Foto – Edijs Pālens/LETA

Ar pabalstu iztikt vairs nevarēs 9


Sociālo darbinieku apmācību jaunās sistēmas ieviešanā nodrošinās LM piesaistīti eksperti. Ministrija sola, ka lielas administratīvās izmaksas klientu novērtēšana un grupēšana neprasīšot. Aplēsts, ka vidēji vienam pašvaldības sociālajam dienestam tas izmaksāšot ap 40 eiro gadā. Bet, lai pirmreizēji apmācītu 400 pašvaldību sociālos darbiniekus, nepieciešams finansējums 9860 eiro apmērā.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

“Šī novērtēšanas sistēma tika pilotēta pašvaldību sociālās aprūpes centros, taču sociālos dienestos tā nav pārbaudīta, līdz ar to nav īsti skaidrs, kā praksē darbosies izvērtēšana, kādi tai plusi, kādi mīnusi, kādi uzlabojumi vai izmaiņas būtu vajadzīgas. Respektīvi, sociālajos dienestos nav pārbaudīta metodika un tas nedaudz rada bažas,” vērtē Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Ilze Rudzīte. Neesot arī pārliecības par to, cik vienota būs izpratne par sistēmas piemērošanu. LPS cer uz ministrijas solīto sociālo dienestu darbinieku apmācībām, lai veidotu vienotu izpratni.

Latvijas Samariešu apvienības pārstāvis Viesturs Kleinbergs savukārt norāda, ka arī līdz šim pašvaldību sociālie dienesti izvērtējuši sociālās aprūpes nepieciešamību atkarībā no personu funkcionālajiem traucējumiem. Pozitīvi esot tas, ka jaunajos normatīvos būs noteikti obligāti atbilstošam līmenim nodrošināmie pakalpojumi. “Tas netieši pasaka, ka tās pašvaldības, kur vēl aizvien nav mājas aprūpes pakalpojuma, bet tikai pabalsts pakalpojuma nodrošināšanai, ar pabalstu vien turpmāk iztikt nevarēs, jo būs jāpārliecinās, ka cilvēks tiešām saņem nepieciešamo aprūpi.” Tāpat pēc centralizētas sistēmas vērtējot cilvēku spējas, iespējams, tiks precīzāk noteikts, kādu aprūpi tieši katram vajag.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mājas aprūpes pakalpojumu sniedzēju ikdienā šādi līmeņi neko daudz nemainīšot. “Ja man pašvaldība pasaka, ka mums konkrētam cilvēkam vajag atvest pārtiku, zāles, sanest malku, iztīrīt māju un pagatavot ēst, mums ir pilnīgi vienalga, kāds šim cilvēkam ir aprūpes līmenis. Mums jānodrošina konkrēts pakalpojumu klāsts un mēs to darīsim,” teic V. Kleinbergs.

Sociālās aprūpes pakalpojumu apjoms

Sociālās aprūpes pakalpojuma veids un klientu skaits: pakalpojums dzīvesvietā –14 000 personas;

pakalpojums aprūpes centrā – 12 413 personas;

pakalpojums institūcijā – 11 616 personas.

Pērn pirmreizējs ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojums piešķirts 2752 personām ar funkcionāliem traucējumiem, tostarp 800 personām ar invaliditāti, lai saņemtu no valsts budžeta finansētu sociālās aprūpes pakalpojumu institūcijās.

Avots: LM, 2016. gada dati

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.