Gata Šļūkas zīmējums

  0

Ar mildronātu nepietika

Vesela laikmeta beigas šogad piedzīvoja Latvijas hokejs, jo amatu zaudēja ilggadējais Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans. Viņa vietā ievēlēja uzņēmuma “Latvijas gāze” vadītāju bijušo premjeru Aigaru Kalvīti. Lipmans neslēpa savu aizvainojumu par šādu iznākumu un jau iepriekš bija izrunājies: ja viņš būtu latvietis, nevis ebrejs, tauta viņu nēsātu uz rokām. Tagad viņš varēja atgriezties pie sava uzņēmuma “Grindeks” stūres un priecāties par pasaules slavu, ko Latvijas medikamentiem sagādāja mildronāta skandāls.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Šo dopinga veidu sevišķi iecienījuši Krievijas sportisti ar slaveno tenisisti Mariju Šarapovu priekšgalā. Ziņas par sistemātisku un valsts atbalstītu dopinga lietošanu visu gadu turpināja iedragāt Krievijas sporta reputāciju; daudziem sportistiem aizliedza piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Porziņģa un Trampa benefice

Rio olimpiāde gan izrādījās neveiksmīga arī Latvijas sportistiem, jo pirmoreiz kopš neatkarības atjaunošanas Latvija vasaras olimpiādē palika bez medaļām. Labākais sasniegums bija 4. vieta, ko izcīnīja svarcēlāja Rebeka Koha un septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa. Latvijas sportam šis bija nelaimīgs gads, jo bieži nācās palikt soli no kārotā mērķa. Vīriešu basketbola un hokeja izlasēm neizdevās tikt uz olimpiādi, volejbolisti un handbolisti zaudēja izšķirošo cīņu ar kaimiņvalstu sportistiem, florbolisti cieta sakāvi pasaules čempionātā, kas notika Rīgā, bet Latvijas futbola izlase pamanījās savā laukumā zaudēt Fēru salām, kur ir mazāk iedzīvotāju nekā Jelgavā. Toties par Latvijas tēla spodrināšanu parūpējās basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš ar Ņujorkas klubu “Knicks” iekaro arvien jaunas virsotnes. Viņa potenciālu novērtēja arī sporta preču ražotājs “Adidas”, kas par zīmola reklamēšanu Porziņģim maksās vairākus miljonus dolāru gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Porziņģis gan pagaidām nav tik bagāts un slavens kā cits Ņujorkas iemītnieks Donalds Tramps, kurš saviļņoja ASV politikas dīķi, negaidīti izcīnot uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās. Lielākais pārsteigums tas bija viņa pretiniecei Hilarijai Klintonei un viņas atbalstītājiem, kas ticēja, ka lielīgais nekauņa Tramps nemūžam nesaņems vajadzīgo balsu skaitu. Viņi maldījās, tāpat kā vairākums ekspertu, kas nespēja paredzēt Lielbritānijas vēlētāju lēmumu nobalsot par izstāšanos no Eiropas Savienības.

Bagātnieku klubs

Par to, ka dzīvojam trauksmainos laikos, šogad atgādināja teroristi, kas izdomāja arvien jaunus paņēmienus civiliedzīvotāju slepkavošanai. Pavasarī sprādzienos Briselē tika nogalināti 32 cilvēki, vasarā Floridas geju klubā nošauti 49 apmeklētāji, bet 14. jūlija svētku laikā Nicā terorists ar kravas automašīnu nonāvēja 86 cilvēkus. Vēl lielāku postu nodara nebeidzamā karadarbība Sīrijā, no kurienes bēgļu straume turpina plūst uz Eiropu.

Visi bēgļi, kas tika izmitināti Latvijā, gan drīz vien pārcēlās uz turīgākām Eiropas valstīm. Pie tām gan būtu pieskaitāma arī Latvija, jo šogad tikām uzņemti augsti attīstīto valstu organizācijā OECD. Tas radījis negaidītu problēmu: steigšus jāizdomā, kam vēl mēs varētu pievienoties un kādus kritērijus vajadzētu izpildīt, citādi valsts pārvalde var zaudēt savas eksistences jēgu un būtību. Tā kā sabiedriskā televīzija ar bijušo premjeru Ivaru Godmani priekšgalā nesen rīkoja diskusiju, kā piecu gadu laikā panākt un apsteigt Igauniju, varbūt ir vērts būt drosmīgākiem un uzreiz izskatīt jautājumu par apvienošanos ar Igauniju, lai pārņemtu igauņu pieredzi visās jomās, sākot no ceļu būves līdz pat medicīnai. Simbolisku soli abu valstu kopprodukta vairošanā šogad jau spēra Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un latviete Ieva Kupce, kas apprecējās un laida pasaulē dēliņu Hansu.

In Memoriam

Šogad atvadījāmies no dziedātāja Ojāra Grinberga (73), mūziķa Pita Andersona (70), aktieriem Jāņa Reiņa (55), Aivara Siliņa (68) un Dzintras Klētnieces (70). Mūžībā aizgāja arī mākslinieks Ilmārs Blumbergs (72), rakstnieks Laimonis Purs (95), juriste un politiķe Ruta Marjaša (89), žurnālists Arturs Vaiders (61), skaistumkonkursu rīkotāja Inta Fogele (59) un dēkainis Jānis Vaišļa (46).

Reklāma
Reklāma

Pasaule atvadījās no mūziķiem Deivida Bovija (69), Leonarda Koena (82) un Prinsa (57), rakstnieka Umberto Eko (84), kinorežisora Andžeja Vajdas (90), sporta leģendām Muhameda Ali (74) un Johana Kruifa (68). Mūžībā aizgāja ilggadējais Kubas vadonis Fidels Kastro (90), Izraēlas prezidents Šimons Peress (93), Uzbekistānas līderis Islams Karimovs (78) un bijusī ASV pirmā lēdija Nensija Reigana (94).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.