Foto: Shutterstock

Ārvalstīs izsniegtas pilnvaras 0


Pilnvarnieka klātbūtne, izsniedzot pilnvaru, nav obligāta. To paraksta tikai pilnvaras devējs. Turklāt LZNP iecere paredz, ka no nākamā gada marta pilnvaras varēs izdot arī attālināti, sazinoties ar notāru jaunā digitālā platformā, t.sk. mobilajā lietotnē. Taču arī pašlaik ir iespējams izmantot ārvalstīs taisītas pilnvaras.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

“Ārvalstīs visdrošāk taisīt pilnvaras pie tiem notāriem, kuri pēc sava statusa un darbības noteikumiem ir līdzīgi kā Latvijā. Latvijas Konsulārā amatpersona notariāli var apliecināt pilnvaras un piekrišanu bērnu un personu ar ierobežotu rīcībspēju interešu pārstāvībai. Minētie dokumenti notariālo aktu formā citos gadījumos tiek taisīti tikai tad, ja tas ir nepieciešams konsulārās palīdzības ietvaros vai ja saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem nepieciešama notariālā akta vai notariālā apliecinājuma forma, kādu neparedz attiecīgās ārvalsts normatīvie akti,” skaidro notārs J. Skrastiņš. Jāpievērš uzmanība arī tam, vai pilnvaras izmantošanai Latvijā nav nepieciešama legalizācija.

Visdrošāk un ieteicamāk ir izmantot šīs divas iespējas, izsniedzot pilnvaras ārvalstīs:

CITI ŠOBRĪD LASA

Pie tāda paša ārvalsts notāra kā Latvijā – piemēram, Vācijā tas saucas “notarin”, Lietuvā “notaras”, Igaunijā “notar”, Francijā “notaire”

Pie Latvijas notāram pielīdzināma notāra – piemēram, Lielbritānijā “scrivener notary”, ASV “lawyers attorneys”).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.