Maiznīcas “Cannelle Bakery” vadītājs Ivars Skrebelis: “Valsts atver visas durvis vaļā un atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu. Tā nedrīkst notikt. Mums jāpilda vides prasības, PVD prasības, birokrātija aug, izmaksas arī, bet robežas tiek atvērtas un ienāk produkcija no valstīm, kur darbaspēka izmaksas ir daudz zemākas, bet vides prasības netiek ievērotas.”
Maiznīcas “Cannelle Bakery” vadītājs Ivars Skrebelis: “Valsts atver visas durvis vaļā un atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu. Tā nedrīkst notikt. Mums jāpilda vides prasības, PVD prasības, birokrātija aug, izmaksas arī, bet robežas tiek atvērtas un ienāk produkcija no valstīm, kur darbaspēka izmaksas ir daudz zemākas, bet vides prasības netiek ievērotas.”
Foto: Timurs Subhankulovs

“Valsts atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni cīnās par izdzīvošanu.” Saruna ar Saldus maiznīcas vadītāju Ivaru Skrebeli 11

Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Pandēmijas laikā Saldus maiznīcas “Cannelle Bakery” rudzu maizes pārdošana eksportā pieaugusi divas reizes. Maiznīcas vadītājs Ivars Skrebelis uzsver, ka Latvija ir ideāla vieta, kur ražot produktus un attīstīt ekonomiku, lai varam savu preci pārdot ārpus Latvijas.

AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Liecinieki teica, ka viņš vispār neesot bremzējis.” Ģenerālis Vectirāns nāvējoši sabraucis sirmgalvi 199
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 28
5 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien uzmanies no pārāk skaļiem paziņojumiem, tevi var pārprast! Horoskopi 14.maijam
16 stundas
Lasīt citas ziņas

Senāk vadījāt vienu no lielākajām Latvijas maiznīcām “Fazer”. Kā tas nākas, ka nolēmāt pirkt salīdzinoši nelielu maiznīcu Kurzemē?

I. Skrebelis: Man šķita, ka “Fazer” visu esmu izdarījis un nesaskatīju vairs jaunus izaicinājumus. Domāju – jāsāk darīt ko citu. Ar kolēģiem izveidojām konsultāciju biznesu, lai palīdzētu Latvijas uzņēmumiem ar savu pieredzi un padomu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā laikā krīzes menedžments uzņēmumiem, kas nonākuši grūtībās, bija ļoti pieprasīts. Tolaik SIA “Matss” īpašnieki meklēja iespēju pārdot savu uzņēmumu.

Sākām padziļināti to vērtēt un sapratām, ka saldēto produktu biznesam ir perspektīvas un varam to attīstīt. Kopš uzņēmuma iegādes brīža 2012. gada novembrī esam pie tā cītīgi strādājuši.

Vai plānotie rezultāti ir sasniegti?

Sākotnējie mērķi bija ļoti ambiciozi – tos pagaidām sasnieguši vēl neesam. Pirmajos gados vairāk sanāca cīnīties par izdzīvošanu, veicām daudz izmaiņu uzņēmumā.

Sapratām, ka svaigās maizes tirgū nevaram konkurēt ar lielajām maiznīcām, un pieņēmām apzinātu lēmumu Latvijas tirgū iziet no šī biznesa. Koncentrējāmies uz saldētajiem produktiem un šo nišu nepārtraukti attīstām, tā veido ap 70% no uzņēmuma apgrozījuma.

Tagad paralēli saldētajai produkcijai maizi pārdodam tikai eksportā. Tā ir pēc īpašas tehnoloģijas bez speciālām piedevām pagatavota maize, kuras derīguma termiņš ir līdz pusgadam – tas nav saldēts produkts.

Laika gaitā sapratām – lai strādātu efektīvi, nevaram strādāt visās frontēs. Agrāk lielu daļu no apgrozījuma veidoja cepumi, taču, sākoties Krievijas agresijai Ukrainā, Eiropas Savienība, tajā skaitā Latvija, kļuva ļoti draudzīga pret Ukrainu un atvēra robežas.

Tas nozīmē, ka Ukrainas lētie konditorejas produkti pārplūdināja Baltijas tirgu, cieta ļoti daudzi vietējie ražotāji, piemēram, mēs zaudējām pusmiljonu lielu biznesu.

Tagad daļu uzņēmēju ir apstādinājusi pandēmija, ko nevar teikt par pārtikas ražotājiem. “Cannelle Bakery” mājaslapā teikts, ka šis zīmols radīts mūžam aizņemtajam un steidzīgajam pilsētniekam, kurš vēlas dzīvot veselīgi. Kā pandēmija ietekmējusi jūs?

