Kotletītes ar sieru un pētersīļiem.
Kotletītes ar sieru un pētersīļiem.
Foto: Shutterstock

Kārtīga latvieša ēdieni: 6 sātīgu, mājās gatavotu ēdienu receptes 3

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Kad termometra stabiņš laukā noslīd krietni zem nulles iedaļas un vaigos kniebj sals, biežāk nekā citkārt pusdienās un vakariņās kārojas sātīga ēdiena: aromātiskas un gardas zupas, dārzeņu un gaļas sautējuma vai kā cita, kas sasilda un piesien dūšu.

Kotletītes ar sieru un pētersīļiem

Kotlešu masai:

• 1 kg maltās gaļas

• 4 baltmaizes šķēles

• 200 ml ūdens

• 2 olas

• 2 tējkarotes sāls

• ½–1 tējkarote piparu

• eļļa cepšanai

Kotletes ar zilo sieru:

• puse no maltās gaļas daudzuma

• 150 g zilā siera

• 1–2 ēdamkarotes skābā krējuma

Kotletes ar pētersīļiem:

• puse no maltās gaļas daudzuma

• 1 ēdamkarote zaļo vai melno piparu

• puse saišķīša sasmalcinātu pētersīļu

• 2 tējkarotes franču vai krievu sinepju

Pagatavošana:

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Latviešu aktieris Mārtiņš Egliens atklāti pastāsta par pārdzīvotajām veselības problēmām: “Es nevarēju paiet…” 48
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Pacenties šodien nesabojāt sev dzīvi un “nenogalini” savas idejas! Horoskopi 13.jūnijam 1
11 stundas
SS
Santa Sergejeva
Stāsti
“Redzi, man ir cita sāpe, kas šobrīd ir aktuāla.” Dziesminieks Sīmanis intervijā atklāj, kāpēc pensijā saņem tikai 95 eiro
1 diena
Lasīt citas ziņas

Bļodā sadrupina maizi. Pielej ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Tad pievieno malto gaļu, olas, piparus un labi samaisa.

Masu sadala divās daļās. Vienai masas daļai pievieno sasmalcinātu zilo sieru un skābo krējumu. Ja masa pārāk cieta, pielej nedaudz ūdens. Veido mazas kotletītes un kārto uz samitrināta gaļas dēļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrai masas daļai pievieno zaļos vai melnos piparus, sasmalcinātus pētersīļus un sinepes. Pielej nedaudz ūdens, ja masa ir pārāk cieta. Veido kotletītes un kārto uz gaļas dēļa.

Pannā uzkarsē eļļu un cep kotletes vidējā temperatūrā 3–4 minūtes no abām pusēm.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Sīpolu zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 ml liellopa buljona

• 1 glāze baltvīna

• 1 kg sīpolu

• 3 ķiploka daiviņas

• 200 g cietā siera

• 50 g sviesta

• 1 ēdamkarote miltu

• 2–3 timiāna zariņi

• sāls, pipari

• bagete

Pagatavošana:

Sīpolus nomizo un sagriež pusgredzenos. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Ķiploka daiviņas sagriež un kopā ar garšvielām un svaigo timiānu pievieno sīpoliem.

Ik pa laikam apmaisot, sīpolus sautē 30–40 minūtes. Pievieno miltus un nedaudz apcep (jo ilgāk sīpolus sacep ar miltiem, jo tumšāka būs zupa). Pielej baltvīnu, mazliet pasautē. Izņem timiāna zariņu, pielej karstu buljonu un turpina vārīt vēl 15 minūtes.

Bageti sagriež šķēlītēs un apgrauzdē. Sieru sarīvē uz rupjas rīves. Zupu salej karstumizturīgos podiņos, pārklāj ar bageti un pārber sieru. Podiņus uz dažām minūtēm ieliek karstā cepeškrāsnī, lai, cepoties sieram, zupai veidotos zeltaina virskārtiņa.

Apgrauzdētu bageti ar sieru var pasniegt arī atsevišķi. Ja zupu vēlas saldāku un pikantāku, apcepšanas fāzē var pievienot brūno cukuru.

Vista ābolu mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 nelielas vistas filejas

• 400 g skābenu ābolu

• 1–2 puravi

• 1–2 sīpoli

• 2 sarkanā čili pākstis

• 300 ml dārzeņu buljona

• 200 ml bezpiedevu jogurta

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 2 ēdamkarotes karija

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Pagatavošana:

Vistas fileju sagriež gabaliņos. Notīrītus puravus sagriež plānās ripiņās, nomizotus sīpolus daiviņās. Iztīrītas čili pākstis sagriež gredzenos.

Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep vistu. Pievieno puravus un sīpolus un pāris minūšu pasautē. Iemaisa kariju. Pielej buljonu, pieber čili un uz mazas uguns sautē 10 minūtes.

Tikmēr nomizo ābolus un sagriež paprāvos gabalos. Kopā ar citrona sulu pievieno vistai un turpina sautēt 5 minūtes. Visbeidzot iemaisa sāli un jogurtu un vēlreiz uzkarsē.

Ķīnas kāposts ar malto gaļu un rīsiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 Ķīnas kāposts

• 300 g maltas liellopa gaļas

• 300 g maltas cūkgaļas

• 200 g basmati rīsu

• 2 lieli burkāni

• 1 sadrupināta kaltēta čili pāksts

• 2–3 ēdamkarotes sojas mērces

• 1–2 ēdamkarotes karija

• 2 ēdamkarotes rupji kapātu riekstu

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls

Pagatavošana:

Rīsus izvāra sālsūdenī gatavus un iztvaicē lieko šķidrumu. Ķīnas kāpostu sagriež strēmelītēs. Burkānus nomizo un sagriež plānās ripiņās.

Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep malto gaļu. Pievieno rīsus, kāpostus un burkānus un maisot cep aptuveni 4 minūtes. Iemaisa kariju un sadrupinātu čili. Pielej sojas mērci. Ja šķidruma par maz, var pieliet kādu karoti ūdens. Sautē vēl pāris minūšu. Pārkaisa sadrupinātus lazdu vai Indijas riekstus.

Liellopa gaļas zupa ar dārzeņiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g liellopa gaļas

• 4 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 selerijas sakne

• 1 liels sīpols

• 1 brokolis

• 1 paprika

• 1 lauru lapa

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Gaļu liek katlā, pārlej 1,5 litrus ūdens, uzvāra, noputo, pievieno sāli un piparus. Lēni vāra, līdz gaļa mīksta (aptuveni 2 stundas). Sasmalcina sīpolu, apcep sakarsētā eļļā un pievieno zupai.

Kartupeļus, burkānus un seleriju sagriež mazos gabaliņos. Gaļu izņem no zupas, tās vietā liek sagrieztos dārzeņus, vāra aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno rozetēs sadalītu brokoli, gabaliņos sagrieztu papriku un lauru lapu un vāra vēl 5 minūtes. Beigās liek zupā atpakaļ gabaliņos sagrieztu vārīto gaļu, pēc garšas vēl pievieno sāli, piparus, izņem lauru lapu.

Maltā gaļa ar ziedkāpostiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g maltās gaļas

• 400 g konservētu tomātu

• 1 liels ziedkāposts

• 1 mazs puravs

• 2 olas

• 1 ēdamkarote rīvmaizes

• 100 ml ūdens

• 1 tējkarote sāls

• ¼ tējkarotes melno piparu

• 1–2 tējkarotes kaltēta bazilika, timiāna un rozmarīna

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Rīvmaizi ieber dziļā traukā un pārlej ar ūdeni, uzbriedina aptuveni 10 minūtes. Pievieno malto gaļu, olas, sāli, piparus un garšvielas. Pielej ūdeni un samaisa mīkstu mīklu. To liek cepamtraukā, vidū izveidojot nelielu uzkalniņu.

