Foto – LETA

– Jautājums, kāda nākotne būs “Islāma valstij”? 7


– Tas ir būtiskais jautājums. Man nav sajūtas, ka ar viņiem kāds nopietni karotu. Ne Rietumi, ne krievi. Pašlaik “Islāma valsts” ir izveidojusies kā valsts. Izkārtojusies robežās, tur savus cilvēkus stingrā režīmā, citus pat galina nost. Ir ideoloģija – atgriešanās pie pamat­islāma, kam nav uzslāņojuma. Vadībā ir cilvēki ar labu izglītību vai militāro pieredzi Irākas armijā. Vadonis beidzis Bagdādes reliģisko skolu. Tā nav muļķu vai mežoņu vadība, bet 80% ienākumu gūst no naftas. Ja uz atradnēm aizsūtītu lidmašīnas, viņiem vairs nebūtu ienākumu. Bet tā nedara. Kāpēc nesagrauj ekonomisko pamatu? Tam ir vismaz pāris atbildes, bet praktiski atbaidošs, par nežēlīgu izslavēts režīms spēj diezgan racionāli funkcionēt, pie tam vākt piekritējus. Galarezultātā es domāju – vajag ierobežot “Islāma valsts” izplešanos, un ne vairāk. Lai paši mēģina – vai nu šī valsts mainīsies, vai aizies postā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

– Cik vērtas ir runas, ka reizē ar bēgļu straumi Eiropā ierodas vai atgriežas džihādisti, kaujinieki ar ne tiem labākajiem nolūkiem?

– Pārideoloģizētās valstīs cilvēki neapšaubāmi mēdz būt ļoti augsti motivēti. Un tāpēc saku, ka šīm parādībām jāļauj izdzīvot viņu dzīvi. Tikko to mēģinās apkarot, būs asinis un piedzīvosim naidu un atriebību visā pasaulē. Mēs jau cietām teror­aktus Eiropā! Savulaik Izraēlas drošības speciālistiem jautājām – kā varat izturēt, ka kurā katrā mirklī blakus var sprāgt vai kāds skries virsū ar nazi? Atbilde bija – pierod pie visa. Pieļauju, ka ar laiku eiropiešiem vajadzēs pierast pie atrašanās apdraudētības zonā. No tā dzīve nebeigsies.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Bet jāaizmirst, ka Eiropa ir dzīvošanai droša vieta.

– Kā no tā aizbēgt?

– Vēl ir filozofiskas teorijas, ka ienākošie musulmaņi ar augstu dzimstību nācijas vitālumu un pieaugošu migrāciju pārspēs eiropiešus, un Eiropa tiks pārņemta, islamizēta, destabilizēta.

– Atbilde viena – nedrīkst šīs masas laist iekšā. Ar atkāpi – nedrīkstam būt bezsirdīgi. Sīrijas kristiešiem nav citur kur paglābties kā kristīgā pasaulē.

– Vai kāds lavīnā spēj izsekot, kurš sīrietis un kristietis, ja saražots papilnam falšu dokumentu vai tādu vispār nav?

– Tas ir “tehnisks” jautājums. Un atkārtoju – vienīgā iespēja Eiropas aizsardzībai ir nelaist iekšā cilvēkus, kas pārstāv citu reliģiju un kultūru. Latvijā skaita ap 10 tūkstošiem musulmaņu. Viņi ir minoritāte, kas neuzstāda sevišķas prasības, praktizē ticību, dzīvesveidu un nevienam netraucē. Liels skaits iebraucēju to var mainīt. Kad Latvijā būs 100 000 islāmticīgo, viņi loģiski jautās – kāpēc Rīgā nav mošejas? Lai arī prakse rāda, ka musulmaņu ģimenēs visai krasi mazinās dzimstība, kad tās pārcēlušās uz Eiropas valstīm, tomēr jautājums paliek – cik cilvēku no jauna tiek ielaisti Eiropā…

– Kā – cik? Simtiem tūkstošu!

– Mani Latvijā pirmais uzņemtais tūkstotis neuztrauc. Uztrauc viss nākamais. Esam pašā procesa sākumā, un tas nebeigsies. Nākotnei jādefinē – vai tikai tāpēc, ka gribam lētu darbaspēku, mums jāzaudē eiropeiskā identitāte un arī civilizācija.

Reklāma
Reklāma

– Tas jājautā Merkeles kundzei. Latvija iztiktu bez papildu darbarokām.

– Bēgļus laiž iekšā tāpēc, ka paēdušie birģeri paši negrib slaucīt ielas, stāvēt pie konveijera. Tas ir jautājums par šīs paaudzes dzīves ērtībām. Varbūt vērts padomāt par civilizāciju tālākā laikposmā. Eiropa slikti nedzīvo. Ja nacionālais kopprodukts pieaugs par 1, nevis 2% – vai tas būs nepanesami smags pārbaudījums?

– Tā brīdina, ka ap 25 miljoniem bēgļu ir resurss, kas gribētu pārcelties uz Eiropu.

– Ir viena liela likumība no grieķu, romiešu laikiem. Šīs civilizācijas iznīcināja zemākas civilizācijas, barbari ar daudzumu, ar lielāku iekšējo spēku.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.