Līdz šim lielāko daļu mūsu produktu varēja iegādāties veikalu ceptuvēs. Līdzko sākās pandēmija, paši veikalnieki sāka sekot tam, lai prece būtu pareizi iepakota, tas arī tika iestrādāts likumos.

Rezultātā vairs nebija būtisku atšķirību starp rūpnīcā ceptu vai uz vietas gatavotu produktu. Vienlaikus veikalos bija milzīgs apgrozījuma kritums, ko izjutām arī mēs.

Arī mēs sākām piedāvāt iepakotus produktus, to izdevās atrisināt pāris mēnešu laikā. Pandēmijas laikā radījām arī jaunu produktu līniju, to skaitā “Biezpiennelle” un biezpiena bumbiņas – tām ir labs noiets eksporta tirgos.

Kā pandēmija mainījusi cilvēku paradumus?

Lielākoties cilvēki ēd to pašu, ko iepriekš, bet valda lielāka piesardzība. Viņi izvēlas iepakotu produktu vai to pērk pie ražotājiem. Pirkumi kļuvuši lielāki, lai bieži nebūtu jāapmeklē veikals.

Pircēji vairāk izvēlas saldētos produktus, kurus var ilgi uzglabāt. Arī veselīguma tendence joprojām ir spēcīga – te gribu uzsvērt, ka saldēts un veselīgs ir viens otru papildinoši, nevis konfrontējoši nosacījumi.

Blakus Kurzemē iecienītajiem sklandraušiem ražojat arī ASV tirgū iecienītos beigeļus. Kā nonācāt pie šī produkta?

Pirms vairākiem gadiem mūs uzrunāja kāds Latvijas Universitātes pasniedzējs no Amerikas, kurš bija secinājis, ka Latvijas tirgū ir ļoti trūcīgs beigeļu piedāvājums. Mums tas šķita interesanti un pēc kāda laika jau bijām attīstījuši šo produktu.

Tagad jau vairākus gadus ar dažādām sekmēm tirgojam šo produktu. Nevarētu teikt, ka tas ir ļoti pieprasīts, bet uzskatu – ar laiku tas atradīs savu vietu tirgū, līdzīgi kā tas bija ar hamburgeru un kruasānu, ko iepriekš nepazinām.

Beigelis ir baltmaize, kas sagatavota barankas izskatā, bet daudz “pufīgāka”. Beigeļus gatavojam, izmantojot raudzēšanas procesu un šis produkts pēc atlaidināšanas vēl kādu laiku saglabā savas īpašības.

Dietologs Andis Brēmanis to ir nosaucis par lēno baltmaizi, kas ilgāk jākošļā un tas veicina optimālāku gremošanas procesu norisi.

Beigeļus eksportējām uz ASV, Kanādu, Jaunzēlandi, taču tos dabūt līdz šiem tirgiem nav nemaz tik vienkārši. Mums ir bijuši vairāki mēģinājumi, bet pagaidām nevaram runāt par stabilām piegādēm.

Vienlaikus strādājam arī Eiropas tirgū, lielos apjomos produkcija ir eksportēta uz Čehiju, Somiju, bet Eiropā šis produkts vēl tik ļoti nav pazīstams un populārs. Beigeļi mūsu eksporta piedāvājumu padara interesantāku, bet tas nav visvairāk pārdotais produkts.

Tagad plašāk raugāmies arī Skandināvijas virzienā.

Cik plaša ir uzņēmuma eksporta ģeogrāfija un kuri ir eksportspējīgākie produkti?

Kopumā ir jau 20 valstis, kur var iegādāties mūsu produkciju. No saldētajiem produktiem “Biezpiennellu” vislabāk novērtējuši Igaunijā. Baltijā labi “iet” speķa pīrādziņi, virtuļi, biezpiena bumbiņas.

Viens no visvairāk pārdotajiem produktiem eksportā ir rudzu maize, ko labi pērk Japānā, Austrālijā, ASV, kā arī Spānijā un Itālijā, turklāt pandēmijas laikā pieprasījums pēc rupjmaizes tikai pieauga. Sākotnēji pat necerējām, ka interese par šo produktu būs tik plaša.

Mūsu sākotnējā prioritāte bija saldētie produkti, taču vienā brīdī sapratām, ka valstīs, kurās dzīvo daudz ieceļotāju no bijušās Padomju Savienības, ir liela interese par rupjmaizi.

