Foto – Inta Šteinberga

Skaistākais ir dabiskais 1


No koka zariem, izmantojot to liekumus, var izveidot jebko, meistars ir pārliecināts. Reizēm tūliņ ir skaidrs, kas iznāks, bet citreiz zari, zaraini dēļi vai cits nestandarta materiāls ilgi guļ šķūnī, līdz pēkšņi vai nu pašam rodas ideja, vai kāds veic pasūtījumu. To, ka Jānis darina oriģinālas lietas, vietējie labi zina. Pats meistars smej, ka tā esot otro roku māksla. Tiek dāvāta jauna dzīve vecai lietai.

Reklāma
Reklāma

Apstrādāt vai ne?

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Ja izmanto koku ar visu mizu, saglabājot dabiskos ķērpjus, nekāda apstrāde koka mūža paildzināšanai nav iespējama. Turklāt šāds izstrādājums nav regulāri pārvietojams, no tā var birt sakaltušo ķērpju kripatas. Ja koks tiek mizots, ir izvēle – apstrādāt vai ne. Jānim vislabāk patīk, ja ar koku nedara neko, atstāj tādu, kāds ir. Taču dažus izstrādājumus vajag apstrādāt, jo tas atvieglo kopšanu. Par kalpošanas ilgumu meistars nebēdā, jo vairākums darinājumu ir paredzēti iekštelpām un sausumā koks ir teju mūžīgs. Lineļļu viņš izmanto saviem pulksteņiem. Tā piešķir koka šķiedrai krāsas dziļumu, būs vieglāk noslaucīt putekļus. Galdiem, plauktiem der arī laka. Meistars izvēlas tikai matēto, bezkrāsaino, lai aizsargslāni padarītu pēc iespējas nemanāmāku.

! Jānis uzskata, ka nav nekā briesmīgāka par izstrādājumu, kas noklāts ar pamatīgu spīdīgas lakas slāni. Turklāt daži nereti pat pievieno kādu toni. Sak, lai būtu skaisti dzeltenbrūns kā koks. Bet koks nav ne dzeltens, ne brūns! Tam ir neskaitāmas krāsu nianses.

CITI ŠOBRĪD LASA

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.