Foto: FreePik

Pusdienās ielūdz košā biete: 3 ēdienu receptes – arī borščs! 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Galda biete ir viens no saldākajiem un košākajiem dārzeņiem. Tā vai nu ļoti garšo, vai arī atstāj vienaldzīgu. Biete ir veselīga, tajā ir C, B6 un A vitamīns. Pēdējais vislabāk uzsūcas savienībā ar eļļu vai krējumu, un cik tā darba – sarīvē bieti un piešauj ēdamkaroti eļļas, un veselīgi salāti gatavi. Ja vēl pierīvē ķiplociņu… Ņamm! Svaigā bietē ir vēl vairāki labumi, kā nātrijs, magnijs un kalcijs, kaut gan var nepatikt tai piemītošais zemes aromāts. Taču var pamēģināt – svaigi rīvētu bieti samaisīt ar apelsīnu sulu un olīveļļu. Tievētāji var līksmot – 100 gramos vārītas bietes ir 40 kaloriju.

Nevis vārīt, bet cept

LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
3 stundas
Lasīt citas ziņas

Salātu gatavošanai vislabākā būs biete, kas ir nevis vārīta, bet cepta folijā. Protams, ātrāk būs, ja sakni jau sagatavotu nopirks veikalā. Ja ir izvēle, tad jāmeklē veselas un tvaicētas bietes. Lai uzceptu bieti, to vispirms nomazgā. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Bieti ietin folijā, liek uz cepešpannas vai cepamtraukā, cep 1–1,5 stundas atkarīgā no tās lieluma, ļauj atdzist turpat cepeškrāsnī.

Ja bietes vāra, tad nenogriež ne saknes, ne lakstu daļu, ūdenim nepievieno sāli līdz pat vārīšanas beigām, bet var piebērt pustējkaroti ķimeņu. Katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 1,5 stundas. Bietes atdzesē strauji, ieliekot aukstā ūdenī, tad arī nomizot būs vieglāk.

Biešu salāti ar biezpienu

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g biešu

• 150 g biezpiena

• 1 cieti vārīta ola

• neliels sarkanais sīpols

• 3 ēdamkarotes skābā krējuma

• sauja valriekstu

• zaļumi (pētersīļi, dilles)

• sāls

Pagatavošana:

Bieti uzcep vai novāra, notīra un sagriež ripiņās. Olu un sīpolu sasmalcina. Pievieno biezpienu, sasmalcinātus zaļumus un sāli pēc garšas. Samaisa.

Uz šķīvja būvē torni – liek bietes ripiņu, uz tās biezpiena masu, mazliet krējuma, uzkaisa sadrupinātus valriekstus, atkal bieti, biezpienu, krējumu valriekstus.

Biešu salāti ar žāvētām plūmēm

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2–3 vārītas bietes

• 5–7 žāvētas melnās plūmes

• 1 avokado

• sauja Indijas riekstu

• sauja ķirbja sēkliņu

• 1 ēdamkarote citrona sulas

Pagatavošana:

Bieti sagriež salmiņos, avokado nelielos gabaliņos, plūmes mazos gabaliņos. Pievieno riekstus un ķirbja sēklas. Salāti garšos arī ar citām sēkliņām, piemēram, sezama. Uzrasina citrona sulu un uzkaisa mazliet sāls. Samaisa.

Var pievienot arī zaļās lapiņas: rukolu, mazos spinātus vai kādus citus salātus.

Borščs

Foto: SHUTTERSTOCK

• 300 g liellopa gaļas

• 300 g cūkas gaļas

• 4–5 kartupeļi

• 3–4 tomāti

• 3 sīpoli

• 2 bietes

• 2 burkāni

• 1 paprika

• ¼ kāpostgalvas

• pētersīļa sakne

• 4–5 ķiploka daiviņas

• 2–3 ēdamkarotes tomātu pastas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 50–60 g speķa

• 2–3 lauru lapas

• sāls, pipari

• 1–2 ēdamkarotes etiķa

Pagatavošana:

No gaļas (tai jābūt ar kauliņu) un 4–5 litriem ūdens uzvāra buljonu, pievienojot 1 burkānu, 1 sīpolu, pētersīļa sakni, lauru lapas, sāli un piparus.

Speķi sagriež, tajā apcep sagrieztus sīpolus, pievienojot arī eļļu. Pievieno rupji sarīvētus burkānus un salmiņos sagrieztu papriku, apcep. Pieliek sasmalcinātus tomātus un tomātu pastu un visu pasautē 20 minūtes.

No buljona izņem gaļu, dārzeņus. Gaļu atdala no kauliem, sagriež un pievieno sautējumam.

Buljonā liek kartupeļu kubiņus un sasmalcinātus kāpostus, vāra, kamēr kāposti mīksti.

