Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Spēcinošie zaļumiņi: Kā diedzēt un izmantot dīgstus – iesaka Ilze Lipska 0

Dīgsti ir īsta vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu bumba: dod organismam mundrumu, stiprina imunitāti, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. Tos vēlams iekļaut uzturā augu gadu, ne tikai pavasarī, gaidot pirmos svaigos zaļumus dārzā. Dīgsti ir garšīgi gan svaigā veidā, gan tos var pievienot ēdienam, to padarot daudzveidīgāku.

Reklāma
Reklāma

Ko diedzēt

Kokteilis
Vai stārķi gaidījāt? 10 vārdu īpašnieki, kas drīzumā varētu sagaidīt ģimenes pieaugumu
Jauns solis eskalācijas virzienā: krievi sākuši pielietot īpašu “kaujas indi”
Kokteilis
VIDEO. Gints Andžāns uz teātra skatuves piedzīvojis nepatīkamu ainu: “Viņa man iesita tā, ka man gandrīz galvā palika caurums”
Lasīt citas ziņas

Diedzēt var daudzus augus (redīsu, galda biešu, zirņu, brokoļu, lēcu, rukolas, sinepju, kressalātu, saulespuķu, kāpostu, Ķīnas pupiņu) sēklas. Turklāt, lai to darītu, nav jābūt siltumnīcai – būs gana ar platu palodzi, uz kuras salikt trauciņus sēklu diedzēšanai.

Nedrīkst diedzēšanai izmantot ķīmiski apstrādātas vai kodinātas sēklas, bet speciāli diedzēšanai paredzētās (tagad tās var nopirkt gan sēklu veikalos, gan dārzkopības preču veikalos, gan pārtikas tirdzniecības lielveikalos Rimi un Maxima) vai ar bioloģiskām metodēm audzētu dārzeņu sēklas no pašu dārza.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Iespējams arī iegādāties sēklu maisījumu, kur vienkopus var būt sinepes, sierāboliņš, redīsi un citas sēklas, kas vienlaikus uzdīgst,” zina teikt Dīgstu un mikrozaļumu audzētāja Ilze Lipska no Krimuldas novada Jaunstokām. “Pašam nevajag jaukt kopā, piemēram, zirņus ar kressalātiem. Zirņi ir lieli, tāpēc dīgs ilgāk nekā kressalāti.”

Lai arī dārzeņu sēklas saglabā dīgtspēju vairākus gadus, diedzēšanai vajag izvēlēties svaigas, šai sezonai domātas sēklas. Jo trauciņā būs vairāk bojātu sēklu, jo sliktāka diedzējuma kvalitāte.

Kā diedzēt

Ilze atzīst, ka sēklu diedzēšana nav īpaši sarežģīta. Šim nolūkam noder diedzēšanai paredzētie trauki, taču var arī iztikt bez tiem un sēklas uzbērt uz samitrinātas vairākkārt pārlocītas marles vai cita mitrumu uzsūcoša materiāla.

Ja tomēr gribas trauku, ņem māla, stikla, metāla vai cita materiāla bļodu ar lēzenām malām. Var izmantot arī stikla burku. “Tagad iespējams nopirkt arī speciālas burkas ar caurumiņiem sēklu diedzēšanai,” zina teikt Ilze.

Piemēram, pupiņas vai citas sēklas ieliek tīrā burkā, pārlej ar ūdeni istabas temperatūrā un dažas stundas mērcē. “Mērcēšanas ilgums atkarīgs no sēklu lieluma, piemēram, pupiņas, zirņus un lēcas var mērcēt diennakti, bet citām sēklām pietiek ar 4–6 stundām,” skaidro Ilze.

Tad ūdeni nolej, pupiņas pārklāj ar marli vai gaisu caurlaidīgu tīru drānu un skalo, kamēr ūdens ir nevainojami dzidrs. Nākamajā dienā skalošanu atkārto.

Diedzējot trauks ar sēklām jānoliek vietā, kur piekļūst dienas gaisma, bet ne intensīvi saules stari. Nepieciešams mitrums, tāpēc regulāri vairākas reizes dienā jāapsmidzina, taču nedrīkst pārliet. “Ja pārlej, sēklas var sākt pelēt, taču nedrīkst arī tās pārkaltēt,” brīdina dīgstu un mikrozaļumu audzētāja.

Reklāma
Reklāma

Pēc pāris dienām parādīsies pirmie asni, bet pēc trim četrām dienām sējums būs sazaļojis. Jāņem vērā – jo mazāk sēklu, jo ātrāk tās sadīgst. Optimālais diedzēšanas laiks lucernai ir septiņas dienas, kresēm sešas, pupiņām četras piecas, redīsiem trīs četras, zirņiem trīs dienas.

Ja dīgšanu grib palēnināt, sēklas jāliek ledusskapī. Lai zaļumi būtu pieejami vienmēr, sēšanu atkārto ik pēc 7–10 dienām. Lietojot sēšanas kastīti atkārtoti, tā rūpīgi jāizmazgā. Dīgsti lietojami uzturā, līdz sasniedz 5 cm garumu. Visvērtīgākie ir tikko plūkti.

