Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle
Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle
Foto – Evija Trifanova/LETA

Vajadzēs veselo saprātu 24

Tikmēr Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdols Kalvāns, kurš turklāt vada Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju, nav tik kritisks. Viņaprāt, IZM izstrādātajos noteikumos nepieciešami vien nelieli labojumi. Piemēram, jānosaka, ka vērtēšanā jāņem vērā arī pedagoga akadēmiskais grāds.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

“Kopumā man kā skolas direktoram jaunā sistēma šķiet pieņemama. Negrasos to izmantot subjektīvi un izkropļotā veidā. Ja sistēma tiks izmantota, lietojot veselo saprātu, viss būs kārtībā. Protams, es nevaru zināt, kā rīkosies citi direktori,” tā R. Kalvāns. Viņš neslēpj, ka, izstrādājot kritērijus, negrasās apspriesties ar visu skolotāju kolektīvu, taču viedokli prasīs gan vietniekiem, gan sešiem septiņiem pedagogiem, kas vada skolas metodiskos centrus.

Viņaprāt, nolikums par pakāpju piešķiršanu skolām būtu jāsaskaņo ar pašvaldībām.

Nav zināms piemaksu lielums

CITI ŠOBRĪD LASA

M. Laure iebilst arī pret pašu principu, ka piemaksas skolotājiem tiek maksātas, ņemot vērā šīs pakāpes. Viņa uzskata, ka piemaksas lielumam būtu jābūt saistītam ar pedagoga darba stāžu. “Man nav saprotams, kāpēc skolotājam atkal un atkal no jauna ir jāpierāda sava profesionālā kvalifikācija,” teic skolotāja. “Augstskolas diploms man ir, iepriekš trešā kvalitātes pakāpe jau bija iegūta, nu viss process jāsāk atkal no jauna.”

Jāpiebilst, ka jaunajā sistēmā pedagoga darba kvalitātes pakāpi varēs piešķirt uz laiku no viena līdz trim gadiem. I. Vanaga uzsver: noteikumos būtu skaidri jāpasaka, kādos gadījumos kvalitātes pakāpi var piešķirt tikai uz gadu. Citādi arī šajā ziņā iespējama neobjektivitāte un dažāda pieeja dažādas skolās. Bažas ir arī par to, kāds gan turpmāk būs pedagogu reālais finansiālais ieguvums no kvalitātes pakāpēm. Tagad par kvalitātes pakāpēm skolotāji saņem šādas piemaksas: par 3. pakāpi – 45 eiro, par 4. pakāpi – 114 eiro, par 5. pakāpi – 140 eiro. Par 1. un 2. pakāpi piemaksu nav. Taču jaunajā sistēmā piemaksu apmērs būs atkarīgs no skolas finansiālajām iespējām.

IZM skaidro, ka jauna kārtība skolotāju kvalitātes pakāpju piešķiršanai bijusi nepieciešama tāpēc, ka esošā sistēma bijusi pārāk birokrātiska, turklāt augstāko pakāpju iegūšanai svarīgāka bijusi pedagogu aktivitāte ārpus skolas, nevis pašā izglītības iestādē. Skolotāji gan izsaka aizdomas: galvenais mērķis ir ietaupīt un noņemt no IZM ierēdņu pleciem atbildību par pakāpju piešķiršanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.