Foto – LETA

Top instrukcija zaļajam iepirkumam 0

Lai mazinātu Krievijas noteiktā pārtikas preču embargo ietekmi uz vietējiem ražotājiem, Finanšu ministrija (FM) izstrādā Ministru kabineta (MK) instrukciju zaļā publiskā iepirkuma prasību piemērošanai pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Instrukcijā būs norādīts, kādas prasības konkrētajai preču grupai un pakalpojumam ir atbilstošas zaļā iepirkuma principiem un Publisko iepirkumu likumam, sniegti kritēriji saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma noteikšanai un norādīts, kādi dokumenti ir izmantojami kā pierādījums izvirzīto prasību pārbaudei. Instrukcija būs saistoša valsts tiešās pārvaldes iestādēm, pašvaldības un citi pasūtītāji varēs to piemērot brīvprātīgi. Savukārt MK noteikumi, kuru saturs būs līdzīgs, attieksies jau uz visiem pasūtītājiem Publisko iepirkumu likuma izpratnē.

Finanšu ministrs An­dris Vilks (“Vienotība”) pauž pārliecību, ka šī FM iniciatīva spēs iedzīvināt zaļā publiskā iepirkuma principus. Tādējādi pasūtītāji saņems kvalitatīvākas preces un pakalpojumus, tiks veicināta videi draudzīgu tehnoloģiju izmantošana un preču ražošana un Latvijas vietējiem ražotājiem būs iespēja kļūt konkurētspējīgākiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā skaidro FM, tiesiskā veidā vietējo ražotāju produktu iepirkumu var veicināt, izmantojot zaļā iepirkuma sniegtās iespējas. Piemēram, ēdinot bērnus, izglītojamos, sociālās aprūpes iestāžu iemītniekus un pacientus ar svaigiem un sezonāliem produktiem, bioloģiski audzētiem produktiem vai produktiem, kuru audzēšanā nav izmantoti pesticīdi vai minerālmēsli, ar izstrādājumiem, kuru ražošanā nav izmantotas sintētiskās krāsvielas un kas nesatur ģenētiski modificētos organismus.

Spēkā esošais tiesiskais regulējums jau sniedz pietiekami plašas iespējas iekļaut minētos noteikumus gan tehnisko specifikāciju prasībās, gan vērtēšanas kritērijos, taču praksē tas nenotiek bieži. Neskatoties uz to, ka ir izstrādātas vadlīnijas zaļā iepirkuma principu piemērošanai, ieteikumi pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem, pasūtītāji visbiežāk izmanto kā kritēriju piegādātāju izvēlei tikai zemāko cenu. Šāda prakse neapmierina nedz ražotājus un piegādātājus, nedz arī pasūtītājus, kuri bieži vien saņem zemas kvalitātes preces un pakalpojumus, atzīst FM.

Plānots, ka jau tuvākajā laikā FM izstrādāto in­­strukciju iesniegs valdībai izskatīšanai un apstiprināšanai, kā arī vēlāk tiks iesniegti MK noteikumi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.