Ilzes Lipskas ieteikumi, kā izmantot dīgstus

Kefīrs ar redīsiem un dīgstiem

• kefīrs

• selerijas kāts

• svaigs gurķis

• sinepju dīgsti

• ķiplociņš

• redīsi

Visas dzēriena sastāvdaļas sablendē. Pasniedzot var pārkaisīt dīgstus. Sanāk pikants kefīra kokteilis.

Kressalātu pesto

• kressalātu dīgsti

• ķiplociņš

• olīveļļa

• citrona sula

• Indijas rieksti

Visu sablendē. Šī pesto garša ļoti labi sader ar vistas gaļu un ir lieliska salātu mērce un piedeva makaroniem.

Zirņu dīgstu dzēriens

• kastīte zirņu dīgstu

• selerijas kāts

• puse ābola

• gabaliņš svaiga gurķa

• spināti

• nedaudz citrona sulas

• ūdens

Visu sablendē un dzer – svaigu un zaļumzaļu.

Ķirbja spageti ar riekstiem un dīgstiem

• spageti ķirbis

• dīgsti pēc izvēles

• sasmalcināti lazdu rieksti

• olīveļļa

• sāls

Spageti ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un cep cepeškrāsnī 180 ºC aptuveni 20 minūtes (ja ķirbis lielāks, cep ilgāk), līdz, pavelkot ar dakšiņu, sadalās makaroniem līdzīgās šķiedrās. Kad ķirbis izcepts, ar dakšiņu izkasa mīkstumu uz šķīvja, pārkaisa sasmalcinātus lazdu riekstus un krietnu devu sakapātu zirņu dīgstu, kā arī pievieno mazliet olīveļļas un sāli pēc garšas.

Padomi

* Ledusskapī dīgstus var uzglabāt aptuveni nedēļu, telpā – ne tik ilgi, jo siltumā turpina augt.

* Rukolas, sinepju, redīsu un kressalātu dīgstiem raksturīga izteikti piparota garša. Kāpostu, brokoļu, zirņu un saulespuķu zaļumiņiem tā ir daudz maigāka.

* Nav vēlams vienā ēdienā izmantot vairākus diedzējumus ar izteiktu garšu, jo tie var nomākt viens otru. Labāk kombinēt dīgstus ar asāku un maigāku garšu.

* Kamēr dīgsti nav nogriezti, tos jāatceras aplaistīt. Kreses ir vienas no pirmajām, kas vīst.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Kreses. Neatkarīgi no veida ir bagātīgs vitamīnu (C, E, A, K un B) un minerālvielu (kalcija, kālija, dzelzs, magnija un fosfora) avots. Piemīt rūgtena sinepju garša.

Uzlabo gremošanas sistēmas un aknu darbību, ir antibakteriāls efekts. Ēd svaigā veidā, izmanto kā piedevu salātiem, sieriem, sviestmaizēm, biezpienam, omletei, ar krešu dīgstiem papildina gaļas un zivju ēdienus.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Redīsi. Dīgstot šai sēklai uzkrājas vērtīgie C un B grupas vitamīni un mikroelementi, kas veicina aknu, žultspūšļa un gremošanas sistēmas darbību. Izteikti spēcīga, pat piparota redīsu garša.

Piešķir svaigumu jebkuriem salātiem, lieliski garšo ar biezpienu, sieriem un rukolu, var pievienot mērcēm vai likt uz sviestmaizes.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Rukola. Šā auga dīgsti ir bagāti ar kāliju, C vitamīnu, minerālsāļiem un organiskajām skābēm. Ir viegli piparota garša. Pievieno salātiem, makaronu ēdieniem vai liek uz sviestmaizes.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Brokoļi. Dīgsti satur daudz vitamīnu (A, C, E un K) un minerālvielas (kāliju, magniju un nātriju). Sevišķi vērtīgas ir brokoļos esošās olbaltumvielas un mikroelementi, kas piedalās vielmaiņas regulēšanā.

Piemīt maigi pikanta garša. Izmanto svaigā veidā, ir lieliska piedeva salātiem, gaļas un zivju ēdieniem.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Sarkanie redīsi. Vairāku vitamīnu (A, B1, B2 un C) un minerālvielu (kālija, kalcija, dzelzs un fosfora) avots. Raksturīga pikanta garša. Labi sader ar grilētu gaļu un zivju ēdieniem, izmanto salātu un sviestmaižu pagatavošanai.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Saulespuķes. Dīgsti satur proteīnu, lecitīnu, vitamīnus (A, B, C, E un D) un minerālvielas (magniju, fosforu, kāliju, kalciju un dzelzi). Piemīt patīkama riekstu garša, ir kraukšķīgi, piemēroti salātiem un vitamīnu dzērieniem.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Sinepes. Šajos dīgstos ir daudz proteīna, vitamīni (A, B un C) un minerālvielas (kālijs, dzelzs un fosfors). Pikanta sinepju garša. Var likt uz sviestmaizes, pievienot biezpienam vai salātiem.

Foto: Anda Krauze un no privātā arhīva

Zirņi. Tajos ir daudz minerālvielu (kālijs, fosfors, kalcijs un dzelzs), vitamīni (A, B1, B2 un D) un proteīna. Stimulē gremošanu. Šie dīgsti ļoti garšo bērniem, ir stabils līderis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.