Foto: Anna Rancāne

Spēka maize. Divas mājās gatavotas saldskābmaizes receptes 0

Starp 100 visbiežāk latvju dainās sastopamiem kultūras vārdiem tikai divi ir tieši saistīti ar ēšanu un dzeršanu. Šie divi vārdi ir maize un alus. Protams, pārsteidzīgi būtu spriest, ka dainu laikos tie abi bijuši latviešiem visparastākie produkti, taču nevar arī apgalvot pretējo. Katrā ziņā maize visos laikos ir godāta kā uztura pamats. Savukārt alus, ja arī nav uzlūkojams par ikdienas dzērienu, tomēr galvenā godu un svētku dzēriena nozīme tam gan nav noliedzama.

Cik gadi ir jānostrādā, lai varētu saņemt valsts garantēto minimālo pensiju? 201
Noskaidroti visuzticamākie un vismazāk uzticamie automašīnu zīmoli. Kurā sarakstā ir tavs auto?
STOPkadri: No 1. septembra Latvijā pilnībā likvidēta Ceļu policija
Lasīt citas ziņas

Pēc kādām receptēm sald­skābmaizi cep Allažu pagasta “Celmos”, stāsta šo māju saimniece Aiva Grundmane.

Klasiskā saldskābmaize (2 kukulīšiem)

CITI ŠOBRĪD LASA

• 150 g rudzu miltu,
• 1 kg kviešu miltu,
• 600 g verdoša ūdens,
• 35 g ķimeņu,
• 300 g rūgušpiena,
• 11 g (paciņa) maizes rauga,
• 100 g cukura,
• 20 g sāls.

Rudzu miltus aplej ar krūzi (300 g) verdoša ūdens, to pašu dara ar ķimenēm. Notur vienu vai pāris minūtes, tad ķimenes ar visu ūdeni pievieno rudzu miltiem. Iegūto masu kārtīgi izkulsta, pielej krūzi skāba šķidruma (var ņemt rūgušpienu, kefīru, ābolu sulu vai sarūgušu bērzu sulu) un vēlreiz izkulsta.

Lielākā bļodā iesijā 700 g kviešu miltu, ieber paciņu sausā maizes rauga, 100 g cukura, krietnu šķipsnu sāls, ielej izkulstītos rudzu miltus. Kārtīgi samaisa, pārsijā 300 g kviešu miltu un trauku novieto siltā vietā, lai mīkla rūgst stundu vai mazliet ilgāk. Pēc tam kārtīgi samīca. Mīklai jābūt mīk­stai, elastīgai, nedrīkst lipt pie rokām. Ja līp, jāpieber nedaudz miltu, ja pārāk stingra – jāpielej nedaudz ūdens. Mīklu turpina raudzēt stundu vai pusotru.

Izveido divus kukulīšus, noziež ar sakultu olu vai cukurūdeni, liek uz cepešpannas, kas noklāta ar kļavu lapām vai, ja nav pieejamas, uz cepamā papīra, un raudzē vēl stundu.

Cep +230…+250 °C temperatūrā 40 – 45 minūtes. Ja izmanto elektrisko cepeškrāsni, cep ilgāk – aptuveni stundu.

Saldskābmaize ar klijām un sēkliņām (2 kukulīšiem)

• 1 kg kviešu miltu,
• ¾ glāzes kliju,
• ¾ glāzes sezama sēklu,
• ¾ glāzes saulespuķu sēklu,
• ¾ glāzes linsēklu,
• diedzēti rudzu un kviešu graudi,
• 2 tējk. sāls,
• ½ glāzes cukura,
• 1 l silta ūdens,
• ieraugs.

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc, pievieno ieraugu (to kādas 5 minūtes iepriekš izņem no ledusskapja) un raudzē 10 – 12 stundas. Kad mīkla uzrūgusi, paņem 3 ēdamkarotes ieraugam nākamajai maizes cepšanas reizei (ledusskapī var uzglabāt vismaz 2 nedēļas).

Mīklu lej taisnstūra veidnēs un cep 180 – 200 grādu temperatūrā stundu līdz stundu un divdesmit minūtes.

