Foto: SHUTTERSTOCK

Skābēti labumi – viens no veselīgākajiem konservēšanas veidiem 11

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Šmauc pircējus? Ražotāju triki un zaļmaldināšanas pērles veikalu plauktos
Kadirovieši Melitopolē izvaro Krievijas televīzijas propagandisti un piekauj operatoru 13
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Lasīt citas ziņas

 

Skābēšana kļuvusi ļoti populāra, vēl jo vairāk tāpēc, ka ir viens no veselīgākajiem konservēšanas veidiem. Piemēram, skābētos kāpostos C vitamīna ir vairāk nekā svaigos.

CITI ŠOBRĪD LASA

 

Mēnesī skatoties

Lai produkti labi ieskābtu, nepieciešama 16–22 ºC temperatūra. Ja tā augstāka, veidojas labvēlīgi apstākļi kaitīgu mikroorganismu attīstībai. Skābējot bez ūdens, izmanto 2–3% sāls no kopējā dārzeņu daudzuma vai arī gatavo sālsūdeni ar 4–8% sāls koncentrāciju (gurķu, tomātu, ābolu, biešu skābēšanai). Sāli izšķīdina nelielā ūdens daudzumā (ne vairāk kā 10% no kopējā ūdens daudzuma), tad uzvāra un atstāj uz diennakti. Pēc tam sālsūdeni izkāš un tam pievieno atlikušo vārīto ūdeni.

Ja skābē pašu vajadzībām nelielos daudzumos, var ievērot arī mēness fāzes, taču tas nav izšķirīgais faktors. Skābējot vecā mēnesī, kāposti straujāk ieskābst, būs mīkstāki. Tie labi derēs sautēšanai un garšos tiem, kam cieti kāposti nepatīk. Ja kāpostus skābēs pilnmēness laikā, tie būs jāapēd ļoti ātri, bet, ja jaunā mēnesī, tie sanāks glumi un mīksti. Dilstošs mēness arī nav gluži labs – kāposti ātri saskābs. Ja skābē jaunā mēnesī, kāposti skābs ilgāk un būs stingrāki un kraukšķīgāki. Tādi labi der salātiem.

 

Mīts vai patiesība

Vislabākais laiks skābēšanai ir augošā mēnesī, kas šoruden ir no 1. līdz 7. novembrim un no 30. novembra līdz 7. decembrim. Vēl smalkāk – var ņemt vērā zodiaka zīmes, kas palīdzēs veiksmīgai saimniekošanai: Aunu (5.–6. novembris, 2.–3. decembris), Vērsi (7. novembris, 4.–5. decembris).

Bet nevajag vainot mēnesi, ja skābēšanas laikā nebūs ievērota tīrība vai kāposti pēc tam tiks glabāti nepiemērotos apstākļos.

 

Atrast īsto!

Foto: SHUTTERSTOCK

Kāposti var kļūt mīksti vai glumēt arī tāpēc, ja nav izraudzīta skābēšanai piemērota šķirne. Tai piemērotas vēlās rudens vai ziemas kāpostu šķirnes. Vizuāli tās grūti atpazīt, tāpēc vispareizāk kāpostus skābēšanai pirkt tirgū no zinošiem zemniekiem. Ja tirgū iepērkas regulāri, var iegādāties dažas galviņas ieskābēšanai un pārbaudīt, vai kāpostu garša ir tīkama (tas svarīgi, ja plānots skābēt lielu mucu). Šķirņu ir ļoti daudz, un garšas atšķiras. No dažām šķirnēm iznāk patīkami saldi kāposti pat bez cukura.

Svaigiem salātiem un sautēšanai labi der vasaras kāposti, kas vēl ir nopērkami, bet neder skābēšanai. Ja tādus ieskābē, drīz vien veidosies mīksta pļura, ko nāksies izmest.

Nelielam daudzumam pašu vajadzībām vispiemērotākās ir vēlās rudens šķirnes. Ziemas šķirnes derēs tiem, kas kāpostus skābē vairumā, jo no tiem ļoti grūti izdabūt sulu.

Skābēšanai mājas apstākļos īsti nederēs ļoti lielas un cietas kāpostgalvas, kurām nenāk nost lapas. Arī sasalušas kāpostgalvas ir labas lietošanai (daudzas ziemas šķirnes novāc ļoti vēlu), pēc atlaišanās tās var vākt un skābēt.

 

Klasika

Jo mazāk kaut ko kāpostiem pievieno, jo labāk. Visgaršīgākie sanāk, ja tiem pieber tikai sāli un mazliet ķimeņu. Tās nedrīkst pārdozēt, jo tad kāpostiem var veidoties specifiska piegarša. Var piebērt dzērvenes. Daudz burkānu un cukurs garšu var pabojāt. Taču saimnieču fantāzijai nav robežu, un, lai dažādotu kāpostus, tiek pievienotas dažādas – arī austrumu – garšvielas un citas sastāvdaļas.

Skābēšanai der tikai rupjais sāls – jo rupjāks un pelēkāks, jo labāks.

Sāli pa saujiņai ber starp saēvelēto kāpostu kārtām. Nelielos daudzumos kāpostus var sašķērēt ar rokām un traukā piestampāt ar stampu. Stampā tik ilgi, līdz rodas sula. Kāposti bojājas arī tad, ja nav pietiekami daudz sulas. Sulai vienmēr jābūt tik daudz, lai tiktu nosegti kāposti.

Kāpostiem noteikti liek slogu. Ap 10 litru spainim vajag 2–3 kg smagu slogu. Var likt traukam piemērota diametra dēlīti, ko piespiež, piemēram, ar rūpīgi nomazgātu akmeni. Kad kāposti būs ieskābuši un sulas diezgan, varēs likt vieglāku slogu.

 

Idejas kāpostu skābēšanai

…ar sīpoliem

5 kg kāpostu

1 kg sīpolu

300 g pētersīļu zaļumu

100 g ķiploku

200 g augu eļļas

50 g sāls

 

…ar žāvētām plūmēm

5 kg kāpostu

500 g žāvētu plūmju

glāze biešu sulas

5 krustnagliņas

1 l ūdens

300 g cukura

75 g sāls

 

…ar medu

3 kg kāpostu

200 g burkānu

žāvētas plūmes

citrons

100 g medus

glāze ūdens

 

…ar mārrutkiem un bietēm

5 kg kāpostu

500 g biešu

200 g mārrutku

100 g sāls

50 g diļļu sēklu

 

Der zināt

Skābēšanas temperatūra

Kāposti – 18–22 ºC

Āboli – 12–15 ºC

Gurķi un tomāti – 1–5 ºC vai 16–18 ºC

Bietes un burkāni – 20–22 ºC

 

Padomi

Lai kāposti nebojātos, sālsūdenim pilnībā jāapņem skābētie produkti, jo atsegtās vietas var sākt pelēt. Ja produktiem piekļūst gaiss, tie var bojāties, tāpēc pa virsu var uzliet plānu eļļas kārtu, kā arī uzlikt gabaliņu mārrutka saknes vai mārrutka lapu – tā veidos papildu aizsardzību pret pelējumu.

Mājsaimniecības vajadzībām produkti tiek skābēti mazākos daudzumos dažādos tam piemērotos traukos, kas izturīgi pret skābju iedarbību (emaljētos, plastmasas, māla vai stikla).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu” 25
Uzmanīgi ar mutes skalojamajiem līdzekļiem! Ārsti brīdina – var iedzīvoties pamatīgās nepatikšanās
Mandeļu miltu, šokolādes, kartupeļu… Neierastas vafeļu receptes!
Šmauc pircējus? Ražotāju triki un zaļmaldināšanas pērles veikalu plauktos
Kadirovieši Melitopolē izvaro Krievijas televīzijas propagandisti un piekauj operatoru 13
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Krievijā avarējis helikopters, ar kuru pārvadā Putinu 74
Pavasaris vairs nav aiz kalniem? Sinoptiķi prognozē, kad Latvijā beigsies sals
Lasīt citas ziņas
4 iemesli, kāpēc vajadzētu kaļķot koku stumbrus: to vislabāk darīt, kad gaisa temperatūra ir ap 0 grādu 4
Mīts vai patiesība: kaķim patiešām nedrīkst dot pienu?
Uzmini nu! Sastopama gan Āfrikā, gan Latvijā, dzied naktīs. Uzskatāma par ukraiņu iemīļotu simbolu
“Līdz kādam vecumam jāmaksā uzturlīdzekļi? Bērnam drīz 18” – jautā lasītājs 8
FOTO. Kā izvēlēties pareizās tomātu sēklas, lai tiktu pie izcilas ražas? Iesaka speciāliste
Īstais brīdis sākt domāt par sēklu iegādi – kur pirkt, cik daudz un ko tieši? 15
Riekstiņa: Pēdējo gadu laikā Rīgā ir vizuāli vērojama atpalicība no Tallinas un Viļņas
FOTO. Pakistānā sprādzienā lūgšanu laikā mošejā 47 nogalinātie 23
Slaidiņš: Tankiem nāvējošākais drauds ir aviācija
Live TEKSTA TIEŠRAIDE. Francija un Austrālija piegādās Ukrainai artilērijas šāviņus
FOTO. Šefpavāru uz uguns gatavots ēdiens un īpašā godā celtas ķimenes – aizvadīts Ziemas garšu festivāls Siguldā
VIDEO. Suns aiz garlaicības izgrauzis caurumu un izbāzis galvu caur ārdurvīm
Dažviet tie maksā naudu, citviet ir par brīvu – pircēji nesaprašanā par salātu iepakojuma traukiem veikalos 1
Streips: “Saskaņa” vismaz paredzamajā nākotnē nekur nepazudīs
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Piektā bronza! Latvijas kamaniņbraucējiem bronza komandu stafetē
23:24
Ko avīzes rakstīja pirms 100 gadiem – “Skroderdienas Silmačos” izrāda jaunā manierē
23:14
1933. gada 30. janvārī. Vara Hitlera rokās
23:04