Foto: SHUTTERSTOCK

Mutē kūst! 5 izcilas receptes sviestiņam ar piedevām 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Sviestam var pievienot plašu piedevu klāstu: dilles, lokus, pētersīļus, baziliku, ķiplokus, kaltētus tomātus, olīvas, mārrutkus, sinepes, sieru, sēnes, ķilavas un šķiņķi. Noteikti nevajag aizrauties ar sāli!

Lai sviestam varētu likt klāt piedevas, to vispirms saputo. Var atlaidināt ūdens peldē, kamēr tas kļūst krēmīgi mīksts. Lai atdzisušo masu ar piedevām būtu viegli uzziest uz maizes, pielej nedaudz olīveļļas.

Ar piedevām bagātināto sviestu liek pārtikas plēvē, saveļ cilindrā (lai vieglāk nogriezt) un ievieto ledusskapī. Kad sviests sacietējis, to var griezt ripiņās un likt uz šķīvja.

Zaļumu sviests

Mīkstu sviestu saspaida ar dakšiņu vai saputo. Pēc garšas pievieno sāli, smalki sakapātus pētersīļus, dilles, pāris ķiploka daiviņu un kārtīgi samaisa. Var pasniegt ne tikai brokastu galdā, bet arī kā piedevu vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, grilētai gaļai, zivīm vai dārzeņiem.

Ar kaltētiem tomātiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Saputotam sviestam pievieno tomātu biezeni un sīki sagrieztus kaltētus tomātus, piparus un cukuru pēc garšas. Ziež uz maizes, rotā ar sieru.

Ar ķilavām

Ņem vienādā daudzumā sviestu un sasmalcinātas ķilavas. Samaisa, pievieno uz pannas nedaudz apceptu sīpolu un vēlreiz samaisa. Ķilavas var aizstāt ar sālītu siļķi. Uz maizes šķēles ziež ķilavu sviestu un rotā ar vārītas olas un marinēta gurķa ripiņu.

Ar olām

Foto: SHUTTERSTOCK

Saputotam sviestam pievieno saberztu cieti vārītu olas dzeltenumu, sāli un nedaudz citrona sulas. Ziež uz baltmaizes šķēles, rotā ar cieti vārītas olas ripiņu un ķilavas fileju. Uzbārsta sagrieztus sīpollociņus.

Ar mārrutkiem

Saistītie raksti
Foto: SHUTTERSTOCK

Mārrutka sakni notīra, nomazgā un sarīvē uz smalkas dārzeņu rīves. Pievieno galda etiķi, sāli un cukuru pēc garšas un iemaisa saputotā sviestā. Ziež uz rudzu maizes šķēles. Virsū liek ceptas vistas filejas vai cūkas cepeša šķēli, uz tās – marinēta gurķa ripiņu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
ieziemot puķupodu?
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
3 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
6 dienas
Raivis Šveicars
Ziņas
Grib aizņemt “Huawei” nišu. Latvieši pierāda, ka spēj radīt globāli konkurētspējīgus produktus 1
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku
1 stunda
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas
7 minūtes
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Mani pārsteidz tā agresivitāte, kas nāk no liberāļu puses.” Saruna ar Dagmāru Beitneri-Le Gallu 12
13 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Rīgas Dinamo” ir novedams uz vēstures mēslaini. Egila Līcīša komentārs
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Ķīlnieku krīze Gruzijā: jaunākā informācija par bankā sagūstītajiem cilvēkiem
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Pūtīs spēcīgs vējš un līs. Laika prognoze ceturtdienai
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Šoferis netiek galā ar agresīvu pasažieri bez sejas maskas, iesaista policiju
1 stunda
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 43
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 11
23 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Nepilngadīgā Egita pirms divām nedēļām aizbēga no mājām, māte izmisumā 4
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 22
1 diena
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Izravēts” tikai pirmās reģistrācijas nodoklis, bet kā ar pārējām aplamībām? 10
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Zvaigznes šodien spēlēsies ar tavām atmiņām, jūtām un emocijām! Horoskopi 22.oktobrim 2
17 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas
10:07
IE
Ināra Egle
Ziņas
Vai šis ir pareizais laiks, lai veiktu autoratlīdzību nodokļa reformu? Kariņš atzīst nepilnības
09:55
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Nākotnes Rīgas industriālais “piedēklis”. Pirms 60 gadiem Mangaļsalu pievieno galvaspilsētai
09:16