20

Būs vairāk bērnu, bet vai tas skolu glābs?

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Ilggadējais skolas direktors Uģis Vārslavāns, kuplas pedagogu dinastijas pārstāvis, iepazīstināšanu ar skolu sāk neparasti: “Gan atjaunotā Raiņa muzeja “Tadenava” atklāšanu vasarā, gan septembra dzejas dienas muzejā ar savu klātbūtni pagodināja pāris dzejnieki no Rīgas, toties visa mūsu skola piedalījās pilnā sastāvā. Mūsu stiprās puses ir skatuves runas māksla, novadpētniecība un sadarbība ar kaimiņu pamatskolām.” Runājot par nākotni, direktors savu optimismu skaidro īsi – citādi nevar, kā tad mēs bērnus orientēsim uz labo? Jēkabpils novada vadītājs Edvīns Meņķis un viņa vietnieks Aivars Vanags uzsver, ka skola jānotur, jo pēc tās slēgšanas no Dunavas prom varot aizbraukt veselām ģimenēm. Turklāt izdevumu ziņā ieguvums būtu mazs, jo ievērojami palielinātos transporta izdevumi. Uz Dignājas skolu bērni būtu jāved pat 25 un vairāk kilometru, bet zemes ceļi rudeņos un pavasaros bieži ir gandrīz vai neizbraucami. Nāktos maksāt arī par tukšo mācību telpu uzturēšanu.

Novada izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele uzskata, ka Dunavas skolai ir cerība izdzīvot tāpēc, ka, pirmkārt, pašvaldība ir saprotoša, otrkārt, šoruden no citiem novadiem pieci bērni pārnākuši uz Dunavu, palielinot abas pirmsskolas grupas, kurās nu kopā ir jau 12 mazuļi. Līdz ar to nākamajā rudenī bērnu skaits skolā var pieaugt līdz 21. Valsts finansējums un pašvaldības finansējums skolai ir aptuveni puse uz pusi. Pedagogu algas reforma kopā ar pašvaldības atbalstu un to naudu, ko tagad maksā arī par burtnīcu labošanu, gatavošanos stundām un individuālo darbu (agrākajos gados nemaksāja), devusi darba samaksas pieaugumu skolotājiem no 54 līdz 150 eiro. Tiesa, algas nav lielas, tikai vienai skolotājai ir pilna slodze un 730 eiro mēnesī, ir skolotājas, kas braukā no citurienes un saņem tikai 194 eiro vai nedaudz vairāk. Direktora algai pašvaldība piemaksā tāpēc, ka viņš savu darbu apvieno ar direktora vietnieka, skolas saimnieka un sagādnieka pienākumiem.

Zviedru valoda kā iedrošinājums

CITI ŠOBRĪD LASA

Septembra vidū visu Dunavu pāršalkusi ziņa – no Ālandu salām, kas ir zviedriski runājoša Somijas province, atgriezusies skolniece Marika.

“Mūsu ģimene uz Somiju pārcēlās pirms pieciem gadiem, kad Dunavā mācījos 1. klasē. Tur man bija 15 klasesbiedri un aptuveni 200 skolasbiedru. Man tur patika, taču patīk arī te. Tagad esmu par vienu valodu bagātāka, draugu arī daudz vairāk. Ar Somijas draugiem sarakstos, vasarā braukšu ciemos. Tagadējie klasesbiedri saka – līdz ar mani Dunavā ienākusi zviedru valoda,” smaidot stāsta Marika.

Visvairāk Marika liek domāt abiem devītās klases audzēkņiem, kuriem jau tagad jālemj, ko darīt pēc skolas beigšanas. Kristaps Podskočijs saka: “Marikas zviedru valodas prasme ir kā iedrošinājums. Jūtu, ka skola man ielikusi labu pamatu, stāšos Jēkabpils Agrobiznesa koledžā, mācīšos par datoru speciālistu.” Katrīna Ērgle: “Man vislabāk patīk ķīmija, latviešu literatūra un vēsture. Noteikti mācības turpināšu.”

UZZIŅA

Dunavas pamatskolas apvienotās klases un pirmsskolas grupas – bērnu skaits tajās:

1. – 4. kl. – 7 (2 + 3 + 1 +1)

5. – 6. kl. – 4 (1 + 3)

7. – 8. kl. – 5 (4 + 1)

9. kl. – 2

2 pirmsskolas grupas – 12

Dunavas pamatskolas pedagogu algas (pirms nodokļu nomaksas) un tajā skaitā algu pieaugums pēc reformas (eiro)

Direktoram – 700 eiro

Skolotājiem – 194 – 730 eiro

2 skolotājiem + 54 eiro

3 skolotājiem + 69 – 90 eiro

2 skolotājiem + 100 – 130 eiro

2 skolotājiem + 150 eiro

Direktoram + 80 eiro

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.