pielej buljonu, pieber čili un uz mazas uguns sautē 10 minūtes.

Tikmēr nomizo ābolus un sagriež paprāvos gabalos. Kopā ar citrona sulu pievieno vistai un turpina sautēt 5 minūtes. Visbeidzot iemaisa sāli un jogurtu un vēlreiz uzkarsē.

Ķīnas kāposts ar malto gaļu un rīsiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 Ķīnas kāposts

• 300 g maltas liellopa gaļas

• 300 g maltas cūkgaļas

• 200 g basmati rīsu

• 2 lieli burkāni

• 1 sadrupināta kaltēta čili pāksts

• 2–3 ēdamkarotes sojas mērces

• 1–2 ēdamkarotes karija

• 2 ēdamkarotes rupji kapātu riekstu

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Pagatavošana:

Rīsus izvāra sālsūdenī gatavus un iztvaicē lieko šķidrumu. Ķīnas kāpostu sagriež strēmelītēs. Burkānus nomizo un sagriež plānās ripiņās.

Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep malto gaļu. Pievieno rīsus, kāpostus un burkānus un maisot cep aptuveni 4 minūtes. Iemaisa kariju un sadrupinātu čili. Pielej sojas mērci. Ja šķidruma par maz, var pieliet kādu karoti ūdens. Sautē vēl pāris minūšu. Pārkaisa sadrupinātus lazdu vai Indijas riekstus.

Liellopa gaļas zupa ar dārzeņiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g liellopa gaļas

• 4 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 selerijas sakne

• 1 liels sīpols

• 1 brokolis

• 1 paprika

• 1 lauru lapa

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Gaļu liek katlā, pārlej 1,5 litrus ūdens, uzvāra, noputo, pievieno sāli un piparus. Lēni vāra, līdz gaļa mīksta (aptuveni 2 stundas). Sasmalcina sīpolu, apcep sakarsētā eļļā un pievieno zupai.

Kartupeļus, burkānus un seleriju sagriež mazos gabaliņos. Gaļu izņem no zupas, tās vietā liek sagrieztos dārzeņus, vāra aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno rozetēs sadalītu brokoli, gabaliņos sagrieztu papriku un lauru lapu un vāra vēl 5 minūtes. Beigās liek zupā atpakaļ gabaliņos sagrieztu vārīto gaļu, pēc garšas vēl pievieno sāli, piparus, izņem lauru lapu.

Maltā gaļa ar ziedkāpostiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g maltās gaļas

• 400 g konservētu tomātu

• 1 liels ziedkāposts

• 1 mazs puravs

• 2 olas

• 1 ēdamkarote rīvmaizes

• 100 ml ūdens

• 1 tējkarote sāls

• ¼ tējkarotes melno piparu

• 1–2 tējkarotes kaltēta bazilika, timiāna un rozmarīna

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Rīvmaizi ieber dziļā traukā un pārlej ar ūdeni, uzbriedina aptuveni 10 minūtes. Pievieno malto gaļu, olas, sāli, piparus un garšvielas. Pielej ūdeni un samaisa mīkstu mīklu. To liek cepamtraukā, vidū izveidojot nelielu uzkalniņu.

Ziedkāpostus noskalo, sadala rozetēs, liek uz maltās gaļas un nedaudz piespiež. Uzkarsē sasmalcinātus konservētos tomātus, tiem pieliek sasmalcinātu puravu, uzbārsta sāli un piparus. Maisījumu lej uz maltās gaļas (gar trauka malām). Trauku rūpīgi pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 225 °C aptuveni 50 minūtes. Tad foliju noņem un turpina cept vēl 10 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 10. līdz 17.maijam: stāda puķes un sēj graudaugus, ravē un pļauj zālienu
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
palutināt mammu Māmiņdienā: 3 garšīgu ēdienu receptes
2 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Ukstiņu sīpolpīnes: pārcelšanās uz laukiem jaunu ģimeni rosina sākt sīpolu audzēšanu 4
3 dienas
RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 40
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 13
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Balss maskā” uzvarētāja, repera Strūberga divu bērnu māte vēršas policijā par vardarbību, “Pieci.lv” pat pārstāj atskaņot grupas dziesmas radio 18
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, ko mēs tagad uzstādīsim, ir 20 gadus novecojis mēsls!” Didzis Šmits par depozīta sistēmu 37
12 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Piedodiet, dzejniek, es esmu Raimonds Pauls!” Stāsts par vīru, kura dzeja dzirdama apmēram 500 Paula dziesmās 7
12 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns 1
3 dienas
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti? 2
5 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
5 dienas
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Naudas kaudzi sarausis neesmu.” Saruna ar “Lido” īpašnieku Gunāru Ķirsonu
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā joprojām visvairāk jauni Covid-19 gadījumu, taču salīdzinoši liels inficēto skaits atklāts vēl divās pilsētās 2
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Gaiss iesils līdz +28 grādiem. Laika prognoze trešdienai
3 stundas
DK
Daina Krūmiņa
Ziņas
Pēkšņs trieciens un sajūta, it kā automašīna pārbrauktu pāri “gulošam policistam”…Nelaime veikala stāvlaukumā
25 minūtes
LA
LA.LV
Kokteilis
““tvitera” tiesai nevajag patiesību, bet vajag vainīgo!” Strūbergs komentē pret viņu vērstos apvainojumus vardarbībā pret sievu 3
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Rīgas domei prasa atmaksāt 4.maijā iekasēto maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā 5
3 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
VIDEO. “Bērni leca pa logu no trešā stāva!” Krievijā evakuē skolu, kur apšaudē nogalināti 11 cilvēki 10
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Igaunijā drīkstēs darboties ēdināšanas iestādes iekštelpās, teātri un kinoteātri; atsāksies klātienes mācības 5
2 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 116
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Ir vecāki, kuri samaksā ārstam naudu, lai vakcīnu dur spilvenā, ne bērnam rokā,” Ēķis par tiem, kuri visam saka “nē” 84
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 13
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 157
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man jau bija grūti līdz veikalam aiziet… Un nav jau 80 gadi”: mūziķis Andris Brīnums atklāj, kā viņam ar sievu izdevies notievēt 6
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO, VIDEO: Unikāli kadri! Skujenes apkaimē atklāts vilku midzenis 36
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kāpēc krievu tautības cilvēki, dzīvojot Latvijā, tā arī nav iemācījušies runāt latviski? Skaidro Miroslavs Mitrofanovs 186
1 diena
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Situācija ir nopietna… Ja nerīkosimies, nākotnē mūs gaida “pilsoņu karš”, haoss un nāve 34
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: “Manu vectēvu, mežsargu, apolitisku un ticīgu cilvēku, jau karam beidzoties kartupeļu stādīšanas laikā sašāva kā sietu… “ 83
1 diena
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Vakcīnas apņem lielas naudas smaka, bet kur nauda, tur arī negodīgums
19:05
DK
Daina Krūmiņa
Ziņas
Pēkšņs trieciens un sajūta, it kā automašīna pārbrauktu pāri “gulošam policistam”…Nelaime veikala stāvlaukumā
18:50
LA
LA.LV
Kokteilis
Ierobežo savu rīcību un fantāziju, jo šodien tu ļoti gribēsi aizrauties! Horoskopi 12.maijam
18:15