Vīnogu vākšana. No iedomātās romantikas vīnogu laukos – maz. Neiedomājamu muguras un kāju muskuļu sāpju – daudz.
Vīnogu vākšana. No iedomātās romantikas vīnogu laukos – maz. Neiedomājamu muguras un kāju muskuļu sāpju – daudz.
Foto – Adele Brīvība-Padalka

Viesstrādnieku atlase 21

Božolē fermeri nav muļķi, jo labi redz, kas notiek stacijas apkārtnē, kāds kontingents ap to lielākoties apgrozās un ko no tādiem strādniekiem sagaidīt. Manuprāt, vismaz piektdaļai no potenciālajiem vondonžieriem fiziski smagais vīnogu vākšanas darbs ir gandrīz neiespējams, jo viņu sejās ir redzams marihuānas smēķēšanas, alkohola lietošanas un citādi neveselīgā dzīvesveida atstātais iespaids uz veselību un darbaspējām.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Fermeri arvien biežāk izvēlas jau iepriekšējos gados pārbaudītus strādniekus, visbiežāk, vietējos frančus, kā arī poļus, spāņus, neizmantojot stacijas laukuma “darba biržas”piedāvājumus. Daļa vondonžieru sezonas sākumā tālredzīgi iesniedz pieteikumus vīndaru kooperatīvos. Šādus darba meklētājus fermeri uztver nopietnāk, cerot uz čaklām darbarokām.

Kad vīnogas ir pārgatavojušās tā, ka ķekariem krīt zemē un steidzami vajadzīgas darbarokas, vienīgais glābiņš ir pie stacijas atrodamais darbaspēks. Es vēroju, kā sezonas beigās pie stacijas piebrauca fermeris ar pikapu un paņēma trīs arābu afrofrancūžus acīmredzamā vieglo narkotisko vielu un alkohola reibumā, ar alus skārdenēm rokās. Šķiet, ka vienīgā viņu priekšrocība bija franču valodas zināšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nojauzdama, ka vīndari nesāks sezonu ar vondonžieru meklēšanu Belevilas stacijā, es laikus iesniedzu pāris pieteikumus kooperatīvu birojos. Aprēķins izrādījās pareizs, kaut arī darbā kioskā pie stacijas pierakstījos viena no pirmajām. Pirmās divas dienas pēc sezonas sākšanās nenotika gandrīz nekāda strādnieku nolīgšana. Man piezvanīja fermeris, kurš manu sludinājumu bija ievērojis kādā no kooperatīviem, un mēs, trīs latvieši, tikām savākti darbam pie vīnogu vākšanas. Citi, kas reģistrējās kopā ar mani kioskā pie stacijas, vēl nedēļu nīka un gaidīja darba devēju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.