UZZIŅA

• Ja rauga ir par maz, maizīte nepacelsies, ja par daudz – tā cepšanas laikā saplaks.
• Sāls ir ļoti svarīga maizes sastāvdaļa, jo kontrolē rūgšanas procesu un nostiprina lipekļa struktūru. Pievienojot sāli, jāraugās, lai tā nesaskartos ar raugu.
• Cukurs stimulē rauga darbību, dara maizi mīkstāku, bet garoziņu – kraukšķīgāku. Garšas ziņā spēcīgāks ir brūnais cukurs. Kā saldinātāju var izmantot arī medu vai kļavu sīrupu.
• Miltiem ir atšķirīgs mitrums, tātad arī spēja uzsūkt šķidrumu. Mīklai jābūt mīkstai, elastīgai, tā nedrīkst lipt pie rokām. Ja līp, jāpieber nedaudz miltu, ja pārāk stingra – jāpielej nedaudz ūdens.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
VIDEO. “Man te viss besī, es ienīstu savus kolēģus! Man vajag aizvietotāju” – TV personības Kristīnes Garklāvas “teiktais” pārsteidz pat viņu pašu
Krimināls
“Rakstīja, ka mani atradīšot, izduršot acis, sakapāšot pirkstus…” Par draudēšanu Žigim kādam vīrietim piespriests cietumsods
Kokteilis
FOTO. “Viss gan izrādījās citādāk, nekā bijām iedomājušies…” – ministrs Hosams Abu Meri negaidīti atzīstas mīlestībā
VIDEO. Slovākijā Škoda īpašnieks saņēmis fotoradara sodu: viņa medību suns braucis pie stūres
Cik gadi ir jānostrādā, lai varētu saņemt valsts garantēto minimālo pensiju?
Noskaidroti visuzticamākie un vismazāk uzticamie automašīnu zīmoli. Kurā sarakstā ir tavs auto?
STOPkadri: No 1. septembra Latvijā pilnībā likvidēta Ceļu policija
Kokteilis
FOTO. “Viss gan izrādījās citādāk, nekā bijām iedomājušies…” – ministrs Hosams Abu Meri negaidīti atzīstas mīlestībā
Kokteilis
VIDEO. “Man te viss besī, es ienīstu savus kolēģus! Man vajag aizvietotāju” – TV personības Kristīnes Garklāvas “teiktais” pārsteidz pat viņu pašu
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
Tev būs nepieciešama izturība un skaidrība! Horoskopi no 2. līdz 8.oktobrim
Kokteilis
Ilma un Skaidris – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
“Tas tā kā tāds standup comedy pasākums domāts?” – Didrihsone lasīs lekciju, soctīklu lietotāji neslēpj savu izbrīnu
Kokteilis
“Kaut kāds ārprāts” – Magones kavalieris no Londonas nosauc viņu par slepkavu
Kokteilis
“Man likās, ka šādi ģērbjas tikai Kirkorovs” – Jāņa Zuzāna mīļotā sieviete uz pirmizrādi ierodas ģērbusies luksusa zīmolos “no galvas līdz kājām”
Kokteilis
Esi gatavs negaidītiem likteņa pavērsieniem! Horoskopi 2.oktobrim
Kāpēc cilvēki zaudē uzticību politiķiem? Jānis Streičs: “Tauta jūt!”
Īlons Masks publicē ar “Photoshop” izveidotu ierakstu, izsmejot Zelenski un viņa lūgumus atbalstīt Ukrainu
Jaunolaines un Stūnīšu ciemā no novembra siltumenerģijas tarifs pieaugs par 43,6%
Kokteilis
VIDEO. “Man te viss besī, es ienīstu savus kolēģus! Man vajag aizvietotāju” – TV personības Kristīnes Garklāvas “teiktais” pārsteidz pat viņu pašu
“Rusifikācija vieglā režīmā” – pirms gada Kremlis anektēja Ukrainas teritorijas, bet joprojām nezina, ko ar tām darīt
Receptes
pagatavot izcilus biezpiena plācenīšus: recepte soli pa solim
VIDEO. Varšavas centrā vairāki tūkstoši cilvēku pauduši neapmierintību ar valdības darbu
Kokteilis
FOTO. “Viss gan izrādījās citādāk, nekā bijām iedomājušies…” – ministrs Hosams Abu Meri negaidīti atzīstas mīlestībā
Zanda, Lāsma un Zandis – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Andris Bulis: “Mūza ir gražīga būtne – atnāk neklauvējot un aiziet neatvadoties”
“Es nezinu, neesmu skaitījusi – piecdesmit, simts?” – uzņēmēja Elīna, kura iecienījusi “vienas nakts” sakarus atklāj, cik partneru viņai bijis
Kokteilis
VIDEO. Izrādes “Ziedonis. Lācis. Vīrieši” laikā uz skatuves piedzīvots kāds “kāzuss”: “Skatītājs no tā necieta”
Kokteilis
Šodien tev vairāk nekā jebkad būs nepieciešamas labas ziņas! Horoskopi 1.oktobrim
Elma, Menarda un Elna – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
FOTO. “Ir redzams, ka viņa ir patiesa, īsta un sirsnīga!” – Keita Midltone viesojas kādā īpašā vietā un ar savu izturēšanos izpelnās neviltotus komplimentus
Kokteilis
FOTO. Talantīgi aktieri, režisori un kino ļaudis Rīgas centrā svin “Oskara” balvai izvirzītās filmas “Mana brīvība” pirmizrādi
Kokteilis
VIDEO. “Kāds varbūt zina, kas bija Maira Brieža fizikas skolotājs?” – bokseris soctīklos nofilmējis lidmašīnas un ar savu jautājumu sasmīdinājis soctīklu lietotājus
Krimināls
“Rakstīja, ka mani atradīšot, izduršot acis, sakapāšot pirkstus…” Par draudēšanu Žigim kādam vīrietim piespriests cietumsods
10:31
Īlons Masks publicē ar “Photoshop” izveidotu ierakstu, izsmejot Zelenski un viņa lūgumus atbalstīt Ukrainu
10:29
Kāpēc cilvēki zaudē uzticību politiķiem? Jānis Streičs: “Tauta jūt!”
10:25