Foto – AP/LETA

ASV var palikt zaudētājos  6

ASV prezidents ar savu paziņojumu nav gluži aizcirtis durvis – mēģināšot panākt jaunu vienošanos par klimata izmaiņām. Ar biznesa cilvēkam saprotamo vēlmi patirgoties Tramps tomēr aizšāvis garām. Kā norāda I. Prūse, līgums nav uzskatāms par ASV un pārējo valstu vienošanos – tas domāts visai pasaulei.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Uz Parīzes līguma pasaulīgo dabu norādījis Francijas prezidents Emanuels Makrons ar ierakstu tviterī “Padarīsim atkal mūsu planētu lielisku” un aicinājis zinātniekus turpināt pētījumus par klimata pārmaiņām ārpus Amerikas.

“Parīzes nolīgums turpināsies jebkurā gadījumā,” spriež VARAM pārstāve. Patlaban neviena no līguma dalībvalstīm nav sekojusi amerikāņiem, tieši otrādi – ASV rīcība tās saliedē un rosina uz ambicioziem paziņojumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Izskatās, ka ASV ar savu lēmumus var kļūt par lielākajiem zaudētājiem, jo pasaulē cīņa par ekoloģiju tirgiem ir ļoti asa. Ja ASV kaut kas apstāsies vai ies lēnāk, šī tirgus niša nepaliks tukša – citas valstis to izmantos. Šobrīd Ķīna ir ļoti nopietni pievērsusies ieguldījumiem atjaunojamajās energopiegādēs un tehnoloģijās,” norāda Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Jānis Rozītis. Ķīna nepārprotami izrādījusi vēlmi kļūt par līderi – līdz 2020. gadam tā plāno ieguldīt 360 miljardus dolāru un radīt miljoniem darba vietu. Vēl pirms desmit gadiem kaut kas tāds nebūtu iespējams, viņš piebilst. Ironiski, bet lielākā pasaules klimata sildītāja ratificēja Parīzes nolīgumu, tieši pateicoties ASV pūliņiem.

Līdzīga reakcija seko no daudziem ASV uzņēmumiem, starp kuriem ir daudz zaļo tehnoloģiju ražotāju. Statistika rāda, ka tīrās enerģijas ekonomika jau šobrīd nodarbina vairāk nekā 3,3 miljonus amerikāņu, kas ir vairāk, nekā apvienojot visas darba vietas fosilā kurināmā industrijā kopā. Uzņēmēji paziņojuši, ka turpinās savu stratēģiju, taču bažījas, kā to ietekmēs jaunās varas vēji. Arī daudziem štatiem Trampa paziņojums nav pieņemams, jo viņi jau seko pozitīvai klimata politikas ieviešanai.

Starp Parīzes nolīguma atbalstītājām ir tādas lielās pasaules naftas, gāzes un akmeņogļu kompānijas kā “Royal Dutch Shell” un “Mobil”. Pat šie milži, kas gadiem ilgi pretojās klimata pārmaiņu iniciatīvām, šodien tās pieņēmuši kā neizbēgamas un mainījuši savu darbību pasaulei labvēlīgā virzienā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.