Saulkrastu Saulrieta taka vijas 3,6 km garumā – no Baltās kāpas līdz Saules tiltam.
Saulkrastu Saulrieta taka vijas 3,6 km garumā – no Baltās kāpas līdz Saules tiltam.
Foto – Mārīte Kanča

Baltā kāpa ar kinopagātni 4

Par Saulkrastu teritoriju pirmie ieraksti atrodami 13. gadsimta Livonijas Indriķa hronikā. Tur minēts par nelieliem lībiešu ciemiem jūras krastā, kuros mīt nepakļāvīgi līvi. Saulkrastu novada ģerbonī atspoguļota vēsture – pieci senie ciemi, kas vēlāk apvienojās pilsētā, mijas ar novada četrām upēm. Augšpusē: zila jūra, Latvijas debesis, pāri zelta saule. Ciemus – Bātciemu, Katrīnbādi, Pēter­upi, Neibādi un Zvejniekciemu – simbolizē piecas zaļas joslas, četras upes – Inčupi, Pēterupi, Ķīšupi un Aģi – simbolizē četras sudraba joslas. Savukārt karogā attēlota zila jūra, ūdens, debesis un zaļas kāpas, kam pāri zelta saule.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

18 metru augstā Baltā kāpa Inčupes labajā krastā pie upes ietekas jūrā ir viens no Saulkrastu simboliem, ko iecienījuši gan vietējie, gan tūristi, gan jaunlaulātie. Tiesa, pēdējo gadu laikā tās pastāvēšana ir apdraudēta, jo gan krasta erozijas, gan daudzo apmeklētāju noslodzes dēļ tā gada laikā vietām nobruksi jau vairāk nekā 15 metrus. Baltās kāpas apkaimē savulaik uzņemtas latviešu mākslas filmas “Nauris” un “Kā gulbji balti padebeši iet”. Saulkrastu pludmalē uzņemti kadri arī no filmām “Vajadzīga soliste” un “Motociklu vasara”. Savukārt Krievijas imperatores Katrīnas II 1764. gadā stādītās liepas pa ceļam uz kāpu skatāmas joprojām.

No Baltās kāpas līdz Saules tiltam vijas 3,6 km garā Saulrieta taka, ko mērojot mežā var mēģināt sameklēt 20 dižpriedes, no kurām dažas ir pat 200 gadus vecas. Ja esat nolēmuši tālāk ceļu mērot braukšus, tad vērojiet norādes ceļa labajā pusē, jo nepilnu kilometru no Baltās kāpas atrodas Latvijā vienīgais Velosipēdu muzejs (darba laiks vasaras sezonā ik dienu no 10.00 līdz 18.00). Tā kolekcijas – lielākās Baltijā – veidošana sākta jau 1977. gadā, un šobrīd muzejs piedāvā ieskatu Latvijas velosipēdu rūpniecības vēsturē pirms Otrā pasaules kara. Līdzās unikāliem eksponātiem šeit aplūkojama arī ulmaņlaiku darbnīca un veikals. Muzejā apskatāmas arī dažādas ar velosipēdu lietošanu, riteņbraukšanas sportu un biedrībām saistītas lietas, bet vasaras sezonā braucamrīkus šeit var arī iznomāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izbraucot cauri Katrīnbādei jeb tagadējiem Pabažiem un šķērsojot Pēterupi, uzkalniņā cēli, savu balto smaili pacēlusi, stāv 1856. gadā celtā Saulkrastu (Pēterupes) luterāņu baznīca. Arī šogad šeit no 21. līdz 23. augustam būs baudāmas Saulkrastu ērģeļmūzikas dienas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.