Foto – AFP/LETA

Izlūki diplomātijas aizsegā 4

Zviedrijas drošības dienests norāda, ka pēdējā laikā krietni palielinājusies tieši Krievijas spiegu aktivitāte. “SAPO” analītiķi to skaidro ar karadarbību Ukrainā. Dienests savā ziņojumā norāda, ka Krievijas spiegi tradicionāli savas darbības cenšas īstenot diplomātiskās misijas aizsegā. Prezentējot ikgadējo ziņojumu, Zviedrijas drošības dienesta vecākais analītiķis Vilhelms Unge norādīja, ka aptuveni trešā daļa Krievijas vēstniecības Stokholmā darbinieku nodarbojas ar izlūkinformācijas vākšanu. “Patiesībā viņi nav diplomāti, bet ir izlūkdienestu virsnieki,” ziņojuma prezentācijā, kas norisinājās “SAPO” galvenajā mītnē Stokholmas piepilsētā Solnā, paziņoja Unge. Viņš arī norādīja, ka Zviedrijas drošības dienests savā analīzē Krievijas izlūkošanas operācijas Zviedrijā uzlūko kā gatavošanos militārajām operācijām pret Zviedriju. “Nekādā citādā veidā mēs to nevaram interpretēt,” paskaidroja Unge. Taujāts, kāpēc diplomātiskā dienesta aizsegā strādājošie spiegi nav izraidīti no valsts, Unge paskaidroja, ka “mēs nevaram izlemt, kuram atrasties Zviedrijā un kuram ne”. “Tas ir atkarīgs no valdības,” paskaidroja “SAPO” analītiķis. Savukārt Zviedrijas Ārlietu ministrija ziņu aģentūrai “Associated Press” vien norādījusi: “Valdība cer, ka Krievijas Federācija ciena Vīnes konvenciju un ka tās diplomāti patiesi ir diplomāti.”

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Tikmēr, kā uzsvēra Unge, “SAPO” ir izdevies novērst vairākus krievu diplomātu mēģinājumus nozagt informāciju par Zviedrijā ražotām militārajām tehnoloģijām. Ziņojumā norādīts, ka šie diplomāti darbojušies Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes uzdevumā. Unge uzsvēra, ka Krievijas slepeno dienestu darbinieki ir “labi apmācīti, profesionāli un ambiciozi”. “Jāņem vērā, ka pēcpadomju krievu izlūkdienestu darbinieki, kas izvietoti Zviedrijā, ir gados jaunāki nekā viņu priekšteči padomju laikos. Viņi ir aizrautīgi, mērķtiecīgi un sociāli pašpietiekami,” norādīja “SAPO” vecākais analītiķis. Tikmēr pašā ziņojumā uzsvērts, ka Krievijas ārējās izlūkošanas dienesta darbinieki tiek apmācīti psiholoģijā, literatūrā, mākslā un valodniecībā. “Pilnībā apmācītam izlūkdienestu darbiniekam ir teicamas spējas veikt savu uzdevumu un iegūt savervējamo cilvēku uzticību,” brīdina “SAPO”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.