Maiznīcas “Cannelle Bakery” vadītājs Ivars Skrebelis: “Valsts atver visas durvis vaļā un atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu. Tā nedrīkst notikt. Mums jāpilda vides prasības, PVD prasības, birokrātija aug, izmaksas arī, bet robežas tiek atvērtas un ienāk produkcija no valstīm, kur darbaspēka izmaksas ir daudz zemākas, bet vides prasības netiek ievērotas.”
Maiznīcas “Cannelle Bakery” vadītājs Ivars Skrebelis: “Valsts atver visas durvis vaļā un atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu. Tā nedrīkst notikt. Mums jāpilda vides prasības, PVD prasības, birokrātija aug, izmaksas arī, bet robežas tiek atvērtas un ienāk produkcija no valstīm, kur darbaspēka izmaksas ir daudz zemākas, bet vides prasības netiek ievērotas.”
Foto: Timurs Subhankulovs

“Valsts atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu.” Saruna ar Saldus maiznīcas vadītāju Ivaru Skrebeli 11

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Pandēmijas laikā Saldus maiznīcas “Cannelle Bakery” rudzu maizes pārdošana eksportā pieaugusi divas reizes. Maiznīcas vadītājs Ivars Skrebelis uzsver, ka Latvija ir ideāla vieta, kur ražot produktus un attīstīt ekonomiku, lai varam savu preci pārdot ārpus Latvijas.

LE
LETA
Ziņas
Latvijai no dienvidiem tuvojas ciklons. Laikapstākļu prognoze piektdienai 4
8 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Bijusī ministre kā ķēniņiene – par nodokļu maksātāju naudu ballītes, ceļojumi un šoferis sešu bērnu pulciņiem! Egila Līcīša feļetons 27
17 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Eksperti brīdina par gaidāmu cenu kāpumu. Vai spēsim samaksāt par pārtiku? 77
12 stundas
Lasīt citas ziņas

Senāk vadījāt vienu no lielākajām Latvijas maiznīcām “Fazer”. Kā tas nākas, ka nolēmāt pirkt salīdzinoši nelielu maiznīcu Kurzemē?

I. Skrebelis: Man šķita, ka “Fazer” visu esmu izdarījis un nesaskatīju vairs jaunus izaicinājumus. Domāju – jāsāk darīt ko citu. Ar kolēģiem izveidojām konsultāciju biznesu, lai palīdzētu Latvijas uzņēmumiem ar savu pieredzi un padomu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā laikā krīzes menedžments uzņēmumiem, kas nonākuši grūtībās, bija ļoti pieprasīts. Tolaik SIA “Matss” īpašnieki meklēja iespēju pārdot savu uzņēmumu.

Sākām padziļināti to vērtēt un sapratām, ka saldēto produktu biznesam ir perspektīvas un varam to attīstīt. Kopš uzņēmuma iegādes brīža 2012. gada novembrī esam pie tā cītīgi strādājuši.

Vai plānotie rezultāti ir sasniegti?

Sākotnējie mērķi bija ļoti ambiciozi – tos pagaidām sasnieguši vēl neesam. Pirmajos gados vairāk sanāca cīnīties par izdzīvošanu, veicām daudz izmaiņu uzņēmumā.

Sapratām, ka svaigās maizes tirgū nevaram konkurēt ar lielajām maiznīcām, un pieņēmām apzinātu lēmumu Latvijas tirgū iziet no šī biznesa. Koncentrējāmies uz saldētajiem produktiem un šo nišu nepārtraukti attīstām, tā veido ap 70% no uzņēmuma apgrozījuma.

Tagad paralēli saldētajai produkcijai maizi pārdodam tikai eksportā. Tā ir pēc īpašas tehnoloģijas bez speciālām piedevām pagatavota maize, kuras derīguma termiņš ir līdz pusgadam – tas nav saldēts produkts.

Laika gaitā sapratām – lai strādātu efektīvi, nevaram strādāt visās frontēs. Agrāk lielu daļu no apgrozījuma veidoja cepumi, taču, sākoties Krievijas agresijai Ukrainā, Eiropas Savienība, tajā skaitā Latvija, kļuva ļoti draudzīga pret Ukrainu un atvēra robežas.

Tas nozīmē, ka Ukrainas lētie konditorejas produkti pārplūdināja Baltijas tirgu, cieta ļoti daudzi vietējie ražotāji, piemēram, mēs zaudējām pusmiljonu lielu biznesu.

Tagad daļu uzņēmēju ir apstādinājusi pandēmija, ko nevar teikt par pārtikas ražotājiem. “Cannelle Bakery” mājaslapā teikts, ka šis zīmols radīts mūžam aizņemtajam un steidzīgajam pilsētniekam, kurš vēlas dzīvot veselīgi. Kā pandēmija ietekmējusi jūs?