Esam ieguvuši arī košera sertifikātu, kas ļauj strādāt Izraēlas tirgū. Pagājušajā gadā rupjmaizes pārdošanas apjomi eksportā pieauga gandrīz divas reizes, taču kopumā pandēmijas dēļ gads bija sliktāks, nekā plānots.

Latvijā maizes patēriņš sarūk, bet jūs esat specializējušies maizes un saldēto produktu eksportā. Kādi ir turpmākie plāni?

Mūsu prioritāte ir saldētie produkti, tos attīstīsim, jo saskatām tajos perspektīvu. Strādāsim arī pie rudzu maizes segmenta attīstīšanas. Esam spēcīgi piparkūku ražotāji, taču, redzot valsts politiku, neesam pārliecināti, ka mums šajā jomā jāturpina darbs.

Kāda ir valsts politika ražotāju atbalstam?

Valsts atver visas durvis vaļā un atstāj uzņēmējus, lai viņi vieni paši cīnās par izdzīvošanu. Tā nedrīkst notikt, ka uzņēmējam ar visu pašam jātiek galā.

Mums jāpilda vides prasības, PVD prasības, birokrātija aug, izmaksas arī, tajā pašā laikā robežas tiek atvērtas un ienāk produkcija no valstīm, kur darbaspēka izmaksas ir daudz zemākas, vides prasības netiek ievērotas.

Tie uzņēmumi, kam ir lielāki muskuļi un mātes uzņēmumi ārzemēs, varbūt tiek galā, bet vietējā kapitāla uzņēmumiem tas ir sarežģīti.

Pērn nevarējāt saņemt krīzes atbalstu kā pandēmijas skartais uzņēmums, šķērslis bija darba algas kritērijs. Vai šo problēmu izdevās atrisināt?

Nav izdevies. Būtu jāatbalsta vietējie uzņēmumi no reģioniem, kas ir eksportspējīgi. Taču noteiktie kritēriji šiem ražotājiem neļauj saņemt atbalstu. No vienas puses – gribam attīstīt uzņēmumu konkurētspēju un produktivitāti, bet vienlaikus valsts nedara neko, lai sniegtu atbalstu.

Turklāt tas skar ne tikai mūsu uzņēmumu, bet arī citus gan Liepājā, gan Latgalē, kuri maksā konkurētspējīgas algas reģionos un daudz eksportē. Tajā pašā laikā auto tirgotāji tiek atbalstīti.

Esmu aizvainots par šo situāciju. Tagad esam pārorientējušies, pielāgojušies un atraduši iespēju, kā paši varam izdzīvot, no valsts palīdzību vairs negaidām.

Vai šī lēmuma un pandēmijas ietekmes dēļ nācās samazināt darbinieku skaitu?

2019. gada nogalē bijām pieņēmuši vairāk darbinieku, jo bijām orientējušies uz strauju izaugsmi, bet pērn dažus tomēr nācās atlaist, jo savu ietekmi atstāja pandēmija. Pašlaik uzņēmumā nodarbināti 95 strādājošie.

Veikalos maizes piedāvājums ir ļoti plašs. Vai konkurence maizes tirgū joprojām ir asa?

Konkurence bija ārkārtīgi asa pirms 10–15 gadiem, kad visi mēģināja ražot vienu un to pašu un pēc tam centās pēc iespējas lētāk pārdot. Tagad veselais saprāts ir uzvarējis un uzņēmumi specializējas – katrs dara to, ko var izdarīt vislabāk, un ražo tos produktus, ar ko var nopelnīt.

Ja kāds produkts ir pieprasīts nelielā daudzumā, maiznieki runā ar saviem konkurentiem un produkta ražošanu izvieto ārpakalpojumā. Tādēļ šobrīd konkurenti ir drīzāk kolēģi. Konkurence pastāv, tai jābūt, bet ir daudzas jomas, kurās var sadarboties.

