Mārtiņš Kaugars dzelzsbetona telpā bez logiem nodarbojas tikai ar dīgstu un zaļumiņu audzēšanu.
Mārtiņš Kaugars dzelzsbetona telpā bez logiem nodarbojas tikai ar dīgstu un zaļumiņu audzēšanu.
Foto – Timurs Subhankulovs

Svarīgās lampas 1


Pavisam nesen “Vecapēnu” audzētavā uzstādīja modernas “Philips” LED lampas, kas sevi atpelna četros mēnešos. Jaunās lampas pirmo reizi uzstādītas pirms gada kādā pilsētas saimniecībā Čikāgā. Mārtiņš teic, ka LED lampas meklētas jau pirms desmit gadiem un tās arī atrastas, tomēr bijušas nederīgas izmantošanai telpās.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Patlaban esam nonākuši līdz modernajām LED lampām. Tikai pirms gada “Philips” izveidoja pirmo saimniecību Čikāgā ar šādām lampām. “Agrāk izmantojām vecās siltumnīcu lampas ar 400 vatu jaudu. Mums to bija astoņas. Saņēmām diezgan lielu elektrības rēķinu. Patlaban patēriņš vienas stalažas apgaismošanai ir tik liels, cik tērēja viena siltumnīcas lampa. Produkts ir daudz kvalitatīvāks nekā agrāk tāpēc, ka tas ir vienmērīgāk apgaismots, ir pareizāks gaismas spektrs un augs šo iemeslu dēļ aug veselīgāks. Samazinājām elektrības patēriņu, varam lētāk izaudzēt augus,” gandarīts ir Mārtiņš. Viņš atklāj – ar jaunajām lampām var izaudzēt divas reizes vairāk nekā ar veco apgaismojumu. Pēc mēneša “Vecapēni” par tiem pašiem 2000 eiro pirks nākamo LED lampu partiju. Savukārt ar cita veida “Philips” lampām vasarā sāks mazo salātu audzēšanu. “Cenas ziņā nevarēsim konkurēt, piemēram, ar Izraēlas salātiem, tomēr mums būs labāka kvalitāte,” teic uzņēmējs. Viņš uzsver – uzņēmums arī turpmāk attīstīsies vien ar pašu pelnīto naudu, bez bankas aizdevumiem.

“Vēlamies attīstīties tikpat dabiski, kā audzējam savus produktus. ES naudas administrēšana un saistības ir uz ilgiem gadiem. Mūsu izaugsmei vajadzīgās naudas summas nav tik lielas, lai rakstītu projektu,” piebilst Mārtiņš. Saimniecība varētu sākt pelnīt nākamajos gados.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.