Ziedkāpostus noskalo, sadala rozetēs, liek uz maltās gaļas un nedaudz piespiež. Uzkarsē sasmalcinātus konservētos tomātus, tiem pieliek sasmalcinātu puravu, uzbārsta sāli un piparus. Maisījumu lej uz maltās gaļas (gar trauka malām). Trauku rūpīgi pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 225 °C aptuveni 50 minūtes. Tad foliju noņem un turpina cept vēl 10 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ML
Māra Lapsa
Praktiski
FOTO. Latviešu ģimene saimnieko Engures novadā un kafejnīcas ēdienkartē piedāvā tikai to, kas dabūjams mežā, pļavā vai ezerā 19
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
sakopt daiļdārzu pēc lietusgāzēm?
22 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ērču pārnēsātā un suņiem ļoti bīstamā slimība babezioze Latvijā progresē: 30 līdz 45% saslimušo dzīvnieku neizdodas glābt 5
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cik drošas ir padomju laikā celtās piecstāvu un trīsstāvu dzīvojamās ēkas? 19
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Latviešu aktieris Mārtiņš Egliens atklāti pastāsta par pārdzīvotajām veselības problēmām: “Es nevarēju paiet…” 47
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Pacenties šodien nesabojāt sev dzīvi un “nenogalini” savas idejas! Horoskopi 13.jūnijam 1
11 stundas
SS
Santa Sergejeva
Stāsti
“Redzi, man ir cita sāpe, kas šobrīd ir aktuāla.” Dziesminieks Sīmanis intervijā atklāj, kāpēc pensijā saņem tikai 95 eiro
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Netālu no Valmieras meža kameras nofilmē vilku ar kaklasiksnu: speciālisti ir vienisprātis – tas ir plēsējs, nevis suns. Vai pieradināts? 20
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. “Izpurgātās” ielas Rīgas centrā pēc “velojoslu revolūcijas”: ātrā palīdzība spiesta braukt pa ietvi, lai piekļūtu durvīm 71
19 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc zemenēm melni ziedi. Vai tā ir tāda šķirne vai kāds kaitēklis? 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Maz prieka no puķēm, ja tās nesmaržo: kuriem vasaras ziediem piemīt izcila smarža? 5
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Gulašs! Otrā dienā – vēl labāks 4
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Žogs starp diviem īpašumiem – kas jāzina?
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Netālu no Valmieras meža kameras nofilmē vilku ar kaklasiksnu: speciālisti ir vienisprātis – tas ir plēsējs, nevis suns. Vai pieradināts? 20
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Tikai jūnija sākums, bet skābenes jau beigušās?
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ārste Liene Čupāne: septembrī Latvijā pret Covid-19 varētu sākt vakcinēt bērnus, kas ir jaunāki par 12 gadiem
56 minūtes
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Domāju, ka arī šis vīruss ir cilvēka paša radīts izaicinājums!” Saruna ar aktieri Rihardu Rudāku
Intervija 1 stunda
AB
AINĀRS BAMBALS
Stāsti
“Atvērtajās durvīs svešs vīrietis ar ieroci rokās!” Pirms 80 gadiem tautu izkāva ar brutālu teroru
1 stunda
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Ja vīruss izplatās arī gaisā, tad ar skubu jāķeras pie ventilācijas nodrošināšanas skolās un bērnudārzos, kur cirvi var pakārt 3
15 stundas
SS
Santa Sergejeva
Stāsti
“Redzi, man ir cita sāpe, kas šobrīd ir aktuāla.” Dziesminieks Sīmanis intervijā atklāj, kāpēc pensijā saņem tikai 95 eiro
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. “Izpurgātās” ielas Rīgas centrā pēc “velojoslu revolūcijas”: ātrā palīdzība spiesta braukt pa ietvi, lai piekļūtu durvīm 71
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Latviešu aktieris Mārtiņš Egliens atklāti pastāsta par pārdzīvotajām veselības problēmām: “Es nevarēju paiet…” 47
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Dānijas izlases futbolists Kristians Eriksens spēles laikā zaudē samaņu: spēle tiek apturēta 2
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Netālu no Valmieras meža kameras nofilmē vilku ar kaklasiksnu: speciālisti ir vienisprātis – tas ir plēsējs, nevis suns. Vai pieradināts? 20
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Šadurskis: Vislielākā diskriminācija ir tas, ka darba vietās prasa izglītību 108
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Būs šoks un neapmierinātība, kad cilvēks saņems 500 eiro rēķinu. Eksperte par jauno nodokļu sistēmu 100
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Nora, Ija un Lenora
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Noticis pārpratums! Aktrise Dārta Daneviča tomēr nebūs Eglīša preses sekretāre 36
1 diena
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Piecu tablešu vietā nākotnē dzersim vienu, bet maksāsim par to vairāk!” Pēteris Apinis par to, kas notiek pasaules un Latvijas farmācijā 40
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Gulašs! Otrā dienā – vēl labāks 4
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kariņš labi dzīvo, tāpēc nesaprot, ka 80% Latvijas iedzīvotājiem kovida laiks bija neizturams!” Šuplinska par kretīnisku rīcību valdībā 234
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Maz prieka no puķēm, ja tās nesmaržo: kuriem vasaras ziediem piemīt izcila smarža? 5
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Beļģijas futbolisti Eiropas čempionāta finālturnīru sāk ar pārliecinošu uzvaru Sanktpēterburgā
09:21
LA
LA.LV
Ziņas
Ārste Liene Čupāne: septembrī Latvijā pret Covid-19 varētu sākt vakcinēt bērnus, kas ir jaunāki par 12 gadiem
09:04
AB
AINĀRS BAMBALS
Stāsti
“Atvērtajās durvīs svešs vīrietis ar ieroci rokās!” Pirms 80 gadiem tautu izkāva ar brutālu teroru
09:00