SAISTĪTIE RAKSTI

Svarīgi ir nemēģināt pārdalīt Latvijas vai Baltijas tirgu, bet mērķēt uz eksportu. Ja eksportā izdosies pārdot kaut nedaudz, tas atslogos vietējo tirgu. Latvija ir ideāla vieta, kur ražot produktus, attīstīt ekonomiku, lai varam savu preci pārdot ārpus Latvijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Lauki turpina iztukšoties: saimniecību skaits sarucis pat divkārt 29
22 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
“Kūdras nozari sagaida tāds pats liktenis kā cukurfabrikas!” Uzņēmējus satrauc nodoms pārtraukt kūdras ieguvi Latvijā 53
2 dienas
AP
Anita Pirktiņa


Ziņas
Vai Latvijā notiek lauksaimnieku pretnostatīšana, nevis situācijas izvērtēšana ar skatu nākotnē? 15
3 dienas
LE
LETA
Laukos
Aptauja: Vai atbalsti pesticīdu jeb augu aizsardzības līdzekļu lietošanu lauksaimniecībā? 11
4 dienas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Liecinieki teica, ka viņš vispār neesot bremzējis.” Ģenerālis Vectirāns nāvējoši sabraucis sirmgalvi 199
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 28
5 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien uzmanies no pārāk skaļiem paziņojumiem, tevi var pārprast! Horoskopi 14.maijam
16 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 31
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Traģiskajā “Ferarri” avārijā dzīvību zaudējis Latvijā pazīstams blogeris un viņa sieva 72
22 stundas
Lasīt citas ziņas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Ukstiņu sīpolpīnes: pārcelšanās uz laukiem jaunu ģimeni rosina sākt sīpolu audzēšanu 4
5 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Var nākties atbildēt ar savu maku!” “Rīgas mežu” bijušajai valdei prasīs atmaksāt miljonus 12
Nedēļa
LA
LA.LV
Laukos
Atbildīgi pret vidi? Skaidrojam elektrovelosipēda priekšrocības 8
5. maijs, 2021
LA
LA.LV
Laukos
Atbildības ētikai jākļūst par vides aizsardzības pamatnosacījumu 6
3. maijs, 2021
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Vietējo ābolu un ogu nepietiek. Kāpēc uzņēmēji nespēj nodrošināt pieprasījumu? 14
3. maijs, 2021
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
“Pirms šos līdzekļus lietot, vajag padomāt, vai tie vispār ir jālieto. Cena dažkārt ir cilvēka dzīvība.” Vai antibiotiku ēras beigas? 8
30. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 28
5 stundas
Ieva Ēvalde
Ziņas
Neredzamie Rīgas hosteļi: Kā ir gulēt vienā istabā ar ballētājiem, kurjeriem, celtniekiem un pat bezpajumtniekiem 4
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
“KPV LV” ekonomikas ministra amatam izvirzījusi bezpartejiska uzņēmēja Pētera Šmidres kandidatūru 12
1 stunda
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 31
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs intervijā paziņo, ka, dzīvojot britu karaliskajā ģimenē, esot juties kā “dzīvnieks zooloģiskajā dārzā” 7
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Tādi koncerti kā bija, vairs nebūs!” Producents iezīmē bēdīgu ainu izklaides sfērā 12
5 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Gardo recepšu” kladītei: banānu krēms – ievārījums ar ananāsiem: gatavs dažās minūtēs!
8 minūtes
LE
LETA
Ziņas
VID veicis kratīšanu pie “Noah Jūrmala” vadītāja Jakubovska 3
1 stunda
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Liecinieki teica, ka viņš vispār neesot bremzējis.” Ģenerālis Vectirāns nāvējoši sabraucis sirmgalvi 199
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks, ja Latvijā aptrūksies “AstraZeneca” devas otrajām potēm? Skaidro veselības ministrs Pavļuts 43
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Ziņas
FOTO, VIDEO. Amerikas pludmalē izskalots plēsīgs “briesmonis”, kas mitinās tikai okeāna visdziļākajā dzelmē 10
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Infektoloģe atklāj, ko par vakcinēšanos pret Covid-19 var dzirdēt slimnīcas gaiteņos 23
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Tēti, lūdzu, piedod man…”: princis Harijs nosūtījis atvainošanās vēstuli savam tētim, princim Čārlzam 14
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Strenču novadā nofilmē lāču mammu ar trim mazuļiem 12
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad vēders kurkst un laika maz: ātri pagatavojamā pica pannā 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Traģiskajā “Ferarri” avārijā dzīvību zaudējis Latvijā pazīstams blogeris un viņa sieva 72
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“4. maijā pie Brīvības pieminekļa ziedus nolikt varēja, bet 9. maijā pēkšņi “baigais apdraudējums”!” Ušakovs par necieņu pret daudziem rīdziniekiem 67
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Tomātu un gurķu stādi izstīdzē: ko darīt, lai tas nenotiktu?
12:49
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Gardo recepšu” kladītei: banānu krēms – ievārījums ar ananāsiem: gatavs dažās minūtēs!
12:46
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 15. līdz 21. maijam: kādas vēlmes piepildīsies
12:29