Andris Kleinhofs dodas atpakaļ uz Maskavu, lai turpinātu darbu pie savas grāmatas, šogad tai jābūt gatavai.
Andris Kleinhofs dodas atpakaļ uz Maskavu, lai turpinātu darbu pie savas grāmatas, šogad tai jābūt gatavai.
Foto – Ilze Pētersone

– Kāpēc tas notiek ar valsti, kas dabas resursu ziņā pasaulē ir viena no bagātākajām? 29

– Dabas resursi atrodas valsts īpašumā, bet to izmantošanu veic privātuzņēmēji uz ilgtermiņa nomas līguma pamata. Nomas maksu, kuras apjomu var saukt par simbolisku, tāpat kā sociālistiskās ekonomikas apstākļos, nosaka Krievijas Federācijas valdība. Piemēram, noma par atražojamo dabas resursu izmantošanu nesedz pat atražošanas izdevumus. Tagad jau valdības mērogā runā – kāpēc visā pasaulē naftas cenas krīt, bet Krievijā pat pieaug. Naftas cenas daļa degvielā ir ap 10%, valsts kā īpašnieks attiecīgi nesaņem savu ienākumu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Augstais korupcijas līmenis, īpašuma tiesību garantijas trūkums, nelabvēlīgais investīciju klimats un birokratizētais pārvaldes aparāts nosaka rūpniecības orientāciju uz naftas, gāzes, kokmateriālu un citu dabas resursu eksportu, bet ne uz pievienotas vērtības producēšanu. Institucionālo problēmu un korupcijas dēļ aptuveni 3,5 triljoni ASV dolāru no naftas ieguves netika efektīvi izmantoti infrastruktūras un jaunu tehnoloģiju radīšanai. Oligarhiem, kas dabas resursu izmantošanu saņēmuši savās rokās, jēlnaftu, gāzi un citas izejvielas izdevīgāk eksportēt bez apstrādes, jo viņi ir droši, ka tā saņems garantētu ienākumu, citādi visu var arī zaudēt.

Jāpiebilst, ka ievērojamai daļai no Krievijas elites pamata intereses ir saistītas ar ārzemēm, kurās dzīvo viņu ģimenes – bērni mācās ārzemju skolās un universitātēs, un daļa no viņiem kļūst par ārzemju pilsoņiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.