Foto – LETA

– Tiek arī propagandēts, ka Rietumos pretī Putinam neesot spēcīgu līderu… 7


– Rietumos nav tradīcijas pastāvēt, ka “mums vienmēr taisnība”! No pašām augstākajām tribīnēm stāstījuši lietas, kas pēcāk atzītas par kļūdām un misēkļiem. Šādu nepatiesību pasniedza par Irākas ķīmisko ieroču arsenālu. Nesen amerikāņi afgāņu izlūkošanas aplamu datu dēļ sabombardēja hospitāli. Bija bojāgājušie. Šo nodarījumu atzina pats prezidents un vienojās par sāpju naudu. Krievija katru dienu rāda trāpījumus Sīrijas objektos. Par sekām ziņo cilvēki no zemes. Cietušas mošejas, slimnīcas, bet Krievija nekad neatzīs, ka nomērķējusi garām. Krievijai nebija karaspēka Ukrainā. Kādu notvēra? Ak, viņš bija nomaldījies. Un uz šī rēķina veido Putina nesagraujamas, nemaldīgas autoritātes tēlu iepretī rietumvalstu vadītājiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

– Izplatīts viedoklis, ka Rietumiem dārgi jāmaksā par atbalstu arābu pavasara revolūcijām. Kamdēļ palīdzēt graut stabilus režīmus, vietā dabūjot haosu, bēgļus, varmācību. Demokrātiju ar varu nedrīkst uztiept.

– Situācija nekur nebija vienkārša. Lībijā Kadafi tāpat būtu iznīcinājis pretiniekus, kaut arī šodien daudzi gājuši bojā. Lībija kā valsts neeksistē, tā sadalījusies pa ciltīm ap naftas ieguves vietām. Kadafi bija daļēja aizsardzība pret bēgļu plūsmu uz Eiropu, bet tas ir beidzies. Savukārt sacīt, ka Sīrijā mēģināja uztaisīt demokrātiju, nav patiesi. Sīrijā neviens īsti necīnās par demokrātiju. Pat šis vārds netiek lietots! To lieto Parīzes konferencē, jo Rietumiem patīk to dzirdēt, bet uz vietas cīnās par varu. Arī Sīrija bija mākslīgi veidota valsts, kur 8 – 12% alavītu piederēja noteikšana, bet tas nenozīmē, ka it visi pārējie bija neapmierināti. Un no kurienes ceļas bēgļu problēma? Sīrijā bija ārkārtējs demogrāfisks sprādziens. Asāds pirms desmit gadiem teica – visus nevarēs pabarot. Un cilvēki līdz 25 gadiem tagad kļuvuši par sabiedrības majoritāti – ar pāri par 70% daļu no kopskaita.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tā pati situācija ir daudzviet Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos.

– Jā, cilvēku pārprodukcija. Būs karš vai miers, diktatūra vai demokrātija – stāvoklis, ka trauks iet pāri malām, nemainīsies. Nezināt, ka no turienes celsies migrācijas plūsma, nozīmē nelasīt stratēģiskos pētījumus. Tāpēc nevar teikt, ka Eiropai viss nācis neprognozējami.

– Ja kādā vietā nepietiek pārtikas, nav darba vietu, cilvēki dodas to visu meklēt. Tas vecs teiciens, ka Tuvie Austrumi ir zemeslodes pulvermuca. Vai no lecošām dzirkstelēm neizšausies lielāka liesma?

– Pirmkārt, izskatās, puse no Sīrijas kristiešiem dzimteni pametusi kā visvairāk apdraudētā daļa. Militāri Putins ar aviāciju visu nevar atrisināt, kaut sagatavots otrs aerodroms un būs vairāk lidmašīnu. Diez vai Krievija grib dārgu sauszemes karu, kas ievilktos. Tā lēsa, ka Asāds, neiejaucoties krieviem un irāņiem, gada laikā beigtu eksistenci pie varas. Tagad ticamāk, ka pēc laika viņš dzīvos jaunā adresē Rubļovkā. Valsts sastāvēs no anklāviem, varbūt formāli vienota. Droši vien tā ir vienīgā cilvēciskā izeja.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.