Uz pannas pasautē sarīvētas bietes, pievienojot mazliet ūdens un etiķi. Tad pieliek buljonam dārzeņu sautējumu, bietes.

Speķa gabaliņu saberž kopā ar ķiploka daiviņām un sāli, pievieno borščam. Uzvāra un noņem no uguns.

Variācijas par boršču:

• Zupas pamatā var būt gaļas, kaulu, vistas buljons.

• Buljons var būt arī veģetārs – tikai no dārzeņiem.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Boršču papildina ar pupiņām, skābētiem kāpostiem, skābētiem āboliem, sēnēm, kabačiem, baklažāniem.

• Buljons būs garšīgāks, ja gaļu pirms vārīšanas strauji apceps.

• Pirms likšanas zupā kāpostus saberž ar sāli, lai būtu mīkstāki un izdalītos sula.

• Lai paskābinātu boršču, lieto ne tikai etiķi, var izmantot arī citrona sulu, skābētus kāpostus, rīvētus skābus ābolus (vārīšanas beigās). Skābums arī pastiprinās krāsas intensitāti.

• Speķis, ko pievieno vārīšanas beigās, var būt kūpināts, sālīts. To var arī mazliet apcept.

• Pasniedzot galdā, borščam pieliek karoti trekna krējuma.

• Borščs ir tā zupa, ko neēd uzreiz, bet ļauj tai mazliet pastāvēt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 66
19 stundas
Pannā gatavoti siera plācenīši
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Puisītis ar dēmonisko skatienu: 20.gadsimta beigu modernie “dekori”. Vai tavās mājās tāds bija? 8
21 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 166
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plūdu draudu dēļ iedzīvotājus aicina būt gataviem evakuācijai. Kurās apkaimēs pastāv lielākais plūdu risks?
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala pārliecināta, ka ārējais skaistums jāsaglabā arī mākslīgi: “Lai justos labi, priecētu apkārtējos un iedvesmotu citus!”
22 stundas
Lasīt citas ziņas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
pareizi sildīt telpu – lēni un pakāpeniski vai strauji? Kas draudzīgāk maciņam? 5
4 dienas
Ātrā pica: mīklas vietā – bagete!
4 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Dārznieks atbild: ko darīt ar tūjām, ko “salauzis” sniegs? 4
4 dienas
Pupiņu zupa ar rīsiem
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
VID atgādina par kādu deklarāciju, kas jāiesniedz līdz 17. janvārim. Vai tā jāiesniedz visiem iedzīvotājiem? 39
5 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Lapu kokaugi aug ātrāk, skujeņi – lēnāk: kurš dzīvžogs ir labāks? 4
5 dienas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Skolotāja patika vai nepatika pret skolēnu, atzīmju dāvināšana, subjektīvs redzējums… Vai realitātē vienoti vērtēšanas kritēriji vispār iespējami?
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Tieslietu ministrs rosina par rupju kārtības traucēšanu ar nepatiesu ziņu izplatīšanu sodīt ar dažiem gadiem cietumā
20 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Pret Covid-19 revakcinēti gandrīz 30% vakcinācijas procesu noslēgušo iedzīvotāju
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Cik un kādi sportisti Latviju varētu pārstāvēt Pekinas olimpiskajās spēlēs?
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Autobusam apgāžoties uz sāniem, uz Bauskas šosejas cietuši četri cilvēki 3
3 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Uzreiz jāprasa, kā paredzēts īstenot iespējamo obligāto vakcināciju?
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Valainis rosina apkures cenu pieauguma dēļ piešķirt vienreizēju 200 eiro pabalstu pensiju saņēmējiem 82
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Pagaidām tiksim galā, bet kā būs tālāk?” Rīdzinieks dalās ar pieaugošajiem rēķiniem 19
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplatās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas 129
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Es to ne mirkli nenožēloju,” Navaļnijs pēc gada cietumā par atgriešanos Krievijā 61
22 stundas
LA
LA
Ziņas
Viktors Runtulis: “Antikovidnieki” ir kā ticība un ticīgu cilvēku tu nepārliecināsi! 113
1 diena
Pannā gatavoti siera plācenīši
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala pārliecināta, ka ārējais skaistums jāsaglabā arī mākslīgi: “Lai justos labi, priecētu apkārtējos un iedvesmotu citus!”
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Nebeidzamais stāsts: princis Harijs draud iesūdzēt tiesā Lielbritānijas valdību
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Rindā uz Lielbritānijas troni esmu sestais! Princis Harijs pieprasa diennakts apsardzi, jo esot norūpējies par savu drošību
12:01
LE
LETA
Ziņas
Lietuvā diennakts laikā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits gandrīz dubultojies
11:53
LE
LETA
Ziņas
Tieslietu ministrs rosina par rupju kārtības traucēšanu ar nepatiesu ziņu izplatīšanu sodīt ar dažiem gadiem cietumā
11:34