Līdz šim lielāko daļu mūsu produktu varēja iegādāties veikalu ceptuvēs. Līdzko sākās pandēmija, paši veikalnieki sāka sekot tam, lai prece būtu pareizi iepakota, tas arī tika iestrādāts likumos.

Rezultātā vairs nebija būtisku atšķirību starp rūpnīcā ceptu vai uz vietas gatavotu produktu. Vienlaikus veikalos bija milzīgs apgrozījuma kritums, ko izjutām arī mēs.

Arī mēs sākām piedāvāt iepakotus produktus, to izdevās atrisināt pāris mēnešu laikā. Pandēmijas laikā radījām arī jaunu produktu līniju, to skaitā “Biezpiennelle” un biezpiena bumbiņas – tām ir labs noiets eksporta tirgos.

Kā pandēmija mainījusi cilvēku paradumus?

Lielākoties cilvēki ēd to pašu, ko iepriekš, bet valda lielāka piesardzība. Viņi izvēlas iepakotu produktu vai to pērk pie ražotājiem. Pirkumi kļuvuši lielāki, lai bieži nebūtu jāapmeklē veikals.

Pircēji vairāk izvēlas saldētos produktus, kurus var ilgi uzglabāt. Arī veselīguma tendence joprojām ir spēcīga – te gribu uzsvērt, ka saldēts un veselīgs ir viens otru papildinoši, nevis konfrontējoši nosacījumi.

Blakus Kurzemē iecienītajiem sklandraušiem ražojat arī ASV tirgū iecienītos beigeļus. Kā nonācāt pie šī produkta?

Pirms vairākiem gadiem mūs uzrunāja kāds Latvijas Universitātes pasniedzējs no Amerikas, kurš bija secinājis, ka Latvijas tirgū ir ļoti trūcīgs beigeļu piedāvājums. Mums tas šķita interesanti un pēc kāda laika jau bijām attīstījuši šo produktu.

Tagad jau vairākus gadus ar dažādām sekmēm tirgojam šo produktu. Nevarētu teikt, ka tas ir ļoti pieprasīts, bet uzskatu – ar laiku tas atradīs savu vietu tirgū, līdzīgi kā tas bija ar hamburgeru un kruasānu, ko iepriekš nepazinām.

Beigelis ir baltmaize, kas sagatavota barankas izskatā, bet daudz “pufīgāka”. Beigeļus gatavojam, izmantojot raudzēšanas procesu un šis produkts pēc atlaidināšanas vēl kādu laiku saglabā savas īpašības.

Dietologs Andis Brēmanis to ir nosaucis par lēno baltmaizi, kas ilgāk jākošļā un tas veicina optimālāku gremošanas procesu norisi.

Beigeļus eksportējām uz ASV, Kanādu, Jaunzēlandi, taču tos dabūt līdz šiem tirgiem nav nemaz tik vienkārši. Mums ir bijuši vairāki mēģinājumi, bet pagaidām nevaram runāt par stabilām piegādēm.

Vienlaikus strādājam arī Eiropas tirgū, lielos apjomos produkcija ir eksportēta uz Čehiju, Somiju, bet Eiropā šis produkts vēl tik ļoti nav pazīstams un populārs. Beigeļi mūsu eksporta piedāvājumu padara interesantāku, bet tas nav visvairāk pārdotais produkts.

Tagad plašāk raugāmies arī Skandināvijas virzienā.

Cik plaša ir uzņēmuma eksporta ģeogrāfija un kuri ir eksportspējīgākie produkti?

Kopumā ir jau 20 valstis, kur var iegādāties mūsu produkciju. No saldētajiem produktiem “Biezpiennellu” vislabāk novērtējuši Igaunijā. Baltijā labi “iet” speķa pīrādziņi, virtuļi, biezpiena bumbiņas.

Viens no visvairāk pārdotajiem produktiem eksportā ir rudzu maize, ko labi pērk Japānā, Austrālijā, ASV, kā arī Spānijā un Itālijā, turklāt pandēmijas laikā pieprasījums pēc rupjmaizes tikai pieauga. Sākotnēji pat necerējām, ka interese par šo produktu būs tik plaša.

Mūsu sākotnējā prioritāte bija saldētie produkti, taču vienā brīdī sapratām, ka valstīs, kurās dzīvo daudz ieceļotāju no bijušās Padomju Savienības, ir liela interese par rupjmaizi.

Esam ieguvuši arī košera sertifikātu, kas ļauj strādāt Izraēlas tirgū. Pagājušajā gadā rupjmaizes pārdošanas apjomi eksportā pieauga gandrīz divas reizes, taču kopumā pandēmijas dēļ gads bija sliktāks, nekā plānots.

Latvijā maizes patēriņš sarūk, bet jūs esat specializējušies maizes un saldēto produktu eksportā. Kādi ir turpmākie plāni?

Mūsu prioritāte ir saldētie produkti, tos attīstīsim, jo saskatām tajos perspektīvu. Strādāsim arī pie rudzu maizes segmenta attīstīšanas. Esam spēcīgi piparkūku ražotāji, taču, redzot valsts politiku, neesam pārliecināti, ka mums šajā jomā jāturpina darbs.

Kāda ir valsts politika ražotāju atbalstam?

Valsts atver visas durvis vaļā un atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni paši cīnās par izdzīvošanu. Tā nedrīkst notikt, ka uzņēmējam ar visu pašam jātiek galā.

Mums jāpilda vides prasības, PVD prasības, birokrātija aug, izmaksas arī, tajā pašā laikā robežas tiek atvērtas un ienāk produkcija no valstīm, kur darbaspēka izmaksas ir daudz zemākas, vides prasības netiek ievērotas.

Tie uzņēmumi, kam ir lielāki muskuļi un mātes uzņēmumi ārzemēs, varbūt tiek galā, bet vietējā kapitāla uzņēmumiem tas ir sarežģīti.

Pērn nevarējāt saņemt krīzes atbalstu kā pandēmijas skartais uzņēmums, šķērslis bija darba algas kritērijs. Vai šo problēmu izdevās atrisināt?

Nav izdevies. Būtu jāatbalsta vietējie uzņēmumi no reģioniem, kas ir eksportspējīgi. Taču noteiktie kritēriji šiem ražotājiem neļauj saņemt atbalstu. No vienas puses – gribam attīstīt uzņēmumu konkurētspēju un produktivitāti, bet vienlaikus valsts nedara neko, lai sniegtu atbalstu.

Turklāt tas skar ne tikai mūsu uzņēmumu, bet arī citus gan Liepājā, gan Latgalē, kuri maksā konkurētspējīgas algas reģionos un daudz eksportē. Tajā pašā laikā auto tirgotāji tiek atbalstīti.

Esmu aizvainots par šo situāciju. Tagad esam pārorientējušies, pielāgojušies un atraduši iespēju, kā paši varam izdzīvot, no valsts palīdzību vairs negaidām.

Vai šī lēmuma un pandēmijas ietekmes dēļ nācās samazināt darbinieku skaitu?

2019. gada nogalē bijām pieņēmuši vairāk darbinieku, jo bijām orientējušies uz strauju izaugsmi, bet pērn dažus tomēr nācās atlaist, jo savu ietekmi atstāja pandēmija. Pašlaik uzņēmumā nodarbināti 95 strādājošie.

Veikalos maizes piedāvājums ir ļoti plašs. Vai konkurence maizes tirgū joprojām ir asa?

Konkurence bija ārkārtīgi asa pirms 10–15 gadiem, kad visi mēģināja ražot vienu un to pašu un pēc tam centās pēc iespējas lētāk pārdot. Tagad veselais saprāts ir uzvarējis un uzņēmumi specializējas – katrs dara to, ko var izdarīt vislabāk, un ražo tos produktus, ar ko var nopelnīt.

Ja kāds produkts ir pieprasīts nelielā daudzumā, maiznieki runā ar saviem konkurentiem un produkta ražošanu izvieto ārpakalpojumā. Tādēļ šobrīd konkurenti ir drīzāk kolēģi. Konkurence pastāv, tai jābūt, bet ir daudzas jomas, kurās var sadarboties.

SAISTĪTIE RAKSTI

Svarīgi ir nemēģināt pārdalīt Latvijas vai Baltijas tirgu, bet mērķēt uz eksportu. Ja eksportā izdosies pārdot kaut nedaudz, tas atslogos vietējo tirgu. Latvija ir ideāla vieta, kur ražot produktus, attīstīt ekonomiku, lai varam savu preci pārdot ārpus Latvijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Latvijas karoga kāts olimpiādes atklāšanā nav aizlienēts kaut kur Japānā, bet gan izgatavots tepat 3
2 dienas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Sižets Radio “EHR” nebija nejaušība, bet gan ilgstoša un sistemātiska problēma!” Lazdiņš par “pārmetumu cikliem” lauksaimniekiem 30
5 dienas
LE
LETA
Laukos
Ventspils pusē konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām 5
6 dienas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Sausuma dēļ ogas sīkas un raža – pieticīga! Cik šobrīd Centrāltirgū maksā Latvijas mellenes? 9
Nedēļa
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Bijusī ministre kā ķēniņiene – par nodokļu maksātāju naudu ballītes, ceļojumi un šoferis sešu bērnu pulciņiem! Egila Līcīša feļetons 27
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijai no dienvidiem tuvojas ciklons. Laikapstākļu prognoze piektdienai 4
8 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Eksperti brīdina par gaidāmu cenu kāpumu. Vai spēsim samaksāt par pārtiku? 77
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jelgavā atrasti divu jaunu cilvēku līķi 10
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ārsti ir uzpirkti un melo… Ir iestājusies riktīga anarhija, jo cilvēki vairs netic nekam.” Belte par uzticamības krīzi 180
1 diena
Lasīt citas ziņas
UG
Uldis Graudiņš
Laukos
Saistība ir, amata un teikšanas neesot. Turcijas uzņēmējs par saistību ar parādiem Latvijas gaļas liellopu audzētājiem 6
28. jūlijs, 2021
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Jaunaudžu retināšanai piešķirs sešus miljonus 8
27. jūlijs, 2021
LA
LA.LV
Laukos
Kaspars Kovaļenko: Putnu audzēšanā jāņem vērā arī infekcijas slimību risks 5
26. jūlijs, 2021
LE
LETA
Ziņas
FOTO. VIDEO. Jelgavas novadā aizdegušies rugāji un labības lauks 16 hektāru platībā 16
26. jūlijs, 2021
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Eksperte: Jau gadiem spēkā ir regulējums uz latvāņiem, bet tie joprojām izplatās. Ko tas nozīmē? 38
25. jūlijs, 2021
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Varam teikt, ka esam pasaules līmenī” Latvijā ražotie disku arkli pieprasīti Kanādā un pat Islandē 22
24. jūlijs, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: “No Ghetto uz zeltu!” Fani ar sajūsmu uzņem olimpiskos čempionus 1
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kādu sodu saņems veikala apsargs, kurš nopludināja Kariņa bildes no alkoholisko dzērienu veikala kamerām 13
1 stunda
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Dāmas un kungi, lūdzu iepazīties – Gevins Habards, kurš tagad dzīvo kā Lorela Habarde!” Egila Līcīša feļetons 8
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Tur ir kā 2 zvaigžņu viesnīcā!” Navaļnija sieva pavadījusi trīs dienas Pokrovas kolonijā 8
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Celtas apsūdzības pret policijas amatpersonām par iespējamām nelikumībām policijas formastērpu iepirkumā 11
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Noskaidrots, kas būs Pļaviņa un Toča pretinieki cīņā par olimpisko bronzu 5
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Valsts kultūrkapitāla fonds ir tāda aizdomīga organizācija,” Maestro par “mīklainajiem” simtgades 60 miljoniem un kovidkrīzi kultūrā 43
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Bēres bija jāļauj, maratonos bija jāskrien…” Apinis par to, ka mājsēde ir noziegums pret cilvēkiem 42
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Izskatīgo TV personību Žaklīnu Cinovsku nosauc par “vecu grīdas lupatu” 32
11 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Bijusī ministre kā ķēniņiene – par nodokļu maksātāju naudu ballītes, ceļojumi un šoferis sešu bērnu pulciņiem! Egila Līcīša feļetons 27
16 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga karstmaize, kas ļoti iecienīta Anglijā: ar tunci, kaperiem un kausētu sieru 2
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Vīriešiem ir jāsaprot, ka jūsu bērnu mamma ir pati labākā mamma saviem bērniem, nevis jūsu jaunā brūte!”: Sana Timma skarbi nosoda Lienes un Andra Kiviču “karu” pret Madaru 31
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Megana Mārkla nosvin 40.dzimšanas dienu un parāda savu darba kabinetu greznajā savrupnamā: skatītāju uzmanību piesaista kāds priekšmets uz galda 19
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Osvalds un Arvils
10 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 vērtīgi padomi, kā pasargāt savu velosipēdu no zagļiem 1
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. TV šova zvaigzne Magone Šutoviene Grieķijas kūrortā izklaidējas kopā ar citu vīrieti, kurš izrādās populārs mūziķis 18
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ārsti ir uzpirkti un melo… Ir iestājusies riktīga anarhija, jo cilvēki vairs netic nekam.” Belte par uzticamības krīzi 180
1 diena
IE
Ināra Egle
Ziņas
“Caur brikšņiem, odiem un citiem asinssūcējiem, beidzot esam nokļuvuši pludmalē!” Jauns pārraugs sabiedriskajiem medijiem 1
21:51
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kādu sodu saņems veikala apsargs, kurš nopludināja Kariņa bildes no alkoholisko dzērienu veikala kamerām 13
21:24
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Dāmas un kungi, lūdzu iepazīties – Gevins Habards, kurš tagad dzīvo kā Lorela Habarde!” Egila Līcīša feļetons 8
21:09