Foto – Shutterstock

  4

Top grozījumi tūristu aizsardzībai

Pašreizējais tiesiskais regulējums, prasot tūrfirmām apdrošināt klientu iemaksāto naudu, izrādījies nepietiekams, lai apmierinātu visus prasītājus. Līdz šim minimālais drošības naudas apmērs tika noteikts atkarībā no darbības veida un lielajām tūrfirmām bija 28 000 eiro, bet “Relaks Tūres” klientu prasītā summa sasniedza aptuveni 55 tūkstošus. Loģiski, visiem nepietika un atlīdzības saņēma vien pirmie prasītāji.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Šobrīd Ekonomikas ministrijā tiek strādāts pie jauna normatīvā regulējuma par drošības naudas garantijām, lai tām būtu reāls 
segums tūrfirmu maksātnespējas gadījumā. “Tā ir Eiropas direktīva, kas Latvijā jāievieš līdz 2018. gadam. Tiek pētīta citu valstu pieredze, bet minimālās drošības naudas apmērs noteikti augs, jo direktīva paredz pietiekami lielas iemaksas, lai simtprocentīgi būtu pasargāta ceļotāju nauda. Variantu, kā rīkoties, ir daudz, tādēļ tūlīt sāksim diskusijas ar tūrisma nozares pārstāvjiem, lai izvēlētos Latvijas situācijai vislabāko risinājumu,” atklāj EM Ārvalstu investīciju piesaistes, tūrisma un eksporta veicināšanas nodaļas vadītāja Elīna Branta.

Plānots, ka drošības naudas lielums būs atkarīgs no komersanta finanšu apgrozījuma. Mazajiem uzņēmumiem šī summa varētu palikt pašreizējā līmenī, bet lielajiem pieaugt pat vairākkārt. “Cik liels būs pieaugums, vēl nav skaidrs. Meklēsim zelta vidusceļu, lai izpildītu prasības un vienlaikus neuzliktu pārāk lielu maksājumu slogu uzņēmējiem.”

CITI ŠOBRĪD LASA

E. Branta atzīst, ka Eiropas direktīvas mērķis ir maksimāli pasargāt tūrisma pakalpojumu patērētājus. “Tas nozīmē, ka likumā noteiktajai komersanta iemaksājamai naudas summai ir pilnībā jānosedz klientu iemaksātā nauda, ja kaut kas atgadīsies. Savukārt, ja radīsies situācija, ka šī drošības nauda būs izrādījusies par mazu, lai garantētu visus riskus, Eiropas Komisija varēs Latviju sodīt.”

Tūrisma nozarē izdiskutētie grozījumi Tūrisma likumā par patērētāju naudas drošības garantijām Saeimā varētu nonākt nākamā gada rudenī, bet spēkā tiem jāstājas 2018. gadā.

Beigas vēl nav saredzamas

Tikmēr “Relaks Tūres” klientiem, kuri vēl nav atguvuši savus ieguldījumus, tas ir mazs mierinājums, jo perspektīva izskatās diezgan bezcerīga.

“Maksātnespējas procesā nav konstatēti aktīvi, no kuriem būtu iespējams atgūt vērā ņemamus līdzekļus. Tiek vērtēta iespēja apstrīdēt atsevišķus darījumus un celt prasības par zaudējumu nodarīšanu, tā teorētiski varētu tikt atgūti naudas līdzekļi, taču šāda iespējamība ir ļoti nosacīta, jo pastāv gara virkne ar priekšnoteikumiem pozitīvu rezultātu sasniegšanai, tostarp kreditoru vēlme īstenot šādas darbības, atbildētāju iespējas izpildīt tiesas spriedumus, ja tiesa lemtu apmierināt izvirzītos prasījumus,” sarežģīto situāciju skaidro Jānis Ešenvalds, sertificēts maksātnespējas procesu administrators, kurš nodarbojas ar “Relaks Tūres” lietu.

Ja kreditori uzskatīs par nelietderīgu īstenot ierosinātās tiesvedības, procesu plānots pabeigt sešu mēnešu laikā, bet, ja ne, tas turpināsies līdz galējam nolēmumam šajās lietās.

Ierosināta arī krimināllieta pēc KL 179. panta 3. daļas par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, par ko draud brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. “Velkot paralēles ar līdzīgām lietām, šīs lietas izmeklēšana varētu ieilgt līdz pat pieciem gadiem, jo ir daudz tajā iesaistīto personu,” skaidro Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Viola Bodrecova.

Reklāma
Reklāma

Pašlaik SIA “Relaks Tūre” direktors Hardijs Madzulis neatrodas Latvijā. Viņa mobilais telefons ir aktīvs, bet uz zvaniem neatbild. Pēc vairāk nekā gadu veciem ierakstiem “Facebook” profilā var noprast, ka viņš interesējies par darba iespējām Spānijā.

Drošības nauda: jāmaksā 249 komersantiem

• Ekonomikas ministrijas datubāzē ir reģistrēti pavisam 718 komersanti, kas sniedz tūrisma pakalpojumus, tostarp 469 tūrisma aģenti (TA), 59 tūroperatori (TO) un 190 TA/TO, kas darbojas abās jomās.

• No tiem drošības naudas iemaksas nav nepieciešamas tikai aģentiem, jo tie pārdod vien citu tūrfirmu piedāvājumus.

• Šogad Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) ar rakstiskām sūdzībām par 16 dažādu komersantu nekvalitatīviem tūrisma pakalpojumiem vērsušās 45 personas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.