Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ar dēlu Tomu nodod savu balsi pašvaldību vēlēšanās 10. pašvaldību vēlēšanu iecirknī Natālijas Draudziņas vidusskolā. Foto – LETA

Taps interesantas “draudzības” 34

Taču vairākās pašvaldībās pēc vēlēšanām gaidāmas sarežģītas sarunas par vietējās koalīcijas veidošanu, un šeit var dzimt interesantas koalīcijas, kas varētu grozīt politisko ietekmi parlamentā. Īpaši saspringta situācija ir trijās no lielajām pilsētām – Daugavpilī, Liepājā un Jūrmalā, kur neviens politiskais spēks nav ieguvis absolūto vairākumu. ZZS un tās partneriem ir labas izredzes saglabāt vai pārņemt varu šajās pašvaldībās, bet šī mērķa sasniegšanai tām nepieciešams konkurentu atbalsts. Un ticamākais variants visās trijās pilsētās ir “Saskaņa”.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav 285
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

Daugavpils domē iekļuvušas trīs partijas. Līdzšinējā ZZS Saeimas frakcijas deputāta Riharda Eigima pārstāvētā “Mūsu partija”, kas ieguvusi četras vietas, varētu vienoties ar “Saskaņu” (piecas vietas), atstājot opozīcijā pašreizējā Daugavpils mēra Jāņa Lāčplēša vadīto Latgales partiju (sešas vietas).

Līdzīga situācija izveidojusies arī Liepājā, kur pašvaldībā iekļuvuši ZZS sadarbības partneri “Liepājas partija” (sešas vietas) ar pašreizējo mēru Uldi Sesku priekšgalā, piecas vietas Latvijas Reģionu apvienībai ar Jāni Vilnīti, bet četras – “Saskaņai”. Teorētiski “Liepājas partija” varētu vienoties ar LRA, bet starp abu sarakstu līderiem gadu gaitā sakrājies daudz domstarpību, tāpēc labākas izredzes iekļūt koalīcijā varētu būt “Saskaņai”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vissarežģītākā manevrēšana gaidāma daudzu kārotajā Jūrmalā, kur Gata Trukšņa vadītais ZZS saraksts saņēmis sešas vietas. “Tev, Jūrmalai!”/JKP kopīgais saraksts – četras, “Saskaņa” – trīs un NA – divas. Teorētiski pārējās partijas varētu vienoties un atstāt opozīcijā skandālos iesaistītā Trukšņa sarakstu. Taču tādā gadījumā NA nāktos strādāt vienā koalīcijā ar “Saskaņu”, kas ir maz ticams.

“Saskaņa” kā pieredzējuši politiskā tirgus dalībnieki noteikti nesteigsies piekrist veidot koalīcijas pašvaldībā ar ZZS spēkiem tikai tādēļ, lai iegūtu amatus pašvaldībās. “Droši vien šeit parādīsies virkne jaunu saskar­smes punktu starp ZZS un “Saskaņu”. Vai tas stiprinās šo politisko spēku sadarbību arī Saeimas līmenī? Grūti pateikt. Atsevišķos jautājumos tā jau tagad notiek tik izteikti, ka šķiet, kur nu vēl vairāk,” vērtēja